Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.06.14. 16:42

Gyakorlatilag bármilyen házassági vagyonjogi szerződést lehet kötni.

www.kbs-ugyved.hu

kuda # e-mail 2021.06.14. 14:22

Üdvözlet!
Részleges közös, ill. külön vagyon kapcsán lenne kérdésem. A feleségemmel létrehoztunk egy közös bankszámlát, aminek ketten egyenrangú tulajdonosai vagyunk. Erre utalunk a fizetésünk arányában. Lehet-e olyan házassági szerződést kötni, hogy ami ezen a számlán van pénz az közös vagyon (illetve az erről fizetett dolgok), a saját bankszámlák és az azokról való költések pedig külön vagyon? Köszönöm.

Maybe0542 # e-mail 2021.06.10. 19:36

Tisztelt Ügyvédek!

Ismerősömnek szeretnék valahogy segíteni.
Elváltak férjével, aki az anno közös lakásba tett X millió forintot és fizette 2021. év elejéig a törlesztőrészletet. Sérült gyermekük született, aki mellett a munkavégzést a nyári időszakban nem lehet megoldani másképp, csak akkor ha apuka vállalja a válási jegyzőkönyben foglaltaknak megfelelő heti 2 napot - ezt újonnan egy napra (6 óra) redukálná most önhatalmúlag a jelenleg kereskedelmi TV csatornána celeb címre törekvő apuka, "nem ér rá" a fiával lenni. Feleségtartási díjra adja most be az anyuka a papírokat, ugyanis a nem kevés bevételétől így teljesen elesett. Olyannyira akadályozza az életét, hogy ez már az ismerősöm egészségére is veszélyes. Így a közös gyermekük életére, fejlődésére, ellátására, megélhetésére is. Imserősöm semmit nem tud már pihenni sem így, nem hogy dolgozni. 0-24-ben van a gyerekkel, minden terhet ő vállal az ápolási díj mellett (törlesztőrészlet stb.) Kérdésem az volna, hogy ilyen esetben milyen végkimenetlre lehet számítani?
Attól tart az ismerősöm, hogy ezek után majd dacból már a kéthetente hétvégéket sem fogja bevállalni a saját fiát az apuka, illetve hogy még a lakást is kiperli alóluk. Védi egyáltalán az ilyen helyzetben lévőket valamilyen módon az állam, törvények, jogalkotás? Vagy végig kell néznem a totális tönkremenetelüket? Ez a fajta ellehetetlenítés nonszensz!!!!
A gyerektől való elszakadás, azaz nappali otthonba adás kizárt, ezt lelkileg nem tudja megtenni az ismerősöm a 12 éves kisfiával. Teljesen érthető!
Köszönöm, ha valamilyen iránymutatást tudnak adni ezzel kapcsolatban!

sissy074 # e-mail 2021.05.19. 10:15

Köszönöm a választ!Végül is,hogy képviseli nem zavar,de az etikátlan viselkedése igen.Azt azért szeretném megköszönni.....

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.05.19. 07:37

Eljárásjogilag nem tilos. De az etikai szabályzat tiltja. Fontos számodra, hogy ne ő képviselje?

www.kbs-ugyved.hu

sissy074 # e-mail 2021.05.18. 17:15

Kedves Fórumozók!

Volt férjem tavaly elindította a vagyon megosztási pert,ekkor még "saját maga" adta be a beadványt.Most a válasz iratban már ügyvéd képviseli.Az az ügyvéd aki a váláskor is képviselte.Aki pár éve készített nekünk egy ajándékozási szerződést,ajándékozó a férjem volt én pedig az ajándékozott.A vagyon megosztási perben szó van az ajándék vissza követeléséről.Kérdésem ez az ügyvéd képviselheti így a volt férjemet?Ha nem milyen teendőm van az ügyvéddel szemben?Köszönöm a segítséget előre is.

drbjozsef #   2021.05.18. 06:34

S.Zoltán,

Általánosságban : a házastársi közös vagyonnal ellentétben - amely főszabály szerint fele-fele arányban illeti meg a feleket, tekintet nélkül a felek jövedelmeire -, az élettársi közös vagyon a feleket a hozzájárulásuk arányában illeti meg. Vagyis alapvetően a jövedelmeik arányában. Ami házasoknál különvagyon, például az örökölt, ajándékba kapott dolgok, az az élettársaknál is az.

Ezen túl sokat mondani előre valóban nem lehet, nyilván vita esetén az együttélés alatti jövedelmeket, vagyoni viszonyokat, de a költéseket is vizsgálni kell. (Pl. ha a különtulajdonodban álló ingatlanra közösen költötök pénzt)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.05.17. 19:38

Szerintem térjünk erre vissza, ha tényleg megromlana az a kapcsolat. Mert ha boldogan élnek, amíg... akkor miről beszélünk.

Egyébként ha biztosra akarnak menni, kössenek egy vagyonjogi szerződést. Bár az is igaz, hogy ezen ötlet felvetése többnyire megnyitja az utat a kapcsolat megromlásához.

www.kbs-ugyved.hu

S.Zoltán # e-mail 2021.05.17. 18:26

Tiszteletem.

Párommal nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élünk közös gyerekünkkel aki 5 éves, illetve édesanyámmal, egy háztartásban. Maga az élettársi kapcsolat szűk 6 éve áll fenn.

A ház 2/6-od része a nevemen van, amit 6 éve örököltem.
Illetve akkor örököltem x millió forintot is.
Van egy autóm, amit az élettársi kapcsolat megkezdése előtt vásároltam.
Közös dolgokat elenyésző részben vettünk, 1-2 bútor, használati tárgy... A ház javításába, korszerűsítésébe nem kértem tőle semmi, egyedül a rezsit harmadoljuk.
Ideköltözésekkor pár ruhán kívül nem hozott semmit.

Kérdésem, hogy ha esetleg megromlana a kapcsolatunk, mit követelhetne tőlem? Ugye van az örökölt 2/6-od, bankszámlámon, immár az x millió többszöröse (spórolás, jobban keresek), és az autó.

  • a gyerek. A gyerek nagyjából világos.

Azt olvastam, hogy az örökölt ingatlant/ingóságot nem kérhet. De mi a helyzet, az azóta összespórolt pénzemmel?
Ha igaz, hogy a felét mínusz örökölt részt követelheti, egy esetleges kapcsolat megszűnésé előtti máshova utalással ezt kiküszöbölhetem?

köszönöm

ObudaFan # e-mail 2021.05.13. 12:49

Hella Hansen

Ez egy élettársi vagyonjogi ügyben nem ilyen egyszerű. Az eladott ingatlanának ára az ő különvagyoni hányada volt, annyiban, amennyiben az új ingatlan vételárába lett forgatva, a többi rész aránya viszont a jövedelemszerzési aránytól függ elsősorban.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Hella Hansen # e-mail 2021.05.06. 11:10

Üdvözletem, segítséget szeretnék kérni. Élettársi kapcsolatban élünk a párommal immár 13 éve de a kapcsolat elromlani látszik. A ház, amiben élünk, a párom tulajdona földhivatal szerint 1/1-ben.
Ezt a házat kapcsolatunk harmadik évében vettük meg, úgy, hogy ő a korábbi ingatlanát eladta, ehhez pedig hitelt vett fel, ami szintén egyedül az ő nevén van. A hitel törlesztése (ami az ingatlan értékének kb harmada), valójában közös kasszából ment több évig, de ténylegesen mindig az ő bankszámlájáról vonta a bank. Kb egy évvel ezelőttig valójában fele-fele alapon fizettük a törlesztést és a rezsiket is. Közben, 5 éve én is eladtam egy a kapcsolatunk előtt szerzett ingatlanomat, ennek a pénznek egy jelentős részét pedig erre a szóban közös, papíron közöm-sincs-hozzá házunk dolgaira költöttem már most, és az igény nem csillapodik. Mostanra odáig fajult a dolog, hogy ha én nem fizetem a hitelt, ő nem tudja. Én fizetem a tetőjavítást, az új mosógépet, a kocsija szervizeit, de még további családi ügyletekhez is adtam pénzt, amit már soha nem látok viszont.

Nem szeretnék vitát, mert továbbra is intelligens embernek tartom mindkettőnket, de úgy látom, ez az állapot nem tartható, és főleg nem szeretnék továbbra is az a hülye lenni, aki mindent finanszíroz, de semmit sem kap érte. Sajnos már ott tartok a pénzemmel, hogy ebből nem tudok ingatlant venni, tehát hagytam magam jól kihasználni. A házat a páromtól esetleg meg is venném, de óriási kérdés, hogy mennyiért, mármint mekkora az a rész, amire a fentiek alapján jogot formálhatnék.
Hölgyek, urak, hogy látják, mi lenne a reális megegyezés?
Köszönöm.

bjack # e-mail 2021.05.05. 18:31

Különköltözés előtt állunk, egyelőre válókereset nem kerüt beadásra.
Érdeklődni szeretnék, hogy mi a jelenlegi ítélkezési gyakorlat tartásdíj vonatkozásában, 2 kiskorú gyermek esetében. Illetve feleségem jelenleg még GYED-en van ezért havi 50e forint házastárs tartást is szeretne addig, amíg újra munkábaáll.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.05.05. 18:12

A lakás kb. 3/4-1/4 arányban a férjedé, és még tartozol neki kiadni az örökölt összeg felét. Lehet az ingatlan állagában is. De úgy egyeztek meg, ahogy akartok.

www.kbs-ugyved.hu

palmafa # e-mail 2021.05.05. 16:12

Tisztelt Ügyvédek,

Válás előtt állunk a férjemmel, és segítséget szeretnék kérni...
Egy közös tulajdonban lévő lakásban élünk 1/2 -1/2 tulajdonjoggal,amit házasságkötés előtt vásároltunk. Akkor, az édesanyja fizette be (a bankszámlájáról) a lakás fele összegét, a másik felét hitelből törlesztettük, én mint adós, a férjem mint kezes.
Miután a férjem édesapja elhunyt, megörökölte testvérével édesapja kis lakását, amit eladtak és azt az összeget a "családi kasszába" tette, azaz feléltük idővel.
Most hogy válunk, az édesanya követeli tőlem azt az összeget amit befektetett a lakásunkban, illetve kéri hogy, a fia követelje tőlem a felét annak amit az édesapja lakásából örökölt.
Nem tudom hogy jogos-e a követelése, illetve ebben az esetben mi az amit, és mennyit kellene nekik fizetni? tudván hogy ápolási díjon vagyok egy fogyatékos gyermekkel évek óta.

Nagyon köszönöm válaszukat.

drbjozsef #   2021.04.13. 11:34

Marinka2,

Tulajdonjogi igény nem évül el.

De azért érdemes lenne minél előbb megoldani.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Marinka2 # e-mail 2021.04.13. 10:10

Tisztelt Jogászok!

4 éve elváltam, és a 15 évig tartó házasság alatt vásároltunk földet, ami a férjem nevére került. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi ideig élhetek azzal az igénnyel, hogy a felét megkapjam. Van-e valami elévülési idő?
Írásban nem történt vagyonmegosztás.

Köszönettel: Marinka2

drbjozsef #   2021.04.12. 11:06

Bettu,

Igen, van mód, bíróságon a közös vagyon megosztását is lehet kérni, ha van olyan, de ha az apa és anya 50-50% tulajdonosok, és ez a megosztás megfelel nekik, akkor a közös tulajdon megszüntetését lehet kérni a bíróságtól bármelyik tulajdonostársnak.

A bíróság szakértővel megállapítja az árat, és ezen az áron megveszi az egyik tulajdonostól a másik, vagy ha egyik sem tudja/akarja, akkor elárverezik az ingatlant.

Az, hogy lelakták az ingatlant, nem az anyának előnyös, de ezt már sokkal előbb kellett volna rendbe rakni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bettu # e-mail 2021.04.12. 10:27

állásbörze
konferenciák
fórum
jogszabálykereső
szakkönyvek
ADATTÁR
1 százalék
jogi folyóiratok
hír archívum
kereső
közérdekű adatok
linkgyűjtemény
országgyűlési könyvtár
témakörök
MELLÉKLETEK
adatvédelem
Balogh Zsolt György blogja
felsőoktatási jog
ip-it blog
jogi szaknyelvi blog
sajtó- és médiajog
munkajog
munkáltatói blog
sportjog
subpoena
versenyjog
e-cégeljárás
successio
RÓLUNK
impresszum
partnereink
médiaajánlat
felhasználási feltételek
adatkezelési tájékoztató
adatvedelmi nyilatkozat
about us…

beállítások
Bettu állásajánlat publikáció rendezvény kilépés

KERESÉS
Fórum → öröklés és családjogrégebbi elöl új hozzászólás

Közös ingatlan
Bettu#e-mail2021.04.11. 15:38
Jó napot kívánok!
Anya és apa 2006-ban váltak el. A közös házunkban apa maradt. 2021-re az ingatlant teljesen lelakta és a nagymamánk be akar költözni hozzá, mondván az ő háza nagyobb és nem tudja fenntartani (persze ez nem igaz mert a masik fia aki ott lakik vele vinné oda a barátnőjét), ezt nem szeretnénk. Tavaly szóban megegyeztünk, hogy az egyik testvéremnek anya és apa oda ajándékozzák a házat. Ezt visszamondta. A kérdés az lenne, hogy bírósági úton anya kötelezheti e hogy eladja a ház felét a testvéremnek? Vagy valamilyen más mód?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.09. 15:07

Nem. Következetes és töretlen gyakorlat, hogy a házassági közös vagyon egységes egészként kell, lehet elbírálni.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.08. 21:08

A vagyonmegosztási pernek úgy lesz mihamarabb vége, ha megindítják. Ezzel pedig nem kell megvárni a bontóper végét - nem fogják emiatt felfüggeszteni. (Ha mégis, meg kell fellebbezni.)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.08. 15:22

Tévedés.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.08. 14:53

A kettőnek nincs köze egymáshoz.
Honnan veszed, hogy a vagyonmegosztási pert akkor lehet hamarabb megindítani, ha a bontópert megszüntetik? ezt valaki túlgondolta.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.08. 13:36

Az alperes nem akar válni?

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2021.04.06. 13:12

Lehet ez ellen tenni valamit?

Persze, szólni neki, hogy ne csináljon ilyen butaságot.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

remeler # e-mail 2021.04.06. 13:02

Szép napot kívánok mindenkinek.
Válással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Előzmény röviden:
Fülig szerelmes férfi eladja az ingatlanát és abból vesz egy házat melynek felét a felesége nevére íratja abban a naív hitben, hogy örökre együtt maradnak. Lehet ez ellen tenni valamit?
Köszönöm