reisztrációs díj


bubosvocsok # 2004.06.01. 07:34

köszönöm

ma reggel már hívott a fogyasztóvédelem, hogy azt tanácsolják, a munkaügyihez forduljak, tehát ma azt fogom felhívni
mindenképpen értesítelek a végeredményről

szajbertattila # 2004.05.31. 19:56

Szia,

írj rendes kérelmet levélben (az elektronikus ügyintézésben nincs tapasztalatom), amit vagy postán adj fel ajánlottan, vagy vidd be személyesen a felügyelethez, és iktattasd. Írd le az esetet (hogy kerültáél oda, mit ígértek, szabványszerződést irattatak alá, majd amikor kérted, hogy közvetítsenek már valaimt, akkor mit mondtak, ki-mikor stb.). Csatold a levél mellé a szerződés másolatát is. Szólhatsz az áfáról is. Ezzel indul egy hivatalos eljárás, a rendes levéllel eléred, hogy "ügy legyen belőle". Az se árt, ha találnál hasonló embereket, akiket szintén átvágtak.

Kíváncsi vagyok a végeredményre, de ha elakadnál közben írj ide, vagy e-mailt - és ha tudok, akkor tanáccsal segítek itt vagy e-mailben.

Szia

Attila

bubosvocsok # 2004.05.31. 19:12

Köszönöm Attila,

Igen, tényleg érdekes a dolog. Az a furcsa, hogy egy csomó cég kér regisztrációt, de azért vagy a weboldalán hirdeted magad, vagy ha nem találnak neked azt a dolgot, amire a szerződés szól, visszajár a díj, pl munka Angliában azon feltételekkel, amikkel jelentkezel.
Mert ebben a "szerződésben" nekem nincs is jogom szinte. Már írtam az Apeh oldalára, és a Fogyasztóvédelemre is. Nem érdekel ha többe is fog kerülni, de mostmár szeretném őket lejáratni. Ezen kívül az Apehnak azért írtam, mert nem adtak számlát és áfát is beszedtek.
Nagyon köszönöm a segítségedet.

szajbertattila # 2004.05.31. 17:37

Szia,

akkor sajnos jól gondoltam, hogy lehúzásgyanús az ügylet. Ennek az az egyik eleme, hogy az összeg nem túl nagy, nem érdemes érte perelni. A másik elem pedig az, hogy a szolgáltatás, amit nyújtanak semmitmondó, de látszólag teljesítik: nyilvántartásba vesz (ennek eleget is tesz, ugye), és ha esetleg lesz valami, akkor majd közvetít (hát még keresget). Külön ki van kötve, hogy ha nem talál – nem az ő baja, a pénz nem követelhető vissza.

Azonban ha jobban belemegyünk, és mélyebben elemezzük a dolgot, akkor meg kell nézni, hogy valójában mi is a szolgáltatás, és mi a te szerződési akaratod: a szerződésnek szerintem az a célja, hogy közvetítsenek megbízást, ennek csupán előfeltétele, hogy nyilvántartásba vegyék az igénylőket. A közvetítésért díj jár – nem jár azonban díj a közvetítés előfeltételének biztosításáért, nem kérhet pénzt külön a regisztrációért, azért, hogy felvesz a nyilvántartásba. Ezért a fizetett egyösszegű kiadás a részedről nem lehet se díjrészlet (még nem közvetítettek semmit), de költségtérítés (a nyilvántartásba vétel – gépre való felvitel nem kerül költségbe), de lehet esetleg díjelőleg – ami visszajár, ha nem közvetítenek. Bár védhető az ő álláspontjuk is (regisztráltuk, keresünk – azért kaptuk a pénzt, hogy keressünk, nem azért, hogy találjunk) – én mégis azt érzem, hogy itt lehúzásról van szó, és neked adok igazat. Szerintem úgy kell keresni, hogy találjanak is, és megnézném, hogy pontosan milyen erőfeszítéseket tesznek keresés címszó alatt, és hogy mások számára találtak –e már. Az is érdekes, hogy fizethettél 12E + áfát, ha nem kaptál számlát (az áfa nélküli összeget kell általában számla nélkül fizetni). Érdemes azt is megnézni, hogy van-e egyáltalán ilyen cég (ha nincs, akkor csalás miatt büntetőügy is lehet a dologból).

Ami a teendőket illeti: én a fogyasztóvédelmi felügyelőséget javasolnám - indítasz egy eljárást, kivizsgálják az ügyet. A felügyelőség döntésétől függően indítanék – lehetőleg többekkel közösen – pert a bíróságon, a felügyelőség által beszerzett adatokat (kivel, hányszor szerződtek, mik a keresési eredmények, reális –e az ajánlatuk, milyen fordítást megrendelő cégekkel állnak kapcsolatban, azok milyen gyakran rendelik meg a fordításokat stb.) is felhasználva. Ha esetleg van még ismerősöd, akivel hasonlóan szerződtek – őket is csatlakozhatnak, mert egyedül sokkal nehezebb egy ilyen ügyben.

Szajbert Attila

bubosvocsok # 2004.05.31. 16:38

még csak annyit, hogy nem érdekel ez a pénz, csak az önérzetemet sérti, és ha lehet, mindent meg fogok tenni, hogy az ilyen cég a piacon ne létezhessen, mert elképzelem hány ember fizet még be

bubosvocsok # 2004.05.31. 16:37

részletezem egy kicsit:
megbízó megbízottat nytba veszi, mint fordítót, és előre meg nem határozott rendszerességgel ford. munkával ellátja.
megbízó váll, hogy a megbyzó által megfizetett egyéves egyszeri 12E ft+áfa reg. díjért a megbízottat nytba veszi az általa képeviselt cég fordítói között.A nyilvántartásba vétellel a lehetőség nyílik meg fordítói munkák elvégzésére, annak gyakorisága, és biztosítása előre nem köthető ki.
A reg dyj egy összegben kerül befizetésre, és egy éven keresztül biztosytja a jogot a megbízott számára, hogy a megbízó listáján mint fordító nytba kerüljön.
A reg. díj nem téríthető vissza.
A megbízott vállalja, hogy fordítási munka esetén -külön megbízási szerződés aláírását követően- a megbízó rendelkezésére áll, és a fordytási feladatot elvégzi.
A ford. munka elvégzésére von. feltételeket külön megbízási szerződés rögzíti, mely a fordítási munka kiadását megelőzően kerül a megbízottal t9rténő egyeztetés alapján aláírásra.
A megbízó a nyilvántartással kapcs. levelezést a ... c végzi.
végén szokásos, ptk rend.valamint akaratommal egyezőt írtam alá
kérdésem meddig várjak, amíg munkát adnak, tényleg adnak e, szerepel a cég a fordítókereso.hu oldalon, tehát gondolom létezik, bár ki tudja, hogy tényleg be van e jegyezve, vagy egyéb gond van vele,
valami megérzés azt súgja, hogy megint naív voltam
köszi

bubosvocsok # 2004.05.31. 16:26

köszönöm a választ
először is én voltam a hülye hogy elhittem, a másik, hogy számlát sem adtak róla, és a mai napig hirdetik magukat a pesti estben,sajnálom azokat a hülyéket, akik fizetnek mint én
azt sérelmezem, hogy rossz a szerződés, és nekem szinte jogom sincs benne,
ezen kívül lehet hogy fordítanak, de ha nem adnak munkát egy évig a szerződésben vissza kéne adni a pénzt szerintem,
sok ilyen iroda van, pl diákszövetkezetek meg minden,

szajbertattila # 2004.05.31. 15:10

Ha pedig nincs ok a megtámadásra (nincs megtévesztés, tévedésbe ejtés, vagy tévedésben tartás), akor felmondható a szerződés, és a díj időarányos összege követelhető vissza ...

két kérdés érdekes tehát itt: hogy pénzhez juss, és hogy ne bolondítsák tovább a népet - feltéve persze, ha fiktív a szolgáltatásuk ... ha a szerződést részletesebben ismerteted többet is megtudhatunk, és kitalálhatunk ellene valamit...

szajbertattila # 2004.05.31. 15:07

Szia,

nem arról van szó, hogy te bíztad meg a fordító irodát, hogy közvetítsen ügyleteket (fordításokat) neked, és azért, hogy felvettek a listára (regisztráltak), és keresik neked a megbízásokat elvették a pénzt? Csak egyszer kell fizetni az elején, és a kiközvetített munkák után nem kérnek jutalékot ... Még mindig keresik a jó megbízásokat a számodra, de sajnos most a piaci helyzet olyan, hogy nem találnak?

A szerződések elvileg tévedés, megtévesztés címén megtámadhatók, és az eredeti állapot helyreállítása (pénz visszafizetése) is elrendelhető. De szóba jöhetnek a fogyasztóvédelem eszközei is - gondolom tömegesen csinálják az ilyesmit ...

Attila

bubosvocsok # 2004.05.31. 14:24

abban kérnék segítséget, hogy regisztrációs díjat a ptk szerint jogom van-e visszakapnia az alábbi esetben:
egy bp-i fordítóiroda regisztrációs díjat kért annak fejében, hogy egy éven belül folyamatosan fordításokkal bíz meg,
ennek ellenére 4 hónapja nem kaptam megbízást, mert azt nem tudták garantálni, hogy adnak is, a szerződés, amit aláírtam kissé primitív, és tudom, hogy nem is kellett volna aláírni egyáltalán,
mit tehetek ilyen esetben?