drbjozsef, Kovács_Béla_Sándor köszönöm szépen a segítségeteket! Lesz min gondolkodniuk.
Válás, vagyonmegosztás
Örökös67,
Közös megegyezéssel a felek bármit módosíthatnak. Esetekben, ha az összeg a gond, akkor értelemszerűnek tűnik azt módosítani.
Már ha csak azt akarják korrigálni. Ha a családi kedvezményben is döntenek, akkor a váltott gondozást is érdemes belevenni. Csak hát ha a valósággal ez nem találkozik, akkor bátor dolog az. A "lebukás" esélye kb. zérus, ebben egyetértek KBS-sel, nagyjából ellenőrizhetetlen ez a dolog, csak, ahogy írtam, a felek nézeteltérése esetén lehet belőle probléma.
„akár tartósan - el is térhetnek. És ebbe rajtuk kívül másnak nincs is beleszólása.”
Persze. Csak akkor nem jár a családi kedvezmény.
„bár a valótlan tartalmú nyilatkozatokat te sem szoktad preferálni, ”
Most sem javasoltam. Csak arra a lehetőségre hívtam fel a figyelmet, hogy az egyezségtől a felek egyező akarattal - akár ideiglenesen, akár tartósan - el is térhetnek. És ebbe rajtuk kívül másnak nincs is beleszólása.
„Hát az előzetes megállapodásukra. Módosítsák, közös megegyezéssel.”
drbjozsef, azt gondoltam, hogy azt kell módosítani, de melyik részét? A tartásdíj összegét, vagy valamelyik felételt?
KBS,
„(Ha a szülők megállapodnak a közös szülői felügyeletben és heti váltásos gondoskodásban, ki ellenőrizné, hogy betartják-e? És ha ellenőrizné, akkor mi van? "Most pont nincsenek itt, elcseréltük a heteket.")”
Ha tökeletes az összhang, és nincs és szerintük nem is lesz súrlódás, akkor nyilatkozhatnak arról, ami nem igaz, bár a valótlan tartalmú nyilatkozatokat te sem szoktad preferálni, ha jól emlékszem.
Mindenesetre amint valami nézeteltérés van, rögtön problémává válhat. Igaz, mindkét fél szívni fog, de hát tudjuk, hogy válásnál az a fontos, hogy a másik nagyobbat szívjon, nem az, hogy mindenki kicsit.
Örökös67,
Hát az előzetes megállapodásukra. Módosítsák, közös megegyezéssel.
Kovács_Béla_Sándor gyámügy nem kattanhat erre rá?
(Ha a szülők megállapodnak a közös szülői felügyeletben és heti váltásos gondoskodásban, ki ellenőrizné, hogy betartják-e? És ha ellenőrizné, akkor mi van? "Most pont nincsenek itt, elcseréltük a heteket.")
drbjozsef, akkor milyen szerződésmódosításra gondoltál?
„Újabb kérdés, hogy a váltott gondozás milyen intervallumban érvényesülhet? Akár több éves váltás is lehetséges?”
Szerintem az már túlzás lenne.
A Ptk. nem határoz meg konkrét intervallumot, számot.
A szokásos (héten belül, heti) mellett előfordul extrémebb (havi, kéthavi) megosztás is, ha azt a gyermek életvitelének jellege indokolja, de az ennél hosszabb már nem jellemző. Elvileg kizárt sem, de hogy a bírói gyakorlat mi, azt nem tudom.
A váltott gondozásról nyilatkozni kell a családi kedvezménynél.
„Nos, ez elvileg akkor nem kellene hogy túl bonyolult legyen, ha az asszony nem túl rosszhiszemű. Hiszen elég evidens, hogy ha a férj nem tudja ebben a felállásban egyáltalán érvényesíteni a családi kedvezményt, akkor az ő nettója nem a megállapodás szerinti lesz, és minden további nélkül belemegy egy egyszerű szerződés módosításba.”
Nem rosszindulatú a menyem, megegyezésre törekszik, azt is felajánlotta, hogy véglegesen lemond a gyerektartásról a teljes házrészért cserébe, de ebbe a fiam azért nem akar belemenni, mert a gyerekek elég sűrűn betegek és ha nem tud folyamatosan dolgozni mellettük az exe, nem lesz elég pénzük megélni, szükségük lesz gyerektartásra. Rosszabb eshetőségről nem is beszélve, ha neadjisten az anya lesz beteg.
Milyen szerződésmódosítással lehetne ezt szerinted leginkább megoldani? Csökkenteni a tartásdíjat, vagy megosztani a felügyeleti jogot és váltott gondozást kérni? Azt lehet éves váltásokra kérni, vagy csak heti/havi?
Örökös67,
Így értem.
Nos, ez elvileg akkor nem kellene hogy túl bonyolult legyen, ha az asszony nem túl rosszhiszemű. Hiszen elég evidens, hogy ha a férj nem tudja ebben a felállásban egyáltalán érvényesíteni a családi kedvezményt, akkor az ő nettója nem a megállapodás szerinti lesz, és minden további nélkül belemegy egy egyszerű szerződés módosításba.
Ha nem, akkor keressen egy jó ügyvédet az apa, mert lesz ez még ennél sokkal cifrább is.
„Egyébként nem értem. Ha év végén, egyben igényelte a kedvezményt valaki, akkor addig pont hogy KEVESEBB a nettója, hiszen nem érvényesítik benne év közben a kedvezményt...”
A probléma az, hogy tavalyelőtt, meg idén is egyösszegbeni visszaigénylést kértek, de a tavalyi évre rosszul lett rögzítve (?)(ezt még nem tudom kinek a hibája, még nem látjuk a ténylegesen kitöltött nyilatozatot, de kikértük.) így havonta figyelembe vették. Az előzetes megállapodást pedig a tavalyi év nettója alapján kötötték.
A családi pótlékban is meg tudnak egyezni, simán utalja azt is a fiam, ha ő kapja felét nem "haragválásról" van szó. Újabb kérdés, hogy a váltott gondozás milyen intervallumban érvényesülhet? Akár több éves váltás is lehetséges?
Örökös67,
Amit leírtál, az lényegében egy kizárólagos felügyelet - de sajnos abban igazad van, hogy a közös felügyelet nem elég a családi kedvezményhez. Váltott gondozás, és a családi pótlék felezése is kell.
Egyébként nem értem. Ha év végén, egyben igényelte a kedvezményt valaki, akkor addig pont hogy KEVESEBB a nettója, hiszen nem érvényesítik benne év közben a kedvezményt...
Elnézést, utánaolvastam a megállapodásban. A felügyeleti jogot az anya gyakorolja, ő jogosult a családi pótlékra, családi adókedvezményre és egyéb állami kedvezményekre. A fiamnak csak a gyermekek sorsát érintő lényeges kérdésekben van joga beleszólni, Névváltoztatás, külföldi tartózkodás, állampolgárság váltás.
Ezek szerint elég egy közös felügyeleti jogot kérni?
„A gyerektartás összegének megállapítása elsősorban a gyerek szükségleteihez igazodik, csak másod (harmad) sorban a kötelezett fizetéséhez.”
Az előzetes megállapodást abban a tudatban kötötték, hogy a fiam nettója 584.000 marad a válás után is, mivel a családi adókedvezményt nem havonta érvényesítették eddig, hanem SZJA bevalláskor egyben igényelték vissza. De a tavalyi évben a munkáltató valamiért (ez még kiderítés alatt van, hogy történt) elkezdte havonta érvényesíteni, azaz növelte a nettót.
„Mert? Kizárólagos felügyeletet kért a másik fél?”
drbjozsef, a gyerekek az anyával maradnak válás után, közös felügyelettel, de nem felváltva gondozással, így a családi adókedvezmény sem érvényesíthető az apának tudtommal, hanem gyakorlatilag elvész, mert a három gyerekre tekintettel az anya viszont SZJA mentes. Ha van rá mód, hogy az apa tovább kapja, mondd hogyan, az lenne a legjobb. Nem célja a fiamnak, hogy megrövidítse a gyerekeit, de ha a mostani állás szerint 484.000-ből kell fizetnie 200.000-t havonta pluszban évente egyszer még 90.000-t, akkor az ő megélhetése lehetetlenedik el.
„de válás után természetesen nem marad a nettó része.”
Mert? Kizárólagos felügyeletet kért a másik fél?
Örökös67,
Az a kérdés, hogy van-e esély?
Van. Az majdnem mindig van.
A gyerektartás összegének megállapítása elsősorban a gyerek szükségleteihez igazodik, csak másod (harmad) sorban a kötelezett fizetéséhez.
Úgy jött ki, hogy az érvényesített családi adókedvezmény 100.000 Ft-al növelte a nettót, de válás után természetesen nem marad a nettó része.
Igen, a fiam nagykorú, és ő kért meg, hogy kérdezzem meg itt.
Ez hogy jött ki neked? A nettó fizetés annyi, amennyi.
És nem kellene ezt rájuk bíznod? Gondolom, a fiad nagykorú.
Üdvözletem!
Lenne egy kérdésem.
A fiam válik. Van három gyermekük. Megkötöttek egy előzetes megállapodást a menyemmel, hogy a 584.000-es nettó fizetéséből fizet 200.000 gyerektartást, plusz beiskolázás előtt még 3x30.000-t. Az autó bár fel van sorolva vagyontárgyként, arról lemondott és csak a ház árának felét kéri. Eddig rendben van.
Csakhogy a családi adókedvezményt eddig mindig utólag vették igénybe, egy összegben igényelték. A tavalyi évtől viszont a munkáltatója valamiért havonta érvényesítette, és ez most derült ki, amikor vissza akarták igényelni.
Vagyis az 584.000 már rögtön 484.000 lett.
Van-e esélye, hogy a bíróság ezt figyelembe véve csökkenti a gyerektartás összegét?
„ Legkésőbb nyolcadikban tanítják ezt.)”KBS.
Sajnos a hetedik után kimaradtam a suliból.
KBS
„No, Hát melyik a kisebb hiba? A jelöletlen alany szabályainak elvétése vagy egy névelő elmaradása?”
Kérdés, hogy ez most akkor nyelvtani fórum lett vagy maradt a jogi vonalon? :-D
No, Hát melyik a kisebb hiba? A jelöletlen alany szabályainak elvétése vagy egy névelő elmaradása? Szerintem ugyanolyan eséllyel feltételezhetjük bérmelyiket. (Egyébként én is az elsőre tippeltem; úgy is válaszoltam.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02