Válás, vagyonmegosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.21. 14:30

Az hagyján. De egyszer is milyen hosszú.

Öt mondatban megy?

noire # 2024.03.21. 14:04

Elnézést kérek. Nem értem miért jelent meg 3-szor a korábbi hozzászólásom :(

noire # 2024.03.21. 14:00

Üdvözlök mindenkit!
Közös vagyon megosztásával kapcsolatban lenne szükségem segítségre. A volt feleségemmel 26 év házasság után elváltunk.
Az első otthonunkat - egy lakást - az én takarékkönyvemből és egy közösen felvett hitelből vettük. Majd ezt eladtuk és 2009-ben építkezni kezdtünk, melyre közös jelzálog hitel került. A hitelt a kezdetek óta egyedül fizetem.
Először 2018. januárjában költözött el tőlem, majd 2018. augusztusában visszajött. A külön töltött idő alatt vásároltam egy autót. Majd mivel a házasságunk az újrakezdés ellenére sem működött 2019. októberében végleg úgy döntöttünk, hogy elválunk. Szóban az alábbiakban egyeztünk meg: A családi ház fejében és a 20 évre felvett, de akkor még 10 évig fizetendő jelzáloghitel ellenében vásárolok részére egy lakást (felújítva, berendezve, ami még 2 millió Ft-ba került) és adok mellé egy 10 éves kocsit (akkori értéken számolva kb. 1 millió Ft értékben).
A házban és a lakásban is 50%-50%-os a tulajdoni hányadunk. A lakást azért vettem így, mert az akkori ügyvédünk szerint egyszerűbb lett volna a közös vagyon megszüntetése (a ház ellenében megkapja a lakást). A kocsit simán átírattuk volna a nevére.
Amikor még együtt voltunk, a testvére kivásárolta az exfeleségemet az édesapja házából, hogy egyedül ő örököljön. Az édesapja ekkor még élt. Ezt az összeget a házunk szépítésére költötte (színezés, kerítés építése, kb. 2,5 millió Ft). Ezen felül a ház építésébe és annak fenntartásába, valamint a jelzáloghitel fizetésébe sosem szállt be anyagilag.
A volt feleségem szóban elfogadta a megállapodást és 2020. áprilisában beköltözött a berendezett, felújított lakásba. Azóta is ott lakik az új férjével. Az autót (ami még mindig az én nevemen van) azóta is használja. A hivatalos válást 2021. június 22-én mondták ki. Utána elmentünk az én ügyvédemhez, hogy megszüntessük a közös vagyont. Ekkor a volt feleségem visszalépett és azt monda, hogy ő úgy gondolja nem jók a számok. Jogi tanácsot az én ügyvédem adott neki. Szerintem ez etikátlan volt.
Ezután kértünk egy ingatlanost (Ő hozta), hogy mérje fel az ingatlanok értékét. A lakást 11 millióra értékelte, a házat 32 millióra. Ezt az összeget az ingatlanos nem adta írásba. Mivel ismerem a helyi viszonylatot tisztában voltam azzal, hogy a lakást alulbecsülte a házat pedig felülértékelte. Ezért én is megbíztam egy hivatalos értékbecslőt, hogy legalább a házat értékelje fel. Ő 26 millióra becsülte, írásba is adta. Amikor ezt a papírt átküldtem a volt feleségemnek, ezt ő nem volt hajlandó elfogadni. Mondtam, hogy oké, akkor legyen 29 millió a ház értéke, hisz az egy középérték. Annak a fele 14,5 millió. A lakás legalább 12 milliót ért berendezve és felújítva plusz kapott egy akkor 1 millió Ft értékű autót. Nekem pedig marad a ház + a hitel fizetése, aminek akkor a még hátra lévő összege kamatokkal kb. 4 millió Ft.
Az exfeleségem ennek ellenére az alábbiak kéri tőlem: Szerinte a ház értéke 32 millió, annak a fele 16 millió + kéri még a 2,5 milliót, amit a házba fektetett (szerinte ez visszajár, mert örökség. Mondtam neki, hogy az nem örökség, hanem egy adás-vétel volt a tesója és közte, amit a saját belátása alapján elköltött, nem vásárolt belőle ingatlant). Az ő számításai szerint ez: 18,5 MFt. Ebből levonta a 11 millió Ft lakásértéket és a szerinte 500.000 Ft értékű autót. Így még tőlem követel 7 millió Ft-ot + annak az autónak a felét, amit akkor vettem, amikor külön költözött.
Jó lenne már végre lezárni ezt az ügyet. Szeretném megtudni, hogy van-e elévülési ideje a bírósághoz fordulásnak? A külön töltött idő alatt vásárolt vagyontárgy beleszámít-e a közös vagyonba? Ha bíróságra kerül az ügy érvelhetek-e azzal, hogy szóbeli megállapodást kötöttünk és ráutaló magatartással ő ezt elfogadta? Illetve, hogy tényleg visszajár-e neki a 2,5 millió Ft? Mi történik akkor, ha nem tudok megegyezni vele és a hitelt időközben visszafizetem? Ez akkor már nem számít? A megtisztelő válaszokat nagyon köszönöm!

kisstamara # 2024.03.19. 07:42

Új nő? Ne vegyen lottót, mert rosszul tippel! :) Nincs vagyoni vagy egyéb érdekeltségem az ügyben. :)
A kérdésem ellenben gyakorlati, mert BH-k (bírósági határozatok) és kommentár olvasgatásán már túl vagyok, gondoltam, itt akad olyan személy, akinek volt, van ilyen jellegű ügye. :)
Netán akad itt családjogi (egyben vagyonjogi) szakember...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.19. 06:22

Alighanem az új nő.

Majordomus # 2024.03.18. 21:35

Na, most akkor te ki vagy a történetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.18. 19:06

Hú, de zavaros! Keveredik itt minden mindennel.

kisstamara # 2024.03.18. 17:43

Kovács_Béla_Sándor:

Ha a bíróság előtt sikerül bizonyítani, hogy nem önkéntes a lakáselhagyás (- a feleség fenyegető, összeférhetetlen magatartása lehetetlenné tette, hogy a közös lakásra vonatkozó lakáshasználati jogával éljen a férj, továbbá - kifejezetten annak érdekében, hogy a szülők közötti konfliktusok miatt pszichésen sérült kiskorú gyermeket megkímélje a további krízishelyzettől, - és a férj a lakásból a feleség fenyegető magatartása előli „kitérésként” költözött el)

akkor mire van esély? A férjnek van egy - a testvérével közös - örökölt ingatlana, tehát lehetne hol laknia, de a feleséggel közös tulajdonáról nem fog lemondani.

A kérdés továbbra is az, hogy a bíróság mondhatja-e, hogy a használati jogot megosztja (3 szobás a lakás), úgy, ha a férj nem akar visszaköltözni. Vagy kizárólagosan a feleséget (a két gyerekkel) jogosítja fel?

Értem én, hogy tulajdonos marad a férj, csak éppen semmit nem tud gyakorolni (a mélyen áron aluli értékesítésen kívül, mint tulajdonos), megmutatni sem tudja egy befektetőnek az ingatlant, kulcs hiányában. Rendőrt hívni? A rendőrök semmit nem csinálnak ilyen esetekben, jól tudjuk!

Egy vagyonjogi per évekig húzódik. Mi a jogi megoldás arra, hogy mielőbb (nem évek alatt) döntésre bírják a feleséget a közös tulajdon megszüntetése érdekében? (A feleség egyébként nem kerülne utcára, mert egy nagyobb lakásba tudna költözni a gyerekekkel.)

Majordomus # 2024.03.16. 20:33

A férj helyében kérném a közös tulajdon megszüntetését.
.
Ahogy Tamara hozzááll a dolgokhoz,én egy ötgyermekes halmozottan hátrányos helyzetű családnak adnám el a részemet.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.16. 08:16

a bíróság kizárólagos lakáshasználati jogot ítél (sanszos, mert önként hagyta el a férj a lakást)
Ez így egy tipikus logikai hiba. Amikor a premisszából olyan konklúziót vonsz le, amely abból nem következik. (Legalábbis nem szükségszerűen.)
V.ö.: "Ma gulyásleves lesz ebédre, mert kedd van."

Orvieto # 2024.03.16. 07:43

Állásfoglalást szeretnék kérni a következő témában: CSOK támogatás visszafizetése válás esetén.

2018-ban meglévő 3 gyermek után vettük fel a 10+10 milliós CSOK támogatást új ház vásárlására, melynek 50-50%-ban lettünk a tulajdonosai. Sajnos az életünk úgy alakult, hogy válni fogunk, viszont a közös ingatlant az elidegenítési tilalom (10 év) lejártát követően értékesítenénk közösen és a vagyonmegosztásban is ez szerepelne.

A CSOK rendelet 51-e paragrafus 3 bekezdés szerint, akkor nem kell visszafizetni a CSOK-ot, ha a vagyonmegosztási szerződés alapján az egyik fél a másik féltől megszerzi a CSOK-kal vásárolt ingatlan tulajdonjogát, valamint a gyerekek lakcíme is ez az ingatlan marad.

Kérdésem az lenne, hogy muszáj megszereznie az egyik félnek a ingatlan 100%-os tualjdonjogát, ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetni a támogatást, vagy elég ha továbbra is 50-50%-ban maradunk tulajdonosok és ebben az esetben se kell egyik félnek se a rá eső részt visszafizetnie?

Màsik kèrdèsem kapcsolòdik az elôzôhöz:
Kell-e vagyonmegosztás válás esetén minden esetben. Vagy elég ha csak az un. érzelmi közösség szünik meg,de a gazdasági megmarad.

Tehát megmaradjon mindkét félnek a 50-50%-os tulajdonjoga, úgy hogy senkinek ne kelljen visszafizetni a rá eső támogatást. Lehet-e a bíróságon egy olyan döntés, hogy bár elválunk, az érzelmi közösség megszűnik, de továbbra is együtt élünk és a gazdasági közösség fennmarad?

Elôre is köszönöm a segítsèget!

Zoltanuss # 2024.03.16. 07:31

A kisstamara problematikához :
01Amennyiben a bíróság kizárólagos lakáshasználati jogot ítél (sanszos, mert önként hagyta el a férj a lakást), hogyan tudja a férj a tulajdonjogát érvényesíteni?
Azért,hogy valaki el hagyta lakást a tulajdonjoga még nem veszik el.
Pl. el lehet adni. Hogy mennyiért az más kérdés.

02 A lakáskulcsot a feleség évekkel ezelőtt elvette. Hogyan tudja a férj esetleg (mélyen áron alul) a saját részét eladni, ha nem tud bemenni a lakásba?
Lehet annak a kisemmizésre gondolt férjnek egy pót kulcsa is, de ha nincs meglátogatja a már majd felnőtt gyerekeit,hozza a vevőjelöltet mustrára és minden megy a maga útján.
03„Ha a férj ellenzi a tárgyaláson a lakáshasználati jog kizárólagosak a feleség részére való megítélését, a bíróság ennek ellenére hozhat-e ilyen tartalmú dötést?
Egy biró bármilyen döntést hozhat.kicsi a valószínűsége, hogy az alperes ( vagy felperes )nyomása befolyásolhatná.

Ha bár ha én lennék döntési helyzetben 5 évre (amig a kisebb gyertek is bőven nagykorú lesz ) a most előnyért érdeklődő asszonynak ítélném,majd azután mindenkinek a jogos jussához való hozzáférésre adnék lehetőséget. A számtalan plusz 1 variációból azt rendelném el, hogy űrítsék ki a lakást és adják el a majd akkori piaci áron. De hát engem a kutya sem kérdez meg.
Na még e 4.re is valami
04 „ Ha a bíróság nem dönt a lakáshasználatról, a válást kimondják-e?
A válás és a lakáshasználat egy mástól független valami...ügy.

Szomorú örökös # 2024.03.16. 06:55

kisstamara

Amennyiben a bíróság kizárólagos lakáshasználati jogot ítél (sanszos, mert önként hagyta el a férj a lakást),
hogyan tudja a férj a tulajdonjogát érvényesíteni?

Szerintem annyira nem kicsi már az a két gyerek, hogy gyakorlatilag bírósági úton kizárják mindenből a férfit.
Az, hogy önként hagyta el a lakást, nem jelenti azt, hogy korlátozhatják életük végéig a tulajdonjogában. De ki tudja...

A lakáskulcsot a feleség évekkel ezelőtt elvette.
Hogyan tudja a férj esetleg (mélyen áron alul) a saját részét eladni, ha nem tud bemenni a lakásba?

Inkább indítson egy közös tulajdon megszüntetése pert a bíróságon.

kisstamara # 2024.03.16. 00:45

Üdv! Válóper folyamatban, következő tárgyaláson már csak a lakáshasználat kérdéséről dönt a bíróság. A férj 4 éve elhagyta a feleséggel közös tulajdonú ingatlant, a feleség két gyermekkel (16, 19 évesek) lakik abban, az élettársával.

  1. Amennyiben a bíróság kizárólagos lakáshasználati jogot ítél (sanszos, mert önként hagyta el a férj a lakást), hogyan tudja a férj a tulajdonjogát érvényesíteni?
  2. A lakáskulcsot a feleség évekkel ezelőtt elvette. Hogyan tudja a férj esetleg (mélyen áron alul) a saját részét eladni, ha nem tud bemenni a lakásba?
  3. Ha a férj ellenzi a tárgyaláson a lakáshasználati jog kizárólagosak a feleség részére való megítélését, a bíróság ennek ellenére hozhat-e ilyen tartalmú dötést?
  4. Ha a bíróság nem dönt a lakáshasználatról, a válást kimondják-e?

Köszönöm előre is a válaszokat!

drbjozsef # 2024.03.08. 05:23

osztap,

Igazad van, ha ebből vita lesz, akkor a kérdezőnek a férjével lehet vitája, az új tulajdonostól nem nagyon lehet így igénye.
Mégsem annyira rózsás a helyzet. De, ha jól értem, a vevő tudott a használati jogról. Az már talán valami.

Majordomus # 2024.03.07. 21:50

Mindenesetre több információd lesz. De az hogy már most az öröklésre gondolsz eléggé érdekes.

Továbbra is fenntartom hogy fizetned kell a lakhatásért. Nem szerezted meg a használati jogot.

Mivel a lakás elkelt erre már nincs is lehetőséged.

Egyezz meg az új tulajdonossal.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.07. 10:00

(A bontóperben a bíróság nem foglalkozik, nem foglalkozhat vagyonjogi vitával.)

Katyusa16 # 2024.03.07. 09:00

Tisztelt drbjozsef!
Nagyon köszönöm a felvilágosítást. Remélhetőleg a válóper során rendeződnek a dolgok.

osztap # 2024.03.07. 08:53

Annak tudatában vásárolta meg az ingatlant, hogy azt használati jog terheli
Ezzel nem értek egyet. A Ptk. 5:159. § (2) és 5:146. § (1) szerint a használat joga a földhivatali bejegyzéssel jön létre, nem pedig a szerződéskötéssel. Az nem történt meg, a használat joga nem létezik.

Ami szerintem létezik, az Katyusa16 szerződésen alapuló igénye a férjével szemben, a 2021-es megállapodásuk alapján, az ingatlan használatára. Ha ezt Katyusa16 az új tulajjal szemben érvényesíteni akarja, akkor neki kell bizonyítania, hogy a vevő mit tudott. Azt, hogy "most Katyusa16 ott lakik", vagy azt, hogy "most Katyusa16 és a gyerekek ott laknak, ingyen, és a legkisebb gyerek 18 éves koráig nem tehető ki a következő megállapodás alapján". Ehhez nyilván el kellene olvani az adásvételit a férj és a vevő között, amit a földhivatal kiad, ha nem magától, akkor a bíróság felhívására. Ha Katyusa16 csak az előbbit tudja bizonyítani, vagy még azt sem, azzal nem sokra megy, mert a vevő azt mondja, hogy ő az ingatlan-nyilvántartás tartalmában bízva, jóhiszeműen, ellenérték fejében szerezte a tulajdonát, ezért védi a Ptk. 5:174. § (1). Szerintem ekkor Katyusa16-nak és a gyerekeknek lehet szerződésszegés miatt kártérítési igénye a férjével szemben, de a vevővel szemben nem lehet igényük.

drbjozsef # 2024.03.07. 06:23

Naiv akkor voltam, amikor nem jegyeztettük be a lakáshasználati jogot a tulajdoni lapra,akkor nyugodtan lakhatnánk a közös és az előző kapcsolatomból született két gyerekkel.

Ez önmagában nem változtat semmin. A megkötött szerződésetek érvényes. Ha a vevő ennek tudatában vette, akkor nincs kérdés, ha meg nem tudott volna róla, akkor az eladó becsapta, vagyis megint nem a te gondod, hanem az övék.

drbjozsef # 2024.03.07. 06:21

Katyusa16,

Majordomus olvtársunknak természetesen nincs igaza.

Ha szerződésben kötöttétek ki közös megegyezéssel a használati jogotokat, akkor az egy vagyoni értékű jog. Illetéket is kell fizetni utána - esetetekben, házastársak között ez illetékmentes volt. Jogi szempontból ezt az "összeget" (a lakáshasználat vagyoni értékű jogát) neked ajándékozta a férjed természetben.

Ezért a használati díj követelése az új tulajdonos részéről teljesen megalapozatlan.

Annak tudatában vásárolta meg az ingatlant, hogy azt használati jog terheli, a szerződésetek szerinti időre te birtokolhatod, használhatod, lakhattok benne, és ő majd csak annak letelte után teheti ugyanezeket. Nyilván, ha nem tök hülye ésvagy nem csapták be, akkor ennek megfelelően csökkentett áron vásárolta meg a tulajdonjogot.

Hogy kinek milyen jogosultsága van, azt a Ptk. haszonélvezetről szóló fejezetében olvasd el alaposan, értően : 5:146.§ - 5:155.§
A tulajdonos ellenőrizheti az ingatlanát, nem zaklató jelleggel, évente néhányszor mondjuk. Egyéb jogosultsága nem nagyon van, sőt, a nem a használatból eredő rendkívüli javítási, helyreállítási munkálatokat is neki kell fizetnie (ezért neki (is) érdemes biztosítást kötnie az ingatlanra).

A használati jogod egy helyen tér el a haszonélvezettől : a Ptk. 5:148.§ szerinti átengedés nem illet meg. A haszonélvező bárkinek odaadhatja a beköltözés jogát, akár bérbe is adhatja az ingatlant, de a használati jog csak a használatra jogosít fel téged, a szerződésetek szerint, másnak nem engedheted át ezt a jogot.

Ha írásban használati díjat követel a tulajdonos, akkor írásban válaszolj neki a fentiek alapján, utasítsd el az igényét, és hívd fel a figyelmét a fentiekre, például az ő kötelezettségeire a használati jog fennállása alatt.

Katyusa16 # 2024.03.07. 03:18

T. Majordomus!
Nem gondoltam, hogy ingyen lakhatunk a lakásban. Naiv akkor voltam, amikor nem jegyeztettük be a lakáshasználati jogot a tulajdoni lapra,akkor nyugodtan lakhatnánk a közös és az előző kapcsolatomból született két gyerekkel. Még válófélben vagyunk,ezért szeretném tudni milyen lehetőségeim vannak, hogy ne kerüljek a gyerekekkel az utcára, vagy vegye el őket a hatóság. Valószínűleg olcsóbban vette meg az ingatlant, mert a férjem a szülői házat és azt amire lakhatási jogom van, valamint földeket is neki adta el bosszúból, hogy ne legyen hol laknunk, és a kislánya se örököljön. Ami végtelenül szomorú.

Majordomus # 2024.03.06. 21:41

Katyusa
Nem lehetsz ennyire naiv.
A lakáshasználati jog nem ingyenes lakhatást jelent.
.
Természetes hogy nem fogja 15 évig nézni hogy ingyen laktok a lakásában.
.
Fontold meg amit drb. írt.
Egyenlőre örülj annak hogy földhivatali bejegyzés nélkül is maradhattok a lakásban.
Gondolom a használati jog miatt olcsóbban vette meg a lakást.
Kérni kérheted a használati jog megváltását,de nem biztos hogy meg is kapod. Az új tulaj jobban jár a használati dijjal.

Nem tudom mire számítottál a válás után.
A férjed ingatlanában laktál eddig. Jogában állt eladni.

Van hová költöznöd a gyerekekkel?
.

Katyusa16 # 2024.03.06. 16:45

Tisztelt drbjozsef!
Az adásvételi szerződést nem láttam, csak az új tulajdoni lapot ,amin a vevő neve szerepel. Fel is vettük vele a kapcsolatot, tudtak róla, hogy van lakáshasználati jogom még 15 évig. Kitenni egyenlőre nem akar minket, de kér albérleti díjat. Kérhet-e tőlünk? Kitehet-e a házból? Válóperes tárgyalásunknál kérhetem-e a lakáshasználat pénzbeni megváltását, vagy az új tulajdoni lapon a lakáshasználat rögzítését?

drbjozsef # 2024.03.06. 12:10

Katyusa16,

Láttad azt az adásvételi szerződést? Per- teher- és igénymentesen adta el azt az ingatlant, amelyre veletek lakáshasználati szerződést kötött?

Lehet keresnivalód, mert ha a fenti kérdésre igen a válasz, akkor becsapta a vevőjét, hiszen ez nem igaz, közjegyző előtt kötött az ingatlanra lakáshasználati szerződést (amit jobb lett volna pont az ilyen félreértések miatt bejegyeztetni a földhivatalba, de mivel ő volt az egyik szerződő fél, nem hivatkozhat arra, hogy nem tudott róla, szóval nem annyira fontos az). Ha nem a válasz, akkor meg nincs mitől tartanod, megváltozott a tulajdonos, de a te használati jogodat ez nem érinti.

Nem is keresett titeket az új tulajdonos? Nem akar kiköltöztetni titeket?

Neked a földhivatal nem adja ki a szerződést, amin az adásvétel bejegyzése alapult, de a tulajdoni lapból láthatod az új tulajdonos nevét és címét, fel tudod venni vele a kapcsolatot, ha akarod, és megkérdezheted, ugyan tud-e arról, hogy a megvásárolt ingatlant lakáshasználati jog terheli.