Fénykép készítés munkahelyen

-praetor- # 2007.12.20. 08:48

Hogy a latinul nem beszélők is értsék:
Fiat iustitia - et pereat mundus:
Legyen igazság - pusztuljon bár a világ
A kritikát tiszteletben tartom, ezért magam kérem a kérdezőt, hogy hagyja figyelmen kívül válaszaimat, és KBS állásfoglalásait tekintse mértékadónak.
:)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.20. 07:50

Nekem nem ér annyit, úgyhogy: igazad van.
("Fiat iustitia - et pereat mundus!")

-praetor- # 2007.12.20. 07:28

Való igaz, praktikusan nem valószínű hogy egy munkáltató, aki semmibe veszi a személyhez fűződő jogokat, meghatódna ha a munkavállaló az orra alá dörgölné a vonatkozó jogszabályokat, BH-kat, alkotmánybírósági határozatokat, adatvédelmi biztosí állásfoglalásokat (vannak szép számmal).

De azért azt aggályosnak tartom, hogy kívülállók alábecsülik bárkinek a problémáját, aki személyhez fűződő jogai védelmében kíván fellépni. A kérdező feltett egy kérdést, választ várt. Ebbe persze beletartozik az is, hogy a munkáltatónál jogi hadakozással nyilván nem fog osztatlan sikert aratni, ugyanakkor nem kell belenyugodnia abba, hogy megsértik a személyhez fűződő jogait. Más kérdés, hogy amit lép - balhézik, lelép, perel, vagy alkalmazkodik. - mennyire lesz eredményes.

Arról szívesen beszélgetek a kétkedővel, hogy az adatvédelmi törvény védi -e a kérdező jogait. De előbb javaslom a törvény és a vonatkozó adatvédelmi biztosi állásfoglalások elolvasását. Így megspórolhatunk egy felesleges vitát.

Uccu # 2007.12.20. 06:40

Azért annyit hozzászólnék ismét, hogy van olyan főnök, akinek nincs más dolga, minthogy figyeljen.

A férjem főnöke pl. ilyen. Pluszba még az udvaron is van kamera, így lesi, hogy mikor jelenik meg hozzátartozó és naplót is vezet róla...Ja és azt is irkálja, hogy milyen autóval jönnek...meg ilyeneket...nem normális

monalisa1 # 2007.12.19. 23:03

Középiskolás korodban, osztálykiránduláson bizonyára voltál gyárlátogatáson stb. ahol ti is "bámultátok" a dolgozókat - - csak elfeledted már a majom kontra állatkert szituációt.

monalisa1 # 2007.12.19. 22:57

De igen is, bekamerázhatja az irodát, a műhelyt stb. Jogában áll a munka intenzitását megfigyelni, lévén azért kapod a munkabért hogy dolgozz, nem pedig az esetleges üresjáratért...

Ha nem tetszik, hogy ellenőriznek, nem kötelező ott dolgozni.

Egyébként a kamera hasznos lehet esetleges munkahelyi baletes, lopás stb okból is.

Valamint ha valahol pl. szalagon dolgoznak, a munkanorma plusz/minusz módosítható a látottak alapján.

Ha valaki teszi a dolgát, azt nem zavarja a "látattlan" szemek jelenléte.

Egyébként egy főnöknek jobb dolga is van annál, mintsem egész nap a monitort vizslatni.

És végezetül: nem menj közterületre: utcákra és/vagy terekre, mert azok is mind be vannak kamerázva. Boltba se menj be, mert ott is figyelő kamerák vannak.

zsenzso # 2007.12.19. 18:43

Én eléggé kekeckedő vagyok, de eszembe se jutott annak idején, amikor lefényképeztek munka közben és megjelent egy kis képem az egyik újságban, hogy lerohanjam a főnökömet.

Azt azonban baromira utáltam, amikor mindenféle küldöttségek jártak a munkahelyemen, és úgy bámultak minket, mint mi a majmokat az állatkertben!

Viszont: tiltakoztam, amikor mindent be akartak kamerázni odabenn, tudom, hogy ezt nem tehetik meg csak azért, hogy figyeljék, milyen intenzítással dolgozom, vagy hogy piszkálom-e az orromat.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.19. 15:02

Nem, a furán nézés nem. De ha jogszabályi hivatkozásokkal felvértezve lerohanod emiatt a főnököt, az már sanszos.

Enteki # 2007.12.19. 13:00

Köszönöm a tájékoztatást! Gondolom Te is furán néznél ha egy nap megjelenne valaki az íróasztalodnál és elkezdené fotózni hogyan dolgozol, anélkül hogy megmondaná hogy ezt miért teszi. Lehet ez kimeríti az okostojás definíciót :)

Uccu # 2007.12.19. 12:40

Mondjuk attól is függ, hogy okostojás-e, hogy miért kérdezi?

Lehet, hogy mint nekem volt egy főnököm, rámállította a kamerát és időnként kirohant a gépével, mikor két percre leültem, hogy bizonyítsa munkaidőben leültem.

De, ha a dicsőségfalra akarja Endekit kitenni, tényleg okostojás. vagy csak a dolgozók bájában gyönyörködik.

Azért erre (is) mondok egy sztorit.
Óvodában minden év elején hozzák a papírt, hogy a gyermekeim részt vehetnek óvodai programokon, másik papírt: a gyermekeimet fotózhatják, videózhatják.

Volt egy nemnevezemjelzővel szülő, akit 3 hétig kértek, hogy írja alá a papírt, vagy nyilatkozzon arról, hogy nem akarja engedni, hogy fotózhatják a kisfiát...

2 hónap múlva derült csak ki, hogy a szülő nem a gyerek védelmének érdekében tette mindezt, hanem írástudatlan volt és húzta az időt. Várta, hogy a férje, aki sitten ült,kiengedjék és aláírja, mert legalább ő tudott írni....

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.19. 12:27

Szerintem nem a személyes adatok védelméről szóló törvényt, hanem a Ptk. személyi jogokat - kiemelten a képmáshoz fűződő jogokat - védő rendelkezéseit.
De ez a kérdezőnek nagyjából mindegy. Bármelyikre hivatkozhat a főnöke előtt, ha mindenáron ki akarja vívni a kötözködő okostojás címkét magának.

-praetor- # 2007.12.19. 12:25
-praetor- # 2007.12.19. 12:24

A kérdező jogszabályi hivatkozást kért:

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 3. § (1) bekezdésben kimondja, hogy személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény vagy – törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben – helyi önkormányzat rendelete elrendeli.

A 2. § 1. pontja értelmében személyes adat bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés.

A munkáltató által készített felvételek személyes adatokat tartalmaznak, ezért az érintett hozzájárulására van szükség.

Az adatvédelmi biztos számos állásfoglalása és ajánlása taglalja a kérdést. Internetes oldal:

http://abiweb.obh.hu/abi/

A "kamera" szóra keresve számos dokumentumot találsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.19. 11:52

Nem készíthet. Megjegyzem, a "munkáltató" objektíve nem képes fotók készítésére - hacsak nem egyéni vállalkozó.

(Amúgy meg baromira irigylem a problémáidat!)

Enteki # 2007.12.19. 11:43

Sziasztok! Érdeklődnék hogy szerintetek a munkáltató készíthet-e fényképet a munkavállalókról (munka, ebéd közben) a munkavállalók tájékoztatása nélkül? Meg tudnátok adni hogy milyen törvény szabályozza ezt?
Köszönettel!