Jogesetmegoldás

alorinc # 2005.04.21. 13:38

HA unatkoznátok, és netalántán lenne kedvetek foglalkozni a témával (bevallom nekem nincs) holnap reggeli fogalmazó képzésre kéne megoldani az alábbi jogeseteket:

1. A svájci állampolgár, Hans Jürgenmann négy éve lakik Budapesten. Itt ismerkedik meg Kovács Katalinnal, akivel élettársi kapcsolatba lép, és akitől gyern1eke születik. A gyermek születése után megromlik az élettársak között a viszony, és Kovács Katalin elköltözik a közös kiskorú gyermekkel a szüleihez. Mivel nem látja biztosítottnak gyermek anyagi jólétét, keresetet indít a PKKB-nál Hans Jürgenmann ellen gyermektartásdíj megállapítása iránt. Milyen intézkedést kell tennie az eljáró bírónak?

2. A svéd állampolgár Ulla, a norvég állampolgár Erik és a dán állampolgár Elfride együtt utaznak Budapestre, ahol egyik este meglátogatnak egy éjszakai mulatóhelyet. Az elfogyasztott alkohol hatására, önkontrolljukat elveszítve sörösüvegekkel és székekkel kezdenek dobálózni, melynek eredményként egymillió forintos kárt okoznak a mulatóhely berendezésében. A mulatóhely tulajdonosa keresetet indít ellenük a PKKB-nál. Milyen intézkedést kell tennie az eljáró bírónak?

3. A Coca-Cola Hungary Kft. egy amerikai állampolgár üzletembert alkalmaz terjesztési tanácsadóként. Pár hónap múlva kiderül, hogy az üzletember alkalmatlan erre a feladatara, mivel súlyos leltárhiányt okozott. A Kft. ennek megtéritése iránt indít a tanácsadó ellen keresetet a BKKB-nál. Milyen intézkedést kell tennie az eljáró bírónak?

4. A magyar állampolgár Géza és az osztrák álldlilpolgár Verena két éve kötöttek házasságot Magyarországon, mely házasságból egy gyermekük született. Mivel házasságuk megromlott Verena visszaköltözött Ausztriába a közös gyermekkel. Géza Budapesten, a II.-III. Kerületi Bíróságnál indít keresetet a házasság felbontása iránt. A keresetlevél 2004. április 12-én érkezik a bíróságra. Verena viszont a bécsi Bezirksgerichtnél nyújtja be a keresetlevelét 2004.április 25-én, azt kérve, hogy a bíróság nála helyezze el a gyermeket. Verena, a számára a magyar bíróságtól megküldött keresetlevélre 2004. június 6-án azt nyilatkozza, ,hogy nem ismeri el a magyar bíróság joghatóságát. Melyik bíróság rendelkezik joghatósággal a gyermek elhelyezése kérdésében?

5. A magyar állampolgár Petra és az olasz állampolgár Francesco Szicíliában kötöttek házasságot. Egy év múlva Petra az olasz helyi bíróságnál házassági bontópert indít, mivel bebizonyosodik, hogy férje egy másik hölggyel is fenntart élettársi kapcsolatot. Az eljáró olasz bíróság megállapítja a férj vétkességét a házastársi életközösség megromlásában, és ezért felbontotta a házasságot. Petra ezek után hazaköltözik Magyarországra és új házasságot akar kötni, amihez szüksége van az olasz bontóítélet magyarországi elismertetésére. Mik ennek a feltételei?

6. A brit állampolgár John és a belga állampolgár Susanne három éve laknak Budapesten. Susanne válni akar, ezért keresetet indít John ellen az illetékes PKKB-nál a házasság felbontása és gyermektartásdíj megállapítása iránt. Milyen intézkedést kell tennie az eljáró bírónak?

derill # 2005.06.05. 20:07

1. vizsgálnia kell, hogy a gyermek családi jogállása rendezett-e, és Jürgen van-e apaként bejegyezve. Ha rendezett, és ő, akkor a gyermek svájci-magyar állampolgár a magyar jog szerint, azonban meg kell nézni, hogy a svájci jog szerint is kettős állampolgár-e a Magyarországon született gyermek. Ha igen, meg kell nézni, hogy a svájci jog tartalmaz-e a tartásdijra vonatkozóan valamilyen rendelkezést, illetve van-e valamilyen külön egyezményünk svájccal, amely kivenné az ügyet a nemzetközi magánjogi szabályok alól (miszerint a gyermek személyes jogaként a magyar jogot kell alkalmazni). Ezután meg kell küldenie Jürgennek a kereseti kérelmet (a svájci központi hatóságon keresztül) azzal, hogy nyilatkozzon rá, (esetleg rákérdez arra is, hogy tájékoztassa a biróságot, ha van lehetőség egyezség kötésére, milyen egyezségi ajánlata van) továbbá igazolja jövedelmét. Amennyiben Jürgen erre nem hajlandó, akkor a svájci központi hatóságot kell megkeresnie, hogy tájékozódjanak arról, hogy Jürgen mennyit keres, ennek hiányában pedig a svájci, azonos munkakörben dolgozók átlagbérét közöljék (már ha van munkahelye). Közöljék azt is, hogy kap-e valamilyen támogatást, illetve milyen anyagi körülmények közt él Jürgen (annak megállapitása céljából, hogy életszinvonala alapján mennyi lehet körülbelül a jövedelme.

Ezután vizsgálnia kell, hogy a gyermek szükségletei milyen összegü tartásdij megállapitását teszi szükségessé, és megállapitja a tartásdijat.

2. alorinc Te hova jársz suliba? Fogalmazó? Birósági? Nem ülhetnék be én is tanulni csak ugy? Kérdezd meg légyszi:)))

Ezek szerint a személyazonosságuk tisztázott, ha nem, akkor kikéri a rendőrségi jegyzőkönyvet. Ezután megkeresi a követségeket (ha már visszautaztak, amit valószinünek tartok, mert a helyükben nagyon gyorsan elhuznám a csikot az országból), hogy a jegyzőkönyvben rögzitett adatokat ellenőrizzék, vagy nem keresi meg, ez esetben a svéd stb. központi hatóságot keresi meg, megküldve nekik a keresetlevelet azzal, hogy nyilatkozzanak rá a károkozók.

Ha még az országban vannak, akkor biztositási intézkedést is foganatosithat, (utlevél bevonás) melynek következtében az ország elhagyását egy letét megfizetéséhez kötheti a norvég állampolgár esetében (tekintettel arra, hogy ő nem uniós állampolgár). Tekintettel arra, hogy egyetemlegesen lesznek kötelesek a kár megtéritésére, de a ráeső kárérték 1/3 rész, az egyharmad rész megfizetésére kötelezném. Innen ugyanaz, központi hatóság, nyilatkoznak. Ha vitatják, akkor terjesszék elő a bizonyitékaikat, ha nem vitatják, akkor fizetésre kötelezném.

3. Terjesztési tanácsadó hogy tud tanácsadással leltárhiányt okozni? Én vizsgálnám a cég felelősségét abban, hogy alkalmatlan személyt választott, tehát a kiválasztásnál a tőle elvárható módon járt-e el. Ezután vizsgálnám, hogy van-e nemzetközi egyezményünk amerikával munkajog terén. Szerintem nincs. Fogalmam nincs, hogy folytatnám, de szerintem amerikával nem sok mindent tudna kezdeni. Megkeresi az ottani hatóságot, hogy az amerikai elismeri-e a károkozást. Kötelezi a megfizetésre. Ha nincs egyezményünk amerikával a birósági határozatok kölcsönös elismerésére, akkor egész vékony papirra nyomtatnám a határozatot, hogy legalább az illemhelyen való használatra jó legyen.

4. Géza helyében kérném, hogy a hágai egyezmény alapján hozzák vissza a gyereket. Egyébként meg a gyermek lakóhelye szerinti államnak van, mivel mindkét ország unios, és most olvastam valahol, hogy ilyenkor a gyerek lakóhelye szerinti államban kell a válópert meginditani. A birónak tehát meg kell néznie, hogy van-e unios szabály erre vonatkozóan.

5. nem tudom mik a feltételei, de érdekelne, ird meg légyszi. Viszont Petra rácseszik, ha a pasi kéri, hogy a gyereket vigyék vissza olaszba a hágai alapján. Az olaszok ugyanis az olasz szülőtől származó gyereket olasz állampolgárnak tekintik. Szerintem az elismertetéshez az kell, hogy jogerős legyen a határozat. Olasszal egyrészt egyezményünk is van, másrészt unios is.

6. meg kell állapitania, hogy nincs joghatósága eljárni, merthogy egyik sem magyar állampolgár, a házasságot sem itt kötötték, nincs magyar elem benne.

Küldök neked emailt.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

cicukapitány # 2006.02.10. 16:55

Derill! Nem tudnál nekem segíteni? Nincs a Bécsi Vételi Egyezmény alapján adásvételi szerződés mintád? Vagy ötleted hol találok ilyet? Már végigbogarásztam a netet a könyveket de csak feltételek vannak, hogy mi szerepeljen benne, az hogy formailag tartalmilag hogy néz ki nem találok semmit sem. Egy teljsen egyszerű szerződés kellene nekem...aztán majd bonyolítom...:)