Banki hitelek

Nandiboy # 2011.08.29. 22:34

Kedves Ycal!

Korábbi hozzászólásaimban leírtam a pontos megfogalmazást, ami a kamatra vonatkozik, de a lényeg, hogy pontos számítás valóban nincs. Első lépésben egy levelet kellene intézni a bank felé, magyarázatot kérve a magas kamatra, és a kamatszámítás módjára. Oszt, majd meglátjuk hogyan tovább.

A hétvégén bírósági határozatokon rágtam át magam.
http://birosag.hu/engine.aspx?…

Egyik érdekesség az volt, hogy olyan esetben, ahol a bíróság megsemmisítette a kölcsön szerződést, pl. uzsora miatt, ott a bíróság nem rendelkezett arról, hogy az adósnak valamilyen mértékű kamattal meg kellene fizetni a tartozását.
Persze ezzel nem szeretnék arra inspirálni bárkit, hogy uzsora miatt perelje a bankot. Legközelebb majd bővebben kifejtem ezt az álláspontomat.

Két olyan jogerősen lezárt ügyet találtam, ahol hitelkiváltás akadt el a bankoknak felróható magatartás miatt.
Gfv.IX.30.397/2010/5. és
17.Pf.20.927/2010/4.
Az esetek a hitelkiváltás nehézségeit jól példázzák. Utóbbi a fogva tartás, minősített példája. Amiről a GVH tanulmány is írt.

A történet arról szólt, hogy áldozatunk hitelt akart felvenni. És mielőtt a bank folyósította volna a hitelt, az áldozat felmondta a hitelszerződést, mert időközben másik bankot választott.
Azonban addigra már az ingatlant terhelte a 16 mFt jelzálog.
A bank azonban különféle jogcímeken díjakat számított fel összesen 570 000,- Ft értékben. Ennek jogosságát áldozatunk sem vitatta, de az összeget a hitelből tudta volna finanszírozni.
A baj abból adódott, hogy az új bank nem akart a 16mFt jelzálog mellé 2. rangsorba állni, előbb tehát törölni kellett volna a 16mFt jelzálog bejegyzést, amire azonban az 1. bank nem volt hajlandó.

Az első fokú bíróság nem látta támadhatónak a bank eljárását.
Másodfokon azonban helyt adtak a felperesi követelésnek.
Tényleges pénzmozgás, a tőkeösszeg - akár részleges - rendelkezésre bocsátása nélkül a kölcsön feltételei nem valósulhattak meg. Ebből az is következik, hogy az alperesnek nem jött létre olyan, a kölcsönre vagy annak járulékaira vonatkozó követelése, amelyet vételi joggal, illetőleg önálló zálogjoggal biztosíthattak.

Számomra az a megdöbbentő, hogy messziről kiabál a bank túlkapása, ennek ellenére a bíróság hezitált, nem volt egységes álláspontja az első és másodfoknak.

Istenem! Ezt a világot a bankoknak találták ki.
570 000,- Ft bevétel realizálódott 16 mFt meghiúsult hitel folyósítás kapcsán.

limma # 2011.09.05. 07:38

Kacsa111 :"Kedves limma,

„De nem tartják be, hanem tisztességtelenül extraprofitot termelnek a bőrünkön.”

ez a zöldség aranysárgarépa díjra érdemes!:)"

Szóval én csak zöldségeket mondok :-(

http://index.hu/…_frankhitel/?…

Kedves Nandiboy!

Elismerem hogy egy bírságot a bank röhögve kifizet, de akkor mégis mit lehet tenni ellenük? Ez a jogállam?