Válás, vagyonmegosztás


Majordomus # 2023.03.20. 22:32

A közös beruházás arányos részére igényt tarthatsz.

drbjozsef # 2023.03.20. 12:06

László88,

Férjeddel?
No mindegy. A válasz : igen. Ha a közös vagyon terhére végeztetek felújításokat a férjed különvagyonán, ha a közös vagyon terhére vettetek fel hitelt, akkor a rád eső részre a vagyonmegosztáskor megtérítési igényed lehet.
Ahogy mondod, ha nem tudtok megegyezni, neked kell pert indítanod.

De azt azért megjegyezném : a házastársi közös vagyont a megosztásakor egyben, egészében kell vizsgálni, egyes vagyonelemeket kiemelni nem lehet (igaz, a szóban forgó ház nem a közös vagyon része, de a megtérítési igényed az az).

László88 # 2023.03.20. 10:44

Üdv, válás előtt állok, 2013-ban vásároltam egy családi házat 2mft-ért ennek a 25% volt az enyém a 75% az anyósom volta tulaj, 2018-körül eladtam a részemet anyósomnak egyéb okok miatt, így ő lett ez egyedüli tulajdonos, a férjemmel össze házasodtunk 2019-ben, de 2013-ban jelentkeztem be állandóra lakcímre, az adott ingatlanra, 2022-év végén átjelentkeztem egy falusi csokra fel vette ingatlanba a férjemmel együtt és a 3. gyerekkel. 2021-ben a férjemnek ajándékozta az anyósom 1/1 tulajdonát. 2013-tól 2022-ig míg itt éltünk nagyon sok fejlesztés történt, építkezés bővítés, fel vettük a 3+3 mft állami támogatást amiből a tető lett megcsináltatva. A kérdésem az lenne, hogy válás esetén járna e ebből a házból valami? Pereskedhetek e amennyiben nem tudunk megegyezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.16. 15:46

Nem. Ahogy mondtad, az életközösséggel együtt a vagyon közösség is megszűnt. De az időpont vita esetén bizonyítandó.

Balek # 2023.03.16. 13:05

Még egy kérdés, akkor most gyakorlatilag amig el nem válunk, addig én semmit nem tudok venni ilketve befektetést csinálni, mert az azonnal közösvagyon lesz? Hiába már különélünk

Balek # 2023.03.16. 12:54

Még egy kérdés, akkor most gyakorlatilag amig el nem válunk, addig én semmit nem tudok venni ilketve befektetést csinálni, mert az azonnal közösvagyon lesz? Hiába már különélünk

Balek # 2023.03.16. 12:29

Azért annyira nem hüje hogy belent volna, ő szisztematikusan készült a dologra és arra hogy a különvagyonomból profitál, ő is tudja hogy kicsi az esélye arra hogy pénzt lát, csak úgy gondolom hogy ez az egész sokáig el fog huzodni és a gyerek issza meg a levét

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.16. 12:22

javasoltam neki menjünk külön kasszára
Akkor kellett volna egy házassági vagyonjogi szerződést kötni. Úgy értem, egy érvényeset.

drbjozsef # 2023.03.16. 11:53

Balek,

hát ezek valóban balek dolognak tűnnek.
Valszeg egy komoly, sokszámjegyű tanulópénzt fogsz fizetni.

Balek # 2023.03.16. 11:49

Természetesen megyek ügyvédhez, mert ezt nem hagyhatom, végül is a gyerek pénzét szeretné, amit neki raktam félre, az elmult 3 évben olyan összeget költött el, nyom nélkül hülyeségekre, amiért más ember egy életen keresztűl dolgozik, most is széo összeget fizetek a gyermekem eltartására amit kevesel, azzal a cimszóval hogy magas a rezsije, ja még egyikünk se lakik a közös ingatlanban, mert egy érdekes csavar utján az anyosom hadzonélvezete rákerült úgy hogy egy forintal se támogatott minket/szobeli beszélgetés alapján én úgy értelmeztem hogy ő is beszáll a házvásárlásba, legalább a haszinélvezeti jog árával2millio, de miután megvolt a szerződés, ő már másképp gondolta, igy befektetés nélkül kapott egy örökös haszonélvezeti jogot/

Balek # 2023.03.16. 11:38

Végül is azt nem tudja letagadni hogy különkasszára mentünk, mert a banki utalások megvannak ebben magán vagyon nem szerepelt, csak az általunk a bérekből megsporolt pénz, meg utána neki nár a fizetése arra a bankszámlára ment, nem tudom jól tudom e, de ha már nem áll fent házassági életközösség/mert elköltözött/akkor megszünik a házassági vagyonközösség is ő elment januárban, a kamatokat csak áprikusban kapom meg, addig nem volt vagyonosodás, ja és köztünk a legnagyobb vita tárgya az alkihol volt, és én nem iszon

Szomorú örökös # 2023.03.16. 10:56

Balek

adjak neki egy jelentős összeget a magánvagyonomból azzal a cimszóval hogy 13 éven keresztűl elviselt

Azért ezen a mondatot rendesen felakadt a szemem...

drbjozsef # 2023.03.16. 10:50

Balek,

kérdésem mennyire jogos a követelése
Ha az a kérdés, a különvagyonod (nem magánvagyonod, az más) tekintetében nem nagyon lehet jogos követelése. A különvagyonod haszna (kamat, osztalék, bérleti díj, szellemi jogdíj) közösnek számít a házastársi életközösség fennállása alatt. Abból lehet ilyen igénye.
Erről a külön kasszáról gondolom okosan nem született semmilyen írásos megegyezés. Igazolható valahogyan szerinted? Igazolható, honnan származott az elfelezett pénz? Volt benne különvagyonod?

Ha a vita tárgya szemmel látható összeg, tanácsos lenne megkeresni egy családjogi ügyvédet.

Balek # 2023.03.16. 09:57

Üdvözlet
Röviden leirnám a történetem
12 házasodtam, de a kapcsolatunk már kb 3 éve megromlott/nem iszom, nem dohányzom, nincs káros szenvedélyem, nem bántom a családot, főleg nekik éltem, és nekik gyüjtötten/ addig semmi gond nem volt, közösen sporoltunk, vettünk házat hitel nélkül, kb 3 éve szerinten valami kapuzárási pánik jöhetett, mert elkezdett esztelenül és értelmetlenül költekezni, birtam egy darabig, és kb 2 éve javasoltam neki menjünk külön kasszára, amibe bele is egyezett, mindenkinek privát számla meg egy közös a közös költségekre, természetesen az addig félretett pénzt megfeleztük, jelentős összeg volt, mostanra sikerült neki felélni a megtakaritását, erre kijelentette hogy ő válni akar/a házasság elött ről én nekem egy ingatlanom és bankszámlám volt/magán vagyon/tbsz számlán részvényekben, hol plusz hol minusz hozam, tavaj év végén jelentős veszteséggel megszabadultam tőle és állampapiirokba fektettem ami megmaradt, ö január elején elköltözött februártól jelentkeztek hozamok, és kijelentette hogy neki kell a közös ház plusz adjak neki egy jelentős összeget a magánvagyonomból azzal a cimszóval hogy 13 éven keresztűl elviselt/tehát első perc
től kezdve, a kapcsolatba üres zsebbel jött az első 3 évben ébn tartottam el/az a kérdésem mennyire jogos a követelése, van még egy kiskorú gyermekünk is a megtakaritásom neki szánom ha nagykorú lesz

drbjozsef # 2023.03.15. 10:52

sabinebotos,

Ez az eladàst semmisè lehet tenni jogi úton? Mivel csak a vagyonàt mentette?
Ha ez az ingatlan a közös vagyon része volt, akkor természetesen igen. Pont ilyenek miatt van ún. "bíróság".
(Megjegyzem a válópernek, ahol a válást mondják ki, már nincs köze a vagyonmegosztási perhez. Két külön dolog, szóval egyezség nélkül is simán elválhattok.)

Egyébként úgy tűnik, így is túl sok a pénzed. Minek fizeted az ügyvédedet?

sabinebotos # 2023.03.15. 09:44

Üdv!
Fèrjemmel 18 èv hàzassàg utàn külön költöztem januàr12.-én.februàr 10.én elkészült tényvàzlat a keresetilevèlről az ügyvédemnèl,erről ő is tudott,februàr 17. Ajanlatott tett hogy egyezzunk meg peren kívül amivel csak időt próbalt nyerni utólag kiderült,mert ez időalatt eladta a házat ami közös vagyonnak számit,most mar azt irta nem kivan egyességet kötni inditsuk el a vàlópert. Ez az eladàst semmisè lehet tenni jogi úton? Mivel csak a vagyonàt mentette?

Majordomus # 2023.03.11. 21:22

De minél előbb. Nem olyan eset amit a Jogi Fórum segitségével meg tudsz oldani.

drbjozsef # 2023.03.11. 19:28

sabinebotos,

azzal a feltetellel ha lemondok a vagyonról,ebbe bele is egyeznèk de azt akarja irjak alá egy olyan papirt miszerint a vagyon megosztàs megtörtènt.èn ezt nem fogom alàírni.

Nincs ebben a világon semmilyen "szabálytalan". Ha lemondasz a vagyonról, az pont (egyfajta) vagyonmegosztás. Felajánlani ilyet nem tilos. Szóval emiatt nem érdemes ágaskodnod.
Ha valami érdemit is el akarsz érni, a leírásod alapján csak egy értékelhető lépést tehetsz: azt, amit KBS javasolt.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.11. 09:20

Nem kellene egy ügyvédet megbízni?

sabinebotos # 2023.03.11. 06:55

Tisztelt Jogàsz Úr!
Azzal a kerdèssel fordulok önhöz,férjemmel kèt hónapja külön költöztünk kèt közös gyermekünk van.A nagyobb fiu 12 a kisebb 4 èves. A nagyobb fiú eljött velem a kisebbet nem engedte. Egyszer làthattam azóta, majd a talàlkozàst követő hèten felhivott menjek le a gyerekèrt elhozhatom,én el is mentem èrte èdesapàmmal,de sajnos csak egy csapda volt engem ès èdesapàmat is megvertek(a rokonaival együtt 8 fèrfi) azota telefonon sem beszèlhetek a fiammal ellenem neveli,tiltja tőllem. Feljentes megtörtènt,válàst elinditottam. Ő egy olyan ajanlatot tett nekem hogy oda adja a kisfiut azzal a feltetellel ha lemondok a vagyonról,ebbe bele is egyeznèk de azt akarja irjak alá egy olyan papirt miszerint a vagyon megosztàs megtörtènt.èn ezt nem fogom alàírni. De az ügyvèdje is azt akarja irjam alà.kérdezem èn egy ügyvèd hogy akarhat ilyet aláiratni ami nem valós. Ezèrt be lehet őket perelni? Esetleg jelenteni a kamarànál az ügyvèdet,vagy a gyermek elhelyezèsnèl ezek a dolgok az apa ellen szólnak?

Majordomus # 2023.03.10. 21:36

Ajándékozással egyszerűbb lenne az ügy.

ID # 2023.03.10. 13:16

Nagyon köszönöm, sokat segített...

drbjozsef # 2023.03.10. 11:32

(azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy érdemes olyan szerződéseket kötni, amelyek a felek tényleges ügyleti akaratát mutatja, minden attól való eltérés sokkal könnyebben vezet félreértésekre és vitákra. Ha fizetsz érte, akkor az nem ajándékozás.)

drbjozsef # 2023.03.10. 11:31

ID,

Én a helyedben az adásvételt választanám, az adásvételi szerződés megjegyzés rovatába beírva, hogy a vételár a közösen megállapított piaci érték fele, tekintve, hogy az eladó nevére bejegyzett autó általa is elismerten házastársi közös vagyon része, így a vevő által az eladó részének megvásárlásával az autó tekintetében közös akarattal megszüntetitek a közös vagyont.
Ezzel a későbbi esetleges vita esetére is le tudod fedni magadat.

Illeték szempontjából is mindegy, a házastársak között minden ügylet illetékmentes.

ID # 2023.03.10. 10:10

Újabb kérdésem lenne:
7 éves, közös jövedelemből vásárolt autónk (Mazda CX3) jelenleg feleségem nevén van regisztrálva.
Megegyezésünk értelmében, a használtpiaci ár feléért megvásárolnám az autót tőle és a nevemre regisztrálnám.
Vajon a közönséges adás-vételi szerződés (mint idegenek között), vagy a házastársak között lehetséges ajándékozás lenne kedvezőbb számunkra? Ez utóbbihoz milyen adminisztrációs lépéseket kell tennünk?