Magánlaksértés?

01ferenc # 2025.07.15. 07:41

Felmondtam neki, írásban, tértivevénnyel, a lakcímére. Akár szívességi használó, akár bérlő, akármi más. Határidőt írtam, jeleztem anyukám megbízásából teszem, mint ideiglenes gondnok.

drbjozsef # 2025.07.07. 05:02

01ferenc,

Akkor annak a nulladik lépése, hogy megtudod, milyen jogcímen bitorolja a lakást, és azt felmond neki, írásban, tértivevénnyel, a lakcímére.
(Ha nem tudod meg, tulajdonképpen az sem baj, egyszerűen beleírod, hogy akár szívességi használó, akár bérlő, akármi más, azt te felmondod. Nem a legjobb, de ha máshogy nem tudod, az is több mint a semmi). Amiben határidővel felszólítod a kiköltözésre, a kulcsok átadására. Aztán ha ez nem történik meg, indíthatod a pert.

01ferenc # 2025.07.07. 04:48

Köszönöm az önzetlen segítséget, nem tekintem gúnynak a bejegyzésedet.
Rengeteg hasznos információt kaptam tőled és a többiektől.
Ajánlásaid nyomán a hosszabb utat fogom követni.
Köszönöm.

drbjozsef # 2025.07.06. 16:04

Nem, értem én a problémádat, nem gúnyolódtam.
Van a jogi út, meg a nem jogi út - bár utóbbi, mint gondnok, nyilván elég necces.
A jogi út adott, azon nem nagyon lehet rövidíteni. Ez a te döntésed. Ha amellett döntesz, el kell indítani.
Esetleg van a köztes út, eladod a lakást így, mint gondnok elvileg megteheted, de kell a gyámhivatal hozzájárulása. Elvileg biztosan lenne vevő Miskolc környékén, aki megfelelő árengedményért bevállalja ezt így is, és majd ő elintézi a bruszlít. A gyakorlatban viszont ez a gyámhivatalnál akadna el, aki azért problémázna az ár alatti eladáson, miközben őket kurvára nem érdekli, hogy "bitorolják" az ingatlan...

01ferenc # 2025.07.06. 14:17

Igen sajnos,valószinű velem van a gond!
Köszönöm,nincs kérdésem.
Űdv mindenkinek

drbjozsef # 2025.07.06. 12:36

Még mindig?

01ferenc # 2025.07.06. 06:43

Köszönöm a választ.
Sajnos anyukám lakása 350 km-re van tőlem.
A zárt cserélek lakcímre bejelentkezés még menne is.
Az viszont kizárt, hogy Miskolcra költözzek, hogy lakást őrizzek.
A bitorló megfenyegetett, fizikai bántalmazást helyezett kilátásba, ha a szeme elé kerülök.
A rendőrség szerint nem életveszélyes fenyegetés. Nos, egy feketeöves karate mesterrel nem fogok találkozni, hogy kipróbáljam a kórházi kosztot, vagy rosszabb is történhet. Mivel a bitorló megtagadott, nem hajlandó velem beszélni, csak üzenget a lányán keresztül, így tanácstalan vagyok.

drbjozsef # 2025.07.06. 05:54

Igen, ilyesmi rémlett, meg hogy a "bitorló" valamilyen rokon, és még anyukád gondnokság alá vétele előtt jutott a jogcímhez.
Meg az is rémlik, hogy javasoltunk is valamit. Történt azóta valami?

A lakásnak van birtokosa, anyukám 1/1 tulajdonrésszel rendelkezik
Nem, nem. Megint kevered a fogalmakat. A tulajdonos és a birtokos az két külön fogalom. Anyukád a tulajdonos, de az a birtokos, aki birtokon belül van : a "bitorló".

Megjegyzem, ha gondnok van, akkor már nem csak jogod, hanem kötelességed is tenni valamit, elvégre azért vállaltad ezt, hogy édesanyád ügyeit az ő érdekében, helyette intézzed. Az, hogy ingyen laknak a lakásában, az nem a felelős gondosság.

Első lépésnek ki kellene deríteni mi az a jogcím. Elvileg szívességi lakáshasználat vagy bérlés lehet, de te mindkettőt felmondhatod anyukád nevében. Előbbit mondjuk 8 napon belüli kiköltözéssel, utóbbit meg a szerződés szerint, ha van olyan.
Keresd fel az emberedet, és tisztázd vele, és mondj fel neki. Aztá jöhet a többi : jó eséllyel lakáskiürítési per, majd ha szüksgées, végrehajtás, kilakoltatás. Egy-két év alatt meg is van.

(megjegyzem, ez a fenti a törvényes út. Ha nem lakik ott senki, akkor én megfordítanám a dolgot, lecserélném a zárat, beköltöznék, aztán pereskedjen ő, ha akar. De ehhez tökök kellenek, és nem lehet üresen hagyni a lakást, mert azonnal újra beleeszik magukat.)

01ferenc # 2025.07.06. 04:53

Tényleg régen volt, illene néhány szót írnom az előzményekről. Anyukámat kórházba szállították (2024.08.), nem engedték haza demens állapota miatt. A bitorló (2024.09.) feltörte és elfoglalta anyukám lakását. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény. Anyukám (2025.03.) jelenleg idősek otthonában lakik, saját lakásához nincs kulcsa. A ruháihoz sem férünk hozzá. A bitorló lánya szerint vegyek anyukámnak ruhát. A lakásnak van birtokosa, anyukám 1/1 tulajdonrésszel rendelkezik (földhivatalnál ellenőriztem). A szomszédok szerint nem lakik senki a lakásban. A bitorló hetenként megjelenik, szellőztet és elmegy. A jogcímhez anyukám aláírt papírokat, de nem tudja, mit (demens, orvos igazolta). A bitorló be tudott jelentkezni hivatalosan, lakcímkártyája van. Azt nem tudom, milyen meghatalmazásokat íratott alá anyukámmal.

drbjozsef # 2025.07.05. 10:37

01ferenc,

Biztos volt már, de ki emlékszik.
A lakásnak van birtokosa? Lakik ott valaki életvitelszerűen? Napi rendszerességgel?
Ha igen, akkor milyen jogcímmel került birtokon belülre?

01ferenc # 2025.07.05. 07:33

Üdvözlet mindenkinek!

Jelenleg ideiglenes gondnoka vagyok édesanyámnak.

A kérdés: feltörhetem anyukám lakását?

Miért? A lakásból még mindig ki vagyunk zárva, ruhákhoz és személyes dolgokhoz nem férünk hozzá.

A bitorló nem elérhető. Villanyszámla érkezett arról, amit a bitorló fogyasztott. A gáz- és vízfogyasztást nem tudom lejelenteni, mivel a mérők a lakáson belül vannak.

A miskolci rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet (anyukámat meg sem keresték). A miskolci jegyzőnél indított birtokvédelmi eljárást elutasították, hivatkozva a rendőrség határozatára. A tulajdonos ki van zárva saját tulajdonú lakásából. Tudom, polgári peres eljárást kellene indítanom. Mivel nyugdíjas vagyok, nincs anyagi keretem ügyvédre.

Tudtok javasolni valamit?

Köszönöm.

osztap # 2025.02.27. 08:27

01ferenc,

Amíg nincs döntés a gondnokság alá helyezésről, anyád jogilag cselekvőképes. Azért adhat Neked meghatalmazást, hogy a korábbi hozzászólásban leírtak szerint eljárj helyette az önkényes lakásfoglaló rokonnal szemben.

Ezzel párhuzamosan keress egy ügyvédet, aki viszi a pert, képviseli anyád érdekeit. Első körben érdemes lehet kérnie, hogy a bíróság rendeljen ki ideiglenes gondnokot a Pp. 442. § alapján, és az Te legyél, ne a rokon.

01ferenc # 2025.02.27. 07:47

Üdv mindenkinek.
Kérlek , nézd vissza az előzményeket, ha érdekel a történet.
Az ügyem zátonyra futott .
A rendőrség lezárta az ügyet, bűncselekmény hiányában.
A gyámügy tehetetlen, mivel a kedves rokon keresetlevelet nyújtott be a bíróságon.
Édesanyámat el kell hoznom a kórházból, idősek otthonába kell vinnem
Gond , nem tudok bemenni a lakásába, személyes dolgaiért ruhák stb.
Anyukám ágyban fekvő, mozgásképtelen , demens beteg.
A kedves rokon nem elérhető.
Minden megoldás érdekelne .

Szomorú örökös # 2024.12.24. 06:30

01ferenc

A gyámhatósági döntés előtt a kedves rokon, polgári peres eljárást indított a saját gondnoki megbízása érdekében.

Ha ő valóban gondok szeretne lenni, akkor az alábbi különösen nem vet rá jó fényt:

A lakásba betört, zárat cserélt. Jelenleg anyukámat kizárta saját tulajdonában levő lakásából.

Ugyanis valahogy én úgy gondolom, hogy a gondnoknak anyukája érdekeit kell képviselnie, nem pedig lenyúlni, elfoglalni a vagyonát!
Ez az én laikus meglátásom a történeteddel kapcsolatban.

drbjozsef # 2024.12.23. 11:25

Mit tudok még tenni?
Jobb híján, gyűjteni a bizonyítékokat.
Tanúk, okiratok, bármi.
Hogy eddig édesanyádat ki gondozta, látogatta, támogatta valójában. Már, ha te vagy az.
Mindezt esetleg alátámasztani egy rendőrségi feljelentéssel a rokon ellen. Betörés, zárfeltörés, önkényes lakásfoglalás. Nem baj, ha a rendőrség majd elutasítja, legyen nyoma, hogy te megtetted, amit lehet.

01ferenc # 2024.12.23. 10:19

Üdvözletem!
Az előzményekben leírtam, vártam a gondnoki megbízást.
A gyámhatósági döntés előtt a kedves rokon, polgári peres eljárást indított a saját gondnoki megbízása érdekében.
Mit tudok még tenni?
Köszönöm a válaszokat

01ferenc # 2024.12.18. 07:39

Köszönöm a sok értékes információt!

osztap # 2024.12.17. 19:58

01ferenc,

A bejelentkezés nem keletkeztet jogot a bennlakásra. Az csak annyit jelent, hogy kaphat egy lakcímkártyát arra a címre. Semmi mást.
A rokon bennlakásának alapja az, hogy anyád szívességi lakáshasználatot engedett neki. Legalábbis ő ezt állítja, gondolom. Kérdés, tudja-e bizonyítani, vagy tud-e más jogalapot, pl. bérleti szerződést mutatni.

Ha tényleg napokon belül Te leszel anyád gondnoka, akkor eljárhatsz anyád mint a lakás tulajdonosának képviselőjeként. Állíthatod, hogy a rokonnak nincs jogalapja, és soha nem is volt a beköltözésre, a lakást önkényesen foglalta el, és felszólíthatod fel a távozásra. Ha nem távozik, akkor a bíróságtól nemperes eljárásban kérheted a kilakoltatást, ami pár héten belül megvan, és a kilakoltatásra nincs téli moratórium. Vht 183. §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha már távozott, akkor pedig kijelentheted a kormányhivatalban, szintén mint gondnok.

Ha pedig erőszakkal fenyeget és nem enged be, hogy gondnokként a feladataidat ellásd, akkor a rendőrségen tehetsz feljelentést, ha másért nem, kényszerítésért, Btk. 195. § Az SMS-eket tedd el, plusz hangfelvétel vagy tanúk is jól jöhetnek majd.
De nem Neked kell a legjobban ráillő paragrafust megtalálni, az a rendőrség meg az ügyészség dolga.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

01ferenc # 2024.12.17. 15:22

Köszönöm a választ!
Azért vitték kórházba, mert cselekvésképtelen volt. A demencia vizsgálat eredménye elegendő bizonyíték (ez csak később készült el)?
A bejelentkezés (lakásba) időpontját pontosan kell tudnom, jelenleg személyiségi jogokra hivatkozva nem adják ki.
A kezelőorvosa orvosa a felvétel után közölte szóban, nem adja ki a beteget, csak 24 órás felügyelet biztosítása esetén.
Kérjek egy írásos nyilatkozatot a kezelőorvostól?
Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2024.12.17. 11:04

01ferenc,

Ha akkor nem volt gondokság alatt, akkor főszabály szerint igen.
Ez megdönthető, ha bizonyítod, hogy már akkor is cselekvőképtelen állapotban volt.

01ferenc # 2024.12.17. 10:09

Köszönöm a választ!
Kérdés az, szinte alig látó, súlyos demens édesanyám macskakaparása törvényileg elfogadható?
Köszönöm a választ.

nanemaaa # 2024.12.17. 09:38

1.A jogellenes lakáshasználót fel lehet szólítani a lakás elhagyására. Ha nem tesz, be kell perelni.
2. Vannak olyan "cégek", amelyek egy méltányos összeg fejében rábeszélik a lakás foglalót a lakás önkéntes elhagyására.
3. A bejelentkezéshez kellett volna a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata. Ha ezt édesanyád nem tette meg, akkor fel lehet jelenteni okirathamisítás bűntette miatt, és lehet kezdeményezni a kényszerkijelentését.

De lesznek itt jobb ötletek is gondolom.

01ferenc # 2024.12.17. 07:35

Kedves csoporttagok, tanácsot szeretnék kérni, hogy mit csináljak. Édesanyám tartós korházi kezelés alatt áll. Kihasználva kiszolgáltatott állapotát, egy kedves rokon bejelentkezett a lakásába hivatalosan. A lakásba betört, zárat cserélt. Jelenleg anyukámat kizárta saját tulajdonában levő lakásából. Napokon belül gondnokságom alá kerül anyukám. A gondnoki feladatom akadályba ütközik a fentiek miatt. A kedves rokon SMS-ben megfenyegetett (ne találkozzunk, mert neked akkor annyi) szöveggel lepett meg.
Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2024.10.08. 07:46

de a zajhatás olyan mintha három teherautó menne lent az úton

Ha olyan, mint ha lent, az uton mennének, ami valszeg szintén nem haladja meg a zajhatárt (bár szubjektíve persze lehet zavaró neked), akkor ez sem haladja meg a zajhatárt.

Majordomus # 2024.10.07. 18:27

Az közös tulajdon,a társasház engedélye nélkül nem szerelheti fel. Szólj a közös képviselőnek hogy szereltesse le.

Miért utasitották el a birtokvédelmet?