Válás, vagyonmegosztás

bengineer # 2026.01.16. 15:33

Apu nem utál sőt! Feleségem nem tudja kezelni a pénzt rendesen. Már volt egy lakáseladásunk. 12Mért ment el, amiből kb 5M maradt a hitel végtörlesztés után. Ez a pénz elkopott, én saram is de mind1, 7éve volt. Attól fél hogy elkopik a pénz és ez újra megtörténik. Neki az a célja hogy valamibe benne legyen befektetve vagy ingatlanba vagy másba, illetve hogy feleségemnek minnél kevesebb esélye legyen igényt tartani ebből a pénzből bármekkora részre váláskor.
Ha vissza is kéri az a pénz gyakorlatilag az enyém de csak olyan esetben adja ami valami hasznosba fordítódik.

A bank leszarja, hogy ő adóstárs. A bírálatkor már eltartottként volt jelölve. 800K a nettó fizum, ebből a törlesztő és a törlesztesi bizti összesen 250k, illetve egy csomó kedvezményt adott nekem a bank, pl 2.89% a kamat, nincs előtörlesztési költség, stb.

Azt még jó tudni, hogy az egész vagyoni helyzetet nézik majd, de szerintem elmegyek ügyvédhez ezzel.

Kovács_Béla_Sándor # 2026.01.16. 11:56

Ez miért? Utál apád, és jobban szereti a menyét?
Ott a pont! :D Lassan meglesz a válóok is. :P

drbjozsef # 2026.01.16. 10:34

bengineer,

1. Vagyonmegosztás vitába menni ügyvéd nélkül fix kettes, bukó dolog.
  2. A vagyonmegosztásban nem lehet kiemelni a vagyonelemeket, az egész közös vagyont egyben, együtt kell értékelni és megosztani. Ezért a kérdéseidre relevánsat nem nagyon lehe mondani, de a kedvedért :

a kapott összeg magánvagyon illetve hogy ezt a 15M forintot lakásvásárlás céljára adta. Az ajándékozási szerződésben az is benne van, hogy válás, vagy az ingstlan eladás esetén ezt az összegrészt visszakérheti!
Ez miért? Utál apád, és jobban szereti a menyét? Hiszen ha amúgy is különvagyonod (a törvény szerint, és a szerződés szerint is redundánsan), akkor miért kellene visszaadnod, ha elválsz? Nem túl logikus.

Ilyen esetekben a vagyonmegosztás a lakás esetében hogy lehetséges? Mik a lehetséges felállások?
Megegyezéssel bárhogyan. Vita esetén a többi vagyonnal együtt, attól függően bármilyen felállásban. Lehe a tied, lehet a feleségedé.

Ugye itt tényleg a legelején vagyunk ennek tehát a hitelbe egy forintot nem utaltam még?
Én ezt nem tudom. Utaltál?

Meg lehet e úszni valahogy a kivásárlást, vagy hogyan lehetne minimalizálni a kivásárlási összeget,
Persze. Neki adod egyéb vagyonelemek fejében, vagy akár ingyen is, ha akarod. Minimalizálni is lehet azzal, hogy más vagyonelemeket ő kap.

egyáltalán mi történhet az egész otthon-startos hitelszerződéssel váláskor vagy visszavásárláskor,
A szerződéssel semmi, továbbra is adósok lesztek mindketten, KIVÉVE, ha olyat tudsz felajánlani a banknak, amire kiengedi a kötelemből a feleségedet. Tekintve az önerő alacsony voltát, ezért ez legfeljebb kiegészítő ingatlanfedezettel lehetséges valszeg, például édesapád lakását bevonva. Visszavásárlás? Ezt nem értem.
Persze köthettek egy szerződést a nejeddel, hogy te fizeted a hitelt, te lakhatsz az ingatlanban, tied lesz a futamidő végén, de ez semmire sem kötelezi a bankot, feleséged továbbra is egyetemleges adós marad, szóval elég kockázatos lenne ez neki.

illetve meg lehet e valahogy oldani hogy az egész lakás a nevre kerüljön,
nevre? Mármint, hogy a te nevedre? Lásd fent.

Kovács_Béla_Sándor # 2026.01.16. 08:57

Alapvetően jogi tanácsért érkeztem ide, a továbbiakban szorítkorrunk erre ha lehet
A nyilvános fórumok már csak ilyenek. A kérdező olyan témájú tanácsért fordul oda, amilyenért akar, a hozzászólók meg olyan válaszokat adnak, amilyeneket ők akarnak.

Az volt már, hogy "ügyvéd kell ehhez"?

bengineer # 2026.01.15. 17:05

drbjozsef: Egyedül vagyok hitelképes, sőt kedvezményesen kaptam a hitelt is a magasabb fizetésem miatt, de ez nem lényeg. Úgy igényeltük a hitelt, hogy csak az én jövedelmem vették figyelembe, mert feleségem nem goldozik, ő azért lett adóstárs ebben az ügyben mert ugye tulajdonos társ is és házastárs is így ez ilyenkor kötelező eleme az otthon-startos hitel szerződésnek.

kovács_béla_sándor: Alapvetően jogi tanácsért érkeztem ide, a továbbiakban szorítkorrunk erre ha lehet, azalábbiakra pedig nem kérek véleményt se más reakciót.
Maradjunk annyiban, hogy a kapcsolatunk válságban volt a vásárlás előtt is(10év házasság). Feleségemet nyomasztotta az albérletezés, ezt többször említette, illetve volt egy hibás döntésünk hasonló szituban amivel kapcsolatban engem hibáztatott, így reméltem, hogy javul a helyzet egy lakásvásárlással, ezen kívül megvolt a fater-lóvé+kedvezményes hitel együttállása, így az volt a fejemben, hogy ha most nem vásrolunk, esélyem nem lesz majd saját ingatlanra a jövőben. Természetesen nem lett jobb a helyzet, talált valami más f@szom dolgot ami nyomasztja és kicsinálhat vele, de a nők már csak ilyenek.
Rá kellett jönnöm, hogy csak áltattam magam, hogy rendbe lehet ezt hozni, de már beleőrülök, így nincs az a magasztos isten meg pénz, hogy vele maradjak. A lelki békét többre tartom a pénznél, mert pénzt lehet többet keresni, de fizikai és lelki egészséged csak egy van.

drbjozsef # 2026.01.15. 16:09

ezmostmi?,

ha amúgy is megfelelsz a feltételeknek
Szerintem ez csak a 3%os hitel különös feltételeire vonatkozik, nem biztos hogy arra, hogy egyedül is hitelképes lenne egy 50 millás hitelre. Ha mégis, akkor valóban egyszerűbb a képlet - már ha közös a megegyezés az életközösség befejezésében...

Kovács_Béla_Sándor # 2026.01.15. 13:12

Nem jogi kérdés, de nincs elkapkodva ez a válás?
Hiszen röviddel ezelőtt még nem csak nem tartották teljesen és helyrehozhatatlanul megromlottnak az életközösséget, hanem kifejezetten hosszú távra tervezték az együttélést: otthonkeresésbe, közös lakásvásárlásba kezdtek. Ha aláírták a kölcsönszerződést, de a folyósítást még nem történt meg, akkor csak nagyon rövid idővel ezelőtt szerződtek. Hát mi a fene történhetett ilyen rövid idő alatt, ami miatt totál összeomlott a kapcsolat?

ezmostmi? # 2026.01.15. 12:58

Nincs ezzel semmi gond, ha a Papa adta a 15 milka önrészt, azt a fiú kapta, nem a meny. Továbbá, ha amúgy is megfelelsz a feltételeknek, akkor A-V. szerződés módositásával, ahol csak Te leszel a vevő és az új tulaj, az már nem kerül be a vagyonmegosztásba. - nyilván a többi igen.

bengineer # 2026.01.15. 12:37

drbjozsef: igen a vagyonmegosztásra vonatkozik. A gond az hogy neki jelenleg nincs jövedelme sem.
Létezhet egy olyan szituáció amelyben a lakásban maradhatok, úgy hogy egyedül fizetem a hitelt? Mert akkor ha jól értem a bentlakónak a másik fél részére lakáshasználati díjat kell fizetnie, akinek viszont ugyanúgy fizetnie kellene a törlesztő ráeső részét így a 2 kiüti egymást?

drbjozsef # 2026.01.15. 11:29

Bár feltételezem, hogy a kérdése kevéssé a lakhatásra, mint inkább a vagyonmegosztásra vonatkozik inkább...

drbjozsef # 2026.01.15. 11:29

Jól hangzik. Közösen fizetik a hitel, közben az egyik benne lakik, a másik meg fizessen magának még albérletet is. Esélyes.

Niki2025 # 2026.01.15. 09:33

Akarom mondani,a hitelt fizetitek felesben,nem az albérletet

Kovács_Béla_Sándor # 2026.01.15. 08:55

Azt mondja, nem attól függ. Aztán a következő mondta mégis csak arról szól, hogy de.

Niki2025 # 2026.01.15. 08:46

Megveszitek az ingatlant ( az értéke nőni fog még mindig a következő időszakban) egyikótök elmegy albérletbe, felesben fizetitek.
Bennmaradó fizethet némi többlethasználati díjat. 5 év múlva eladjátok, apukát kifizetitek, bankot kfiizetitek , a maradékot elosztjátok.
Ez nem jogi, csak egy privát vélemény.
Mindenképp nehéz helyzet , de ebben a fázisban nem tudom, mennyire jó ötlet lenne az adásvételt nem megkötni...

bengineer # 2026.01.15. 08:36

Kovács_béla_sándor természetesen nem attól függ. Ugye amikor már kiugrottál a gépből elgondolkozol, hogy kinyílik e az ejtőernyő és hogy mennyire fog fájni a leérkezés...

Kovács_Béla_Sándor # 2026.01.15. 06:05

Nekem van válalkozásom a naevemen,annak a bevétel egy része menne felé?

Attól függ, mi annak a "vállalkozásnak" a formája.

Kovács_Béla_Sándor # 2026.01.15. 06:02

A bontópert nem csak nem kell, hanem nem is lehet egybevonni a vagyonjogi vitával. Vagy attól függ a válási szándékod, hogy hogyan jársz vele anyagilag?

bengineer # 2026.01.14. 19:40

Mindenkinek mélységes tiszteletem!

Feleségemtől válni szeretnék azonban - mint ahogy sok más esetben - nálunk is bonyolulttá vált a vagyoni rész.
Jelenleg folyamatban van egy lakás vétel. Otthon-Start hitellel. Az lakás 65M, ebből 15M forint önrész van amit kifizettünk (ebből a foglaló 6.5M). A bankkal leszerződtünk, a folyósítás van hátra és aminutána van szokásos. Tulajdonhányadok feleségemmel 50-50, a hitelszerződésben ő az adóstárs. A hitel 50M forint, a max amit az Otthon-start enged, illetve én egyedül is megfeleltem a feltételeknek.
Ezen a ponton elvileg lenne lehetőség elállni a vételtől azonban ekkor a foglalót bukom és elvileg a maradék 8.5M visszajár, de ezzel ugrik egy nagyon jó lakás is, illetve az eladó adásvétele is ugrik az ő új lakásukra aminek egy részét abból a pénzből rendeznék amit ők kapnak azzal hogy nekünk a lakásukat eladták. Ezzel a manőverrel még akár perbe is foghatnak, így az első cél az lenne ha az adás vétel végbe menne igy biztosan lesznek komplikációk a vagyonmegosztással.
Tudom, hogy a vásárlastól 5 evig az államnak is van az ingatlan 20%ára jelzálogjoga stb
Itt szeretnék kitérni a 15M ft önrészre. Apukámtól ajándékozási szerződés keretében kaptam egy nagyobb összeget. Az ajándékozásis szerződésbe külön ki van emelve hogy a kapott összeg magánvagyon illetve hogy ezt a 15M forintot lakásvásárlás céljára adta. Az ajándékozási szerződésben az is benne van, hogy válás, vagy az ingstlan eladás esetén ezt az összegrészt visszakérheti!
Ilyen esetekben a vagyonmegosztás a lakás esetében hogy lehetséges? Mik a lehetséges felállások? Ugye itt tényleg a legelején vagyunk ennek tehát a hitelbe egy forintot nem utaltam még? Meg lehet e úszni valahogy a kivásárlást, vagy hogyan lehetne minimalizálni a kivásárlási összeget, egyáltalán mi történhet az egész otthon-startos hitelszerződéssel váláskor vagy visszavásárláskor, illetve meg lehet e valahogy oldani hogy az egész lakás a nevre kerüljön, figyelembe véve az ajándékozás réven kapott összeget és a fent említett feltételeket.

Előre is köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2025.12.11. 05:18

Ha el válnánk.Nekem van válalkozásom a naevemen,annak a bevétel egy része menne felé?
Válás után? Nem.
De megtérítési igénye lehet, ha a vállalkozásodban közreműködött fizetés nélkül a házasság alatt.

A feleségnek van hitel a házon ami az ő nevén va,válásnál a hitelnek egy része terhelődne rám?
Nem.
De ha a házastársi közös vagyonból fizettétek, akkor neked lehet megtérítési igényed.

Mint a fenitekből látható, a vagyonmegosztási kérdések közel sem "igen/nem" alakú válaszokat adnak. Ez bonyolult dolog, nem nagyon lehet fórumokon megoldani. A főszabály szerint a házasság előtti vagyon (és adósság) az különvagyon, a házasság alatt szerzett az közös, válás esetén a közöst főszabályként - egyéb megállapodás hiányában - felezni kell, de a különvagyonokat érintő kérdések (mint például egy vállalkozás, vagy külön hittel a külön ingatlanon) a közös élet alatti tekintetben eléggé meg tudják bonyolítani a dolgot.

Ha esetleg nem tudnátok megegyezni és vitára kerülne a sor, mindenképpen egy jó családjogi ügyvéd felkeresése javasolt, pláne ha (tíz?száz?)milliókról van szó.

Sziltib # 2025.12.10. 21:22

Ha el válnánk.Nekem van válalkozásom a naevemen,annak a bevétel egy része menne felé?
A feleségnek van hitel a házon ami az ő nevén va,válásnál a hitelnek egy része terhelődne rám?

beleeroltettette (törölt felhasználó) # 2025.12.10. 20:14

Házassági szerződés kell akkor

Kovács_Béla_Sándor # 2025.12.09. 22:49

A Ptk. Mi lenne?

Sziltib # 2025.12.09. 21:15

Üdvözlöm.
Harmadik házaságom lesz jövőre.
Az lenne a kérdésem hogy ha netán el válunk a fekeséggemmel,neki van kúlön vagyon:autó, terhelt ingatlan amin hitel is van.
Nekem megint van külön vagyon:autó ingatlan,hitelem nincs nevemen.
Válásnál mi a jogszabály az ingó,ingatlsnokal,hitelel kapcdolatosan?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.09.06. 11:58

Jó, hát ennyire gondolatolvasó nem vagyok. Ha valaki haszonélvezetet ír, azt haszonélvezetnek értem.

(De igazad van, a lakásbérlet is albérlet szinte mindenkinek.)

osztap # 2025.09.06. 11:29

Váláskor a haszonélvezeti jog az enyém lett, ő arról teljesen lemondott.
Nem a házastárs lakáshasználati joga az? Mi van pontosan a tulajdoni lapon, ha egyáltalán van rajta valami?