Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

Grave7 #   2020.10.19. 19:18

@ERMon: Jól értem?

'A' ingatlan (ház) értéke 50 millió, tulajdoni hányadok: 70% ERMon (35m) - 30% férje (15m)

'B' ingatlan (lakás) értéke 50 millió, tulajdoni hányadok: 50% ERMon (25m) - 50% férje (25m)

'B' ingatlan még csak "foglalózva" van, de a teljes vételár nincs kifizetve?
Közösen vettetek fel hitelt erre, vagy ennek a megvásárlása milyen fázisban van?

Én lemondok az újépítésű lakásról, az abba befizetett részemet, visszafizeti
Tudnunk kellene mennyi a befizetett részed ahhoz, hogy matematikailag helyes választ adhassunk.

ERMon # e-mail 2020.10.19. 16:10

Az egyikben 30% az ő része, a másikban 50%, és a vagyonmegosztási szerződés alapján megváltom az ő 30%-át, felveszek hitelt, és kifizetem neki 15 millió forint értékben az őrészét, ingatlan értékbecslés alapján. Így a másik ingatlan pedig 100%-ban az övé lesz. Tehát vagyonmegosztási szerződés alapján forintra kifizetem az ő részét. Ebben az esetben miért jár neki lelépési pénz, ha két ingatlant osztunk el egymás között ?

drbjozsef #   2020.10.12. 09:29

ERMon,

Ha két ingatlan azonos értékű, de az egyikben 30%, a másikban (feltételezem a "lefoglaltuk"-ból) 50% a része, akkor ez így egyenlő elosztás szerinted?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2020.10.12. 09:10

Az ügyvédem szerint nem, az ő ügyvédje szerint akár 5 milliót is lehet ezért tőlem kérni

Nem hiszem, hogy itt bárki is jobb választ tudna adni, mit az ügyvéd, aki ismeri részletesen az ügyeteket.

Ha nem tudtok megegyezni majd dönt a bíróság. Ezt nem mondta az ügyvédetek?

ERMon # e-mail 2020.10.12. 08:56

drbjozsef: Két ingatlanról van szó, az egyik egy vidéki ház, a másik egy Budapest egyik legfelkapottabb kerület nagyon jó helyén lévő 3 szobás vadonatúj lakás. A két ingatlan értéke pont ugyanannyi lett az értékbecslő felmérése szerint.
Az ügyvédem szerint nem jár neki.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.09. 15:00

Van ügyvédem.

Akkor őt kérdezd.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.10.09. 13:56

ERMon,

Dehát két ingatlant osztunk el, mindenkinek van hova mennie laknia.

Te az ingatlant darabra méred?
Van két jó ingatlanom, cseréljük el a házadra. Hm?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ERMon # e-mail 2020.10.09. 13:43

Eredeti kérdező vagyok.
Van ügyvédem.
Akkor a kérdésem, hogy megilleti-e a lelépési pénz.
Van egy házunk, abból kifizetem a rá eső 30% részét, és foglaltunk 2 éve egy új építésű lakást, ő oda megy át. Én lemondok az újépítésű lakásról, az abba befizetett részemet, visszafizeti, én meg kifizetem a házból az ő részét. Nálam marad egyik gyerek, ő viszi magával a másik gyereket. Jár neki ez a lelépési pénz ? Az ügyvédem szerint nem, az ő ügyvédje szerint akár 5 milliót is lehet ezért tőlem kérni. Dehát két ingatlant osztunk el, mindenkinek van hova mennie laknia. Akkor miért nekem kell fizetnem ?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.08. 12:31

Az nem az. A "lakáshasználati jog értékének rá eső részét2 nem így számítják.
De ott kellene kezdeni, hogy egyáltalán megilleti-e. Majd csak aztán az összeg.

Nincs ügyvéded?

www.kbs-ugyved.hu

ERMon # e-mail 2020.10.08. 09:37

Érdeklődöm, hogy hogyan számolják a lakáshasználati jog ellenértékét ?

Ha vagyonmegosztás van közöttünk, egy 50 milliós ingatlannak a férjem 30%-ban tulajdona, és egy ilyen ház bérleti díja itt nálunk kb. 150.000 – 200.000 ft egy ilyen házra a havi bérleti díj (mert úgy olvastam, ebből számítják ki.)
Ha erre a vagyonmegosztás során még lakáshasználati jog ellenértékére is igényt tart, akkor kb. mekkora összeggel számoljak ?

Köszönöm.

Kittina72 # e-mail 2020.09.25. 12:44

Értem köszönöm.

Kittina72 # e-mail 2020.09.25. 12:37

Értem köszönöm.

drbjozsef #   2020.09.25. 12:08

Kittina72,

Az apjuk engedélye nélkül igen.

Még elővételi jog sincs, hiszen nem eladod, hanem ajándékozod. Nem kell a beleegyezése.

Ugyanakkor, ha "hitellel terhelt", akkor mérget vehetsz rá, hogy a bank nem fog belemenni, hiszen a hitel miatt elidegenítési tilalom is van az ingatlanon.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kittina72 # e-mail 2020.09.25. 10:52

Tisztelt Fórum!

Ingatlan átruházásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, még ha pontosan nem is idevaló téma.
Válásom után az ingatlanban én maradtam a gyermekeimmel együtt (18 és 23 évesek).
A közösen felvett hitelt én fizetem az apjukra eső részt átvállalva. Az ingatlan tulajdonjoga 1/1-ben az én nevemen van, a volt férjemnek 1/4-ed részen haszonélvezeti joga van (tulajdon vita miatt van rajta a haszonélvezete)
A kérdésem az lenne, hogy a tulajdonomban lévő ingatlant mely hitellel terhelt elajándékozhatom-e a gyermekeimnek (a haszonélvezeti jogom fentartása mellett)fele-fele arányban az apjuk engedélye nélkül? Természetesen a hitelt továbbra is én fizetném illetve az ingatlannal kapcsolatos kiadásokat is.
Köszönöm a segítséget.

drbjozsef #   2020.09.25. 07:53

Akinek megváltják az ingatlanát, annak nem kell fizetnie a jövőben, ez nem kérdés.

Akkor mi a kérdés?
Az első hozzászólásban a jövőbeli kamatokat boncolgattad, most meg te írod, hogy nem kell fizetnie.

A jövőbeli kamatokat miért kellene bárki másnak fizetnie, mint annak, aki átvállalja a hitelt?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.09.25. 07:34

Továbbra sem értem.
Mert ilyet szerintem a bíróság nem ítél meg, ez csak egyezséggel lehetséges. Ha viszont a felek egyezséggel osztják el a vagyon, akkor mindkettő annyit és azt kap, amiben megegyeztek. Hogy - a kölcsönönösen elfogadható eredmény kinek hogy jött ki, nagyjából mindegy.

Mi a kérdés tehát?

www.kbs-ugyved.hu

htotyi # e-mail 2020.09.24. 19:21

Akinek megváltják az ingatlanát, annak nem kell fizetnie a jövőben, ez nem kérdés. A kérdés csak arra irányult, hogy a jutóját, azaz a megváltási árat csökkenti-e? Szerintem nem.

drbjozsef #   2020.09.24. 19:03

htotyi,

úgy gondolod, hogy az a fél, aki lemond az ingatlanról (arról az ingatlanról amelynek megszerzéséhez vettek fel hitelt - nem tőkét, nem kamatokat, hanem hitelt), annak fizetnie kellene a kamatokat? Mire fel? A hitelcél az ingatlan, ha az az egyik félhez kerül, akkor hozzá kerül a hitel tartozás is, tőkéstöl, kamatostol, mindenestül.

Ha így egyszerűbb : a hitelcélt egy ember használja, akkor az fizeti a használatért a kamatokat is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

htotyi # e-mail 2020.09.24. 17:34

A feleség jutóját mi csökkenti a hitellel (különsen a hitelátvállalással) összefüggésben, tehát ez a kérdés. Szerintem nem tudja megúszni az életközösség megszakadása után a férj által helyette a hitelátvállalásig megfizetett összegeket. A kérdésem viszont arra irányul, hogy pontosan hogyan történik az átvállaláskor még fennálló kamatokkal az elszámolás a vagyoni perben. A férjé lesz az egész lakás, így ő fizeti tovább a hitelt, és a kamatokkal nem kell kalkulálni? A hitelbírálatot ismertette a bank a feleséggel, vegyük úgy, hogy a bank megadja a hozzájárulást az elidegenítési és terhelési tilalom feloldásához és pl. egy új adóstárs bevonásával "kiengedi" a feleséget a hitelből, a kérdés csak a kamatokkal elszámolásra irányul, szerintem nem kell csökkenteni az átvállaláskor még fennálló kamatokkal a feleség jutóját, vagy igen?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.09.24. 17:22
htotyi # e-mail 2020.09.24. 13:42

Üdv!Adóstárs és jelzálogkötelezett a két házastárs a közös, 1/4-3/4 tulajdonú lakás hitelen kapcsán. A vagyoni perben a hitelnek a megváltása úgy kerül elszámolásra, hogy a hitelt átvállaló, a feleség 1/4-ét megváltó,a 3/4-es tulajdonos férj javára figyelembe veszik a megváltási árat csökkentő tételként azon összegeket, amiket megfizetett az adóstárs feleség helyett. A fennálló hiteltőketartozást pedig levonják a megváltási ár kalkulációjakor. A hitellel kapcsolatban más nagyobb levonandó tétel nincsen, megnyugodhat a feleség? Tehát az átvállalás után esedékes kamatokat ugye immár az átvállaló férj fogja fizetni. Az átvállalás után esedékes kamatokat nem helyezi a levonásba a bíróság, ez OK, csak a tőkét. De éppen emiatt azok a kamatok, amiknek a megfizetésétől végülis mentesül a feleség a férj átvállalása révén, azok nem csökkentik a feleségnek jutó összeget, igaz?

Ormi5 #   2020.09.21. 07:50

Üdvözletem.

Egy 3 gyermekes házaspár esetében a feleség különösebb indok nélkül válni kíván. A gyermekek elhelyezésében talán már megegyezés születik, édesanya kizárlógaos jogot formált, de semmi nem zárja ki édesapát (nem alkoholista, nem szerencsesjátékos, nem erőszakos, sőt, szereti a gyerekeket, foglalkozik velük), végül úgy néz ki, közös lesz.

Családi házban laknak, amely a házasságkötés után vásárlás jogcímen került papíron a feleséghez. Később - mivel az ingatlan egy osztatlan közös tulajdonon egy telek volt- , építkezni kezdtek, a férj ráépítéssel az ingatlan felének tulajdonosa lett.
Jelenlegi elképzelés, hogy marad mindenki a házban továbbra is. Jelenleg a férj fizeti a rezsi és hitelköltségeket (3 gyerek után szocpol igénybevétel volt), az édesanya látja el a gyermekeket (férjet nem). A férj folyószámláján keletkezett hiteleket (A, B, személyi) közösen használták fel korábban.

Kérdéseim a következők lennének.
Mikortól tekinthető megszüntetettenek a gazdasági életközösség? Édesapa a gyerekek táborköltségeinek egy részét még fizette. Jelenleg a lakhatás összes költségét ő fizeti, az édesanya és gyermekek által használt autó kiadásait az üzemanyagon kívül szintén. Külön folyószámlájuk volt mindig, a férj számlájához feleség hozzáfér, fordítva ez nem igaz. Ebben az esetben akkor még közös a gazdasági közösség?

Amennyiben megosztják a lakószobákat egymás között, hogy tudják megosztani a hitel és rezsiköltségeket? Jogos-e az a követelés, hogy a férj – aki fizeti a számlákat – 1/5, míg anya a 3 gyerekkel 4/5-öd arányban osztozzon a rezsi és hitelköltségeken, amikortól az édesapa gyerektartást fizet majd.

Amennyiben a vagyonmegosztás is megtörténik, mi történik abban az esetben, ha adott bútorokra, műszaki berendezésekre mindkét fél azt mondja, hogy vigye a másik, de senkinek nem kell. Ilyenkor a bíróság dönt? Gondolom a vagyonmérlegben szereplő összegek figyelembevételével ketté osztja – jól gondolom?

A válóperes keresetlevélbe kell, érdemes feltüntetni, hogy az egyik fél szeretné megtartani az ingatlant és kivásárolni a másikat (nyilván a hitelek megosztásával, stb.)

Esetleg ha valaki leírná, hogy mik az előnyei és hátrányai annak, hogy a válás és vagyonmegosztás ne egyszerre induljon el, azt is megköszönném. Én azt gondolom, hogy tisztább helyzet lenne, ha egyszerre indulna a kettő, hiszen azért van összefüggés, nem?

Előre is köszönöm a válaszokat.

drbjozsef #   2020.07.27. 15:14

Szeretném megtudni, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy a váláskor a feleségem ne zárhasson ki az ingatlanból?

Kizárni? Az ellen nem sokat, ha hív egy lakatost és lecseréli a zárat. Ezt nemigen tudod megakadályozni. De ha ott laksz, akkor persze bemehetsz.

Gondoltam arra, hogy esetleg még a válási procedúra megkezdése előtt érdemes e megállapodnunk erről egy házassági szerződés formájában, vagy esetleg járható-e az, hogy az ingatlan felét nekem "ajándékozza" a feleségem? Ha igen, akkor ezeknek mi a menete? Illetve, ha ezeket nem tudjuk kijárni egymás közt, akkor mit tehetek, hogy ne kerüljek utcára?

Megegyezéssel mindent lehet. Elmentek ügyvédhez, ő elkészíti az okiratot, és neked ajándékozza amiben megegyeztek.

De biztos azt akarod, hogy válás után még évekig tulajdonostársak legyetek? Együtt fogtok lakni továbbra is?

A baj akkor lesz, ha nem értetek egyet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bile # e-mail 2020.07.27. 13:19

Tisztelt Fórum!
Az alábbi eset kapcsán szeretnék tanácsot, segítséget kérni! A feleségemmel 5 éve vagyunk házasok. Nem született közös gyermek, emiatt a házasságunk megromlott. Időközben vásároltunk egy házat, amihez egyfelől a közösen gyüjtött pénzünk, édesanyámtól örökölt összeg, valamint a feleségem édesanyjától kapott összeg segített minket hozzá. Tekintettel arra, hogy az anyósom támogatásához szükség volt az Ő egyik ingatlanjának az eladására, így az ingatlen eladásakor fizetendő adó mérséklése érdekében a házunkat a saját nevére vette meg. Ezt követően, - szintén az ingatlan adás-vétel esetén fizetendő magas adó mérséklése érdekében - "odaajándékozta" az ingatlant a lányának, tehát jelenleg a feleségem nevén van a házunk. Szeretném megtudni, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy a váláskor a feleségem ne zárhasson ki az ingatlanból?
Gondoltam arra, hogy esetleg még a válási procedúra megkezdése előtt érdemes e megállapodnunk erről egy házassági szerződés formájában, vagy esetleg járható-e az, hogy az ingatlan felét nekem "ajándékozza" a feleségem? Ha igen, akkor ezeknek mi a menete? Illetve, ha ezeket nem tudjuk kijárni egymás közt, akkor mit tehetek, hogy ne kerüljek utcára?
Előre is tisztelettel köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.20. 18:21

Most sem egyedül fizeted.

www.kbs-ugyved.hu