Válás, vagyonmegosztás


csakPanna # 2022.01.19. 03:26

Kedves Jogi Fórum!

Beinduló válás keretében felmerült sok kérdés bennem, több témát érintve, azonban az egyik legfontosabb lenne az alábbiak. Volt párommal egy közös - különböző tulajdoni hanyaddal.rendekezo - ingatlanban élünk két gyermekunkkel. Ő válni akar. Neven egy személyi hitel és a jelzálog hitel van, valamint babavarot egy fél éve vettünk fel. Utóbbi törlesztése még nem.ndult meg majd csak a felvételtől számított három év után. Adostarskent szerepelek ott is, annak törlesztését én szándékoztam fizetni amikor az esedékessé válna. A ház értékében nekem 64% a férjem 37% bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeziunk. A lakást a házasság után egy, a saját tulajdonú lakás eladásából (tulajdoni hanyadom volt akkoriban) valamint a ferjem nevere felvett hitel és csok (ez az ő tulajdoni hányadat jelenti) rendeztük.
Férjem harom hét türelmi időt adott hogy rendezzem az alábbi kérdést: vagy gyerektartást fizet vagy valthatom meg az ő hanyadat. Kérdésem hogy mivel minden 50% Konkrétan eladósodott lenne mindkét fél ebben a helyzetben és az eladáson kívül mas lehetőségem - a közös megegyezésem.kivulk ami lehetetlen -lehetséges ? Gyerek tartást miatt pedig a másik fórum csoportban írnék kérdést. A gyerekek vagyis a nagyobbik a lakásban szeretne maradni.erthero indokból hiszen felkavarja az apja huzavonaja valamit kialakított kis élete van már itt.
Tisztában vagyok továbbá azzal is, hogy a külön vagyinombol betett kis 17 millió az én külön vagyonom részét képezi és a felment ingatlan árak alapján is ha levonjuk ezt az összeget sokat kéne fizetnem neki. Meg egy hitel lehetne gondolom a következő amivel rendezhetem csak ezt a helyzetet ...a lakás megtartása lenne a cél nagyon elsődlegesen.

Köszönöm bármely jellegű segítő válaszadást!
Üdv
Anikó

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.10. 10:10

Ez nem ilyen egyszerű. Keress egy ügyvédet.

gizi39 # 2022.01.10. 10:05

T. Groszfater.com!
Köszönöm szépen, de olvasatom szerint a törvénymódosítás javaslatait tartalmazza a cikk.
Nehéz az nem szakembernek a jogi nyelvezet lefordítása.
Kérdésem konkrét: kitehet-e a lakásból; ha azt akarja, hogy távozzak, jár-e nekem
valamilyen összegű megváltás, hiszen a fél életem abban a lakásban van, dolgoztam,
költöttem rá.
üdv.: Gizi39

groszfater@gmail.com # 2022.01.10. 09:25

gizi39!
Ezt próbáld meg olvasgatni
https://ptk2013.hu/…akas-hasznal

gizi39 # 2022.01.10. 09:15

T. Jogászok!
20 éve vagyunk házasok. A lakás a férjem tulajdonában állt. A férjem most a fia nevére íratta, de a haszonélvezetet megtartotta.
Ketten élünk a lakásban a házasságkötésünket megelőző 1 év óta, tehát 21 éve. A háztartást mint általában az asszonyok, én láttam el. Minden költséget, felújítás, rezsi, stb. közösen álltunk, állunk ma is. Most válni akar, és ki akar tenni a két szobás lakásból, s közölte, hogy nekem ezzel a lakással kapcsolatban nem jár semmi a 21 év után sem. Valóban így van-e?
Köszönettel: Gizi39

groszfater@gmail.com # 2022.01.09. 17:30

pasa!
Mi lehet az amit te a magadénak is gondolsz és a feleséged mégis eltudta ajándékozni és nem kellett hozzá a te hozzájárulásod?

Szomorú örökös # 2022.01.09. 16:24

pasa

Az én laikus véleményem alapján ha 2 héttel az életközösség megszűnése előtt tette ezt a feleséged, akkor egyáltalán nem biztos, hogy azt jogszerűen tette, bár ezt mi itt nem tudhatjuk. Te írtad, hogy a házassági vagyonközösség része volt. Közösen vettétek közös pénzből és mégsem kettőtök nevére került?

pasa # 2022.01.09. 16:09

Köszönöm a választ. Az ingatlan már a gyerekek tulajdona. Így is van esély egy perben?

drbjozsef # 2022.01.09. 11:33

pasa,

Természetesen. Ha közös megegyezéssel nem megy, akkor perrel.

pasa # 2022.01.09. 10:49

Tisztelt szakértők!

volt feleségem az életközösség megszűnése előtt kb. két héttel a gyermekeinknek ajándékozta a nevén lévő ingatlant, ami egyébként a házassássági vagyonközösség része volt. van-e lehetőség, hogy a részemre járó részt visszaszerezzem?
köszönöm

mikuka # 2021.12.15. 14:04

Ügyvéd Úr, köszönöm a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.14. 07:53

Igen, a bíróság kötelezhet a távozásra. De akkor legalább a használati jogod vagyoni értékét követelheted.

mikuka # 2021.12.14. 04:30

Köszönöm a hozzászólásokat, így már kezdem érteni. Ha nyugton maradok, és a nejem elindítja a válópert, akkor akár ugyanígy végződhet ítélettel? Azaz el KELL mennem a házból (mert van másik ingatlanom), nem veszi meg a tulajdonrészemet, de fizetnem kell havonta?

Majordomus # 2021.12.13. 20:34

A közös értékesités esetén lehetséges lenne az ingatla árából 2 kisebbet venni.

Majordomus # 2021.12.13. 20:32

Szóval gondold meg mit lépsz.
Ilyen helyzetben a nők vannak nyerő helyzetben.

Ha tarthatatlan a helyzet, keress egy dörzsölt ügyvédet,de még azelött hogy borul a bili.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.13. 20:25

Tényleg nem érted.
Az asszony megkapja a szülői felügyeleti jogot, és erre hivatkozással a közös lakás kizárólagos használatát is. S mivel önként, a visszatérés szándéka nélkül költöztél el, még a lakáshasználati jog értékének a rád eső részét sem kell kifizetnie.
A tulajdoni hányadodat miért venné meg, amikor így is ő használhatja az egészet ellenszolgáltatás nélkül? Ha perrel akarnád erre kötelezni, azt mondaná, nem képes magához váltani az illetőségedet. A közös értékesítés pedig a gyerekek lakhatását veszélyeztetné.

mikuka # 2021.12.13. 18:53

T. Groszfater, nincs gyakorlatom jogi szövegek gyors értelmezésében, de a 3:77 .§ 1-3 pontja mintha engem biztosítana (pl ítéletig akár visszajárhatok a kulcsommal). Van hova mennem, csak a gyerekek védelmében mennék. Abban bízom, h nejem kifizet majd (pl hitelfelvétellel, mert vezető beoszt, hitelképes). Ám ha naiv vagyok és a szöveget is rosszul értelmezem, akkor mi a legrosszabb forgatókönyv? Mi lenne az ésszerű lépés részemről? M

groszfater@gmail.com # 2021.12.13. 17:37

mikuka! Nagyon rosszul járhatsz. Az Antal kormány idején ez a jogszabályt nevezték" hajléktalan-csináló"-nak
https://ptk2013.hu/…63-3-8-o/247

mikuka # 2021.12.13. 17:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Feleségemmel közös házban élek két gyermekünkkel. A rezsit, a közös hitelt és számtalan nem rendszeres kiadást én fizetek.
Házasságunk megromlott. Ha a bontóper indítása előtt elköltözöm, azzal okozok-e magamnak a későbbiek során hátrányt (gyerekek, vagyonmegosztás stb). Felhasználható ellenem ez a per során úgy, hogy továbbra is fizetem az eddigieket, időnként meglátogatom a gyerekeket otthon (hiszen az az enyém is). M

jung erzsebet # 2021.11.25. 06:12

T. Kovács Béla ügyvéd úr. Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.24. 18:57

Az osztott használat már csak ilyen. A tulajdonos a másik tulajdonos hozzájárulása nélkül megoszthatja a használatát a közeli hozzátartozóival. Az élettárs az.

Kérje a közös tulajdon megszüntetését.

jung erzsebet # 2021.11.24. 17:15

T. Kovács Béla ügyvéd úr. A fiam Jung Antal az én PC-röl ir , valószinü az én nevem Jung Erzsébet jeleik feladókét meg. Fiam PC-je szervizben van, de a probléma megoldása ill. lehetösége annál sürgösebb. Tistelettel várjuk válasát. Jung Erzsébet

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.24. 10:07

Már Magyarországon is házasodhatnak azonos neműek? Lemaradtam.

jung erzsebet # 2021.11.24. 06:48

T. Kovács Béla ügyvéd úr. 2016-ban elváltam. Vagyonmegosztási per folyamatban. Volt feleségem beköltöztette a barátját az 50-50%-ban tulajdonunk családi házunkba. Az idegen elfoglalja a 3m2-es konyhát - használata a volt feleségem és én részemre itélte a biróság -Éjjel 11 órakor föznek, isznak, orgiákat rendeznek. Amikor kérem, hogy hagyják el a konyhát, az idegen állandóan engem fényképez a mobiljával. Tettlegességre is sor került, a rendörséget hivtam segitségül. Az idegen kitalálta, én hasba akartam szúrni stb. Kénytelen voltam a biróságon feljelenteni. Sajnos a virus miatt nagyon elhúzódnak a tárgyalások. Elvették a privát életemet, a nyugalmamat, miként járhatok én el jogszerint ebben a szörnyü helyzetben . Van valamire lehetöségem? Volt feleségem azt ordibálja: tudod hol dolgozom, úgy kicsinállak, hogy nem tudsz Magyarországon munkát vállalni. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat dolgozója. Elöre is megköszönöm megnyugtató válaszát. JUng Antal

Surmoka # 2021.11.21. 17:31

Üdv!
Vagyonszaporulattal kapcsolatos kérdésem lenne. Élettársi vagyonközösség fennállása alatt közösen vásárolt háznak elkezdődött a teljeskörű felújítása, azonban az életközösség megszűnt a felújítás közepén. Az a helyzet állt elő, hogy a megszűnés pillanatában kb. ugyanannyit ért a ház anyagilag, mint a vásárláskor, mert közben ki lett belezve, még nem volt benne az új fűtés meg az új ablakok, de már a régi sem, stb. Vásárláskor egy régi, de lakható ház volt, ebből lett egy új, de még lakhatatlan.
Mindemellett eddig a pontig is több tízmillió forint lett már belefektetve az építkezésbe, viszont nem egyenlő arányban.
A kérdésem az, hogy el lehet-e ezt számolni az adott pillanatban egy negatív vagyonszaporulatnak (vagyonvesztésnek)? Hiszen jelentős összeg fordítódott a házra, mégsem jelent meg ez az aktuális értékében az állapota miatt. Úgy képzelem el, hogy az osztozkodáskor arányosítani kellene a ház "készültségi" szintjével a pillanatnyi piaci értéket, így jön ki a vagyonvesztés, és így lehetne elszámolni a nem egyenlő arányban befektetett felújítási költséggel.
Ha esetleg a negatív vagyonszaporulat nem játszik, akkor milyen más jogcím jöhet szóba?
Köszi előre is.