Mo. - i Ügyvéd külföldi cégben lehet - e ügyvezető?


peterpal2010 # 2010.11.19. 16:23

Jó estét mindenkinek!
Egy számomra nem teljesen tisztázott kérdésben szeretném kérni a szakértők véleményét. Lehetséges-e, hogy egy magyarországi ügyvéd (praktizál aktívan) szlovákiai cégben ügyvezető legyen? A magyarországi lehetőségekkel kapcsolatban nincs kérdés, de számomra nem egyértelmű, hogy erre van-e lehetőség?
Várom válaszaikat, melyeket előre is köszönök!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.19. 16:33

Nem lehet.

peterpal2010 # 2010.11.19. 18:41

Köszönöm a válaszát. Kérem, hogy amennyiben tudja indokolja meg, esetleg jogszabályra való hivatkozással(akár mo.-ra vonatkozó, akár nemzetközi).
Várom szíves válaszát!

Dr.Attika # 2010.11.19. 19:12

1998. évi XI. törvény
az ügyvédekről
Összeférhetetlenség
6. § (1) Az ügyvéd

  1. nem állhat munkaviszonyban, szolgálati viszonyban, munkavégzési kötelezettséggel járó más jogviszonyban; nem lehet közalkalmazott, köztisztviselő, közjegyző és főállású polgármester,
  2. nem végezhet személyes közreműködéssel vagy korlátlan anyagi felelősséggel járó vállalkozói tevékenységet.

(2) Nem esik az (1) bekezdés tilalma alá

  1. a tudományos, művészeti és sporttevékenység,
  2. az oktatói tevékenység,
  3. a nem igazságügyi szakértői tevékenység,
  4. a választottbírói tevékenység,
  5. az országgyűlési, európai parlamenti, helyi önkormányzati képviselői jogviszony,
  6. a munkaviszony nélküli igazgatósági és felügyelőbizottsági tagság,
  7. a kuratóriumi tagság és tisztségviselés.

(3) Az ügyvéd az összeférhetetlenségi okot a bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles az ügyvédi kamarának bejelenteni.
7. § Az ügyvéd 2 évig nem járhat el annál a bíróságnál, ügyészségnél vagy nyomozó hatóságnál, amelynél az ügyvédi kamarai tagsága előtt bíró, ügyész vagy a nyomozó hatóság tagja volt.
(2) A titoktartási kötelezettség kiterjed az ügyvéd által készített és a birtokában levő egyéb iratra is, ha ez a titoktartás körébe tartozó tényt, adatot tartalmaz. Az ügyvédnél folytatott hatósági vizsgálat során az ügyvéd nem tárhatja fel a megbízójára vonatkozó iratokat és adatokat, de a hatóság eljárását nem akadályozhatja.

peterpal2010 # 2010.11.19. 19:48

Az 1998. évi XI. tv. 2. § szerint "az ügyvéd a Magyar Köztársaság területén kívül az érintett állam szabályai szerint folytathat ügyvédi tevékenységet, azonban tevékenységére e törvény rendelkezéseit is - a Magyar Ügyvédi Kamara szabályzatában meghatározottak szerint - megfelelően alkalmazni kell."
De mi történik abban az esetben, ha a Magyar Köztársaság területén kívül kíván tevékenységet folytatni, azonban ez nem ügyvédi tevékenység lenne? Ez utóbbi alternatíva eleve kizárt Ön szerint?