Autó eladása


drbjozsef # 2022.08.12. 11:00

Irodakukac20,

Nem nagyon kell azzal foglalkozni, nem nézi senki. Bár ez egy közhiteles nyilvántartásban szereplő tárgy, leadandó adásvételivel.
Amúgy 200ezer Ft. jövedelemig (amennyivel többért adod el) adómentes az ingó értékesítés (feltéve, hogy azt nem üzletszerűen, vagy gazdasági tevékenységként végzed, az örökölt autó eladása nem az). Az afeletti részre elvileg 15% szja-t kell fizetni.

Irodakukac20 # 2022.08.12. 08:17

Rendben, köszönöm. Tehát a hagyatékátadó végzést követően az örökös el kívánja adni az adó-és értékleltárban is szereplő és felértékelt gépjárművet. Ebben az esetben mennyi lesz az adója (feltehetőleg picivel többért, mint a leltárban szereplő érték)illetve tud-e elszámolni bármilyen költséget, amivel csökkentheti a terhet? Ha igen, melyeket, mire érdemes figyelni.

Majordomus # 2022.08.11. 20:18

Meg ha egyáltalán a tiéd lesz az autó. Megvolt a hagyatéki tárgyalás??

drbjozsef # 2022.08.11. 12:53

Irodakukac20,

Illetéket annak kell fizetnie, aki szerez. Aki majd megveszi. Neked, eladóként nem.
Örökléskor (=szerzés) kellett illetéket fizetni neked, ha kellett egyáltalán (egyenes ági rokon esetén illetékmentes)

Neked adót kell fizetned, ha jövedelmed van az eladásból. Van nevesítve a hagyatéki végzésben az autó? Van benne érték rá?

Tulajdont csak tulajdonostól lehet szerezni, előbb át kell íratni a nevedre. Lehet elvileg ún. közbülső vagyonszerzőként is, amikor egyből eladod, de az eljárási díjakat így is meg kell fizessed, ugyanúgy, mintha a nevedre került volna.

Irodakukac20 # 2022.08.11. 06:18

Örökölt autó eladása esetén mennyi illetéket kell fizetni? Ebből a közjegyzői díj levonható-e? Vagy lehet-e csökkenteni valahogy az illeték mértékét? A hagyatékátadó végzést követően előbb át kell iratni az örökös nevére vagy rögtön eladható?

drbjozsef # 2022.03.11. 11:40

Ankina,

Nem valószínű, a NAV már kiértesítette a nyilvántartás szerinti tulajdonosokat. Édesapád nevére nem érkezett ilyen?
Neked - mint örökösnek, tehát jogutódnak - kell úgyis befizetni.
Nem lenne egyszerűbb felhívni a NAV-ot? Vagy simán befizetni? (legfeljebb a közlemény a kérdés, ahova elvileg apukád adóazonosítója kellene kerüljön, de egyszerűbb, ha a rendszámot írod, majd a NAV megfejti. Vagy mindkettőt. Ha kérdezik, meg tudod mutatni, hogy átutaltad)

(egyébként a jogerős végzés után szvsz 30 napod van, hogy befizesd, addig nem terheli késedelmi kamat)

Ankina # 2022.03.11. 08:45

Szeretném megkérdezni, hagyatéki eljárásban édesapám /elhunyt:2021,június 17/ autóját örököltem. A közjegyző 2022.02.24-én adta ki a végzést az öröklésről. A kormányablaknál a mai napon kértem a kocsi átírását. A NAV értesít a súlyadó befizetéséről? Aggodom mert március 15, a befizetési határidő. E miatt nem vet ki büntetést?

drbjozsef # 2022.02.04. 07:16

gibaeva,

Írhat ajándékozást a szerződésbe, akkor nem kell adót fizetnie. De ha pénzt kap az autóért, akkor az nem igazán szabályos ügylet, de ha nem derül ki, akkor sebaj. Később előforduló viták esetére számítva nem okos dolog a valóságtól eltérő szerződést kötni.

És még egy tanács : ha jót akar magának, írja bele a szerződésbe, hogy az autóért nem vállal szavatosságot (ajándékozás esetén persze ez nem számít), azt a vevő a saját kockázatára, a megtekintett állapotban vásárolja meg.

drbjozsef # 2022.02.04. 07:13

gibaeva,

Ingóság adásvétel évi 600.000.- Ft bevételig adómentes.
Ha ennél olcsóbban adja el, és más ingóságot az adott évben nem értékesít, akkor se bevallani nem kell, se adót fizetni.

Ha drágábban adja el, akkor 200.000.- Ft-os jövedelemig (nem bevétel!) nem kell megfizetni az adót, az afölötti részre viszont 16% adót kell fizetni.

Az eladási árból levonhatja a szerzéssel és az eladással járó költségeket ( vásárláskori vételár, megfizetett illeték, okmányirodai költségek, értéknövelő beruházás, hirdetési költség, ilyesmik), és az lesz a fenti jövedelme, ami után adózni kell, ha kell.

gibaeva # 2022.02.03. 18:51

Édesanyám nyugdíjas, már nem vezet, eladja a használt autóját. Mennyi az az értékhatár, ami után nem kell jövedelemadót fizetnie?
Jobban jár-e, ha ajándékozást ír a szerződésbe, (Rokonnak adná) ekkor kell-e jövedelemadót fizetnie és adóbevallást készítenie?
Köszönöm!