Ingatlanom felhajtojat a szomszed hasznalhatja?


LAME # 2019.09.25. 20:15

Kedves valaszadok! Adott egy videki ingatlan, melyhez anno mikor meg sehol semmi sem volt (elso epitkezok voltunk a kornyeken) es epitesnel a haz alapjanak kiasasabol keletkezo fold feltoltesevel epult egy felhajto a kapunkhoz. Ez egy szeles utca, kozvetlenul a kapunk elott a felhajton tul vizcsap van, igy a telek jobb szeletol az utcahoz kepest ferden epult a felhajto a bal oldali kapunkhoz. Nem sokkal kesobb a szomszed elkezdte haszbalni ezt a felhajtot, a kapujaig meghosszabbitva. Meredek az utca, nagy szintkulonbseg van az utca es a telek szintje kozott is.
Kerdesem az, h milyen jogon hasznalja ezt a felhajtot a szomszed? Nem hajlando sajatot epiteni az utcarol kozbetlenul a hazahoz (pedig lehetne bar meredek lenne, de o mrg tudna valositani), Eddig viszonylag bekes volt a hangulat, de a minap oriasi karomkodasba kezdtek a szivbeteg nyugdijas szuleimmel (ok laknak ott), mert a hozzajuk jott szerelo a kapunk elott allt meg, de ok el akartak menni... a telek jobb szelenel az utcan meg lehetne 2 kocsival allni, de pont o volt az, aki ezt nem tette lehetove, mert beallt a 2 helyre az egyik autojaval, mig a masikkal a parja akart elmenni.
Tudunk vmit lepni az ugyben? Marmint pereskedes elott? Onkormanyzatnal esetleg, hogy kotelezzek sajat felhajto epitesere?
Elore is koszonom a valaszokat (ha vmi nem volt tiszta a leirasomban, pontosithatok)

nanemaaa # 2019.09.26. 07:30

Pontosan annyi joggal használja a közterületet, mint te, ezért is hívják a köz területének. Az más kérdés, ha parkolással a KRESZ szabályait nem tartja be, mert akkor lehet rendőrt hívni. De nem azért, mert tiéd az utca, hanem azért, mert nem tartja be a közlekedési szabályokat.

drbjozsef # 2019.09.26. 08:32

nanemaaa,

Én csak nehezen tudom elképzelni most ez pontosan hogy néz ki, de ha jól értem, hogy a kocsibehajtójához épített egyenesen egy felhajtót a mélyebben lévő utcáról, majd ehhez a szomszéd, ennek oldalához hozzáépítve egy toldalékkal a sajátjához vezetőt épített, és az övén indulva megy a sajátjához.

Ez esetben kérdés mire vonatkozik a kresz 41§(2) 'c' pontja :

41. §(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:
...

  1. ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást - az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül - akadályozza;

Ha a kérdező rááll a felhajtóra, a saját felhajtójára, akkor azt szabályosan teszi, ha az az ő kapubehajtója. Igen, ezzel akadályozza a szomszédot, de hogy miért a kérdező felhajtója az, azt egy egyszerű gondolatkísérlettel alapoznám meg : ha a kérdező megszüntetné ott a kapubehajtóját, vagy eladja a kocsijá, és elbontaná a behajtót, akkor azt jogosan tenné, hiszen ő építette ÉS az egyenesen az ő bejárójához vezetett : nem gondolnám, hogy el kellene azt tűrnie, hogy az ő kerítése mentén autózgasson a szomszéd, csak mert lusta építeni magának egy behajtót közvetlenül a saját kapujához.

alfateam # 2019.09.26. 09:40

39. § * (1) * Útcsatlakozás létesítéséhez a közút kezelőjének hozzájárulása szükséges.

(2) *

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti hozzájárulás megadása feltételhez - a (2) bekezdés szerinti esetben csatlakozási díj megfizetéséhez is - kötött. A csatlakozási díj mértékét, illetve a mérték megállapításának elveit a miniszter rendeletben állapítja meg.

(4) Ha az útcsatlakozást hozzájárulás nélkül vagy nem a hozzájárulásban foglaltak szerint létesítették, és

  1. az a vonatkozó közlekedésbiztonsági követelményeknek nem felel meg, vagy
  2. a csatlakozási díj nem került megfizetésre,

a közlekedési hatóság az útcsatlakozás tulajdonosát (kezelőjét) annak elbontására vagy átépítésére kötelezheti.

(5) A szilárd burkolatú közúthoz csatlakozó földút kezelőjének meg kell akadályoznia, hogy a földútról a járművek a szilárd burkolatú közútra földet, iszapot, követ vagy egyéb anyagot hordjanak fel.

(6) * Ha a közút kezelője vagy a meglévő közút vagyonkezelője az (1) és (2) bekezdésben meghatározott útcsatlakozás létesítéséhez szükséges hozzájárulás megadásáról vagy megtagadásáról a kérelmező által szabályszerűen előterjesztett kérelem kézhezvételétől számított 21 napon belül nem nyilatkozik, a hozzájárulást a kérelemben foglaltaknak megfelelően megadottnak kell tekinteni.

40. § A nem közlekedési célú igénybevétellel vagy az útcsatlakozás létesítésével összefüggésben okozott kárért az igénybevevő, illetőleg az útcsatlakozás létesítője felelős.

gerbera317 # 2019.09.26. 09:54

Nézem és olvasom és keresem, és nem látom, hol figyel itt be a várakozás kérdése, és hol lesz itt a pétékás vitából közlekedésrendészeti kérdés.

drbjozsef # 2019.09.26. 10:35

gerbera,

mert a hozzajuk jott szerelo a kapunk elott allt meg, de ok el akartak menni

Szerintem valahol itt.
A szerelő, meg a szomszéd, meg senki ne álljon az ő felhajtójukra, a kresz szerinti hozzájárulás nélkül. Ebből következően ők megállhatnak ott, a saját ingatlanjuk előtt. Ha ezért viszont a szomszéd nem tud eljutni a saját kapujához, na az az ő baja, építsen magának felhajtót, pont ugyanúgy, mint ahogy azt a kérdezőék is megtették.

gerbera317 # 2019.09.26. 11:08

Jó, most felfogtam végre.
A kresz-kérésben hadd foglaljak állást:
Tilos várakozni, ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást - az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül - akadályozza
Itt a kulcsszó az 'akadályozza', hogy ennek milyen értelmet adunk. Az a szabályszegés, ha a várakozó 'megakadályozza' (tehát ellehetetleníti) az útmenti ingatlanra való ki-be közlekedést. Ha csak nehéz mellette elférni, akkor nem 'akadályozza', hanem zavarja. Azt pedig nem tilos. Ezzel szemben, ha a kérdező megakadályozza a szomszédot, hogy a sajátjának tekintett feljárón keresztül ki-be járjon az ingatlanára, az bizony szabályszegés.
Nekem legjobban a legelső válasz tetszett, hogy a közterület az a köz területe, ahol nem lehet a köz érdekét sértő közlekedési magatartást tanúsítani.

LAME # 2019.09.26. 16:51

Kedves valaszadok!
Mindent elolvastam es rajottem nem pontosan fogalmaztam. A lenyeg, h mi sajat penzbol es forrasbol epitettunk egy felhajtot, nem tudtuk mashogy megkozeliteni a telket autoval, de ha epp nem allnank be, mert par percre ugrunk haza vagy amikor csak latogatoba mennek a szuleimhez vagy (mint a botrany kirobbantoja) szerelo jonne hozzank, akkor ezt ezt a felhajtot nem hasznalhatjuk parkolas eseten. Nemsokara teli ido lesz, jonne a fa is teherauton, nem tud megallni a kapubk elott, mert a szomszed rankhivja a rendorseget azonnal (rendor volt maga is).
Szuleim betegek lettek meg jobban ezutan a hiszti utan. Kerdesem, h tudok-e tenni ertuk vmit is? Eddig beke volt, de most “az ossztorom az autojukat, mert en akkor is beallok legkozelebb az ingalanom ele” es tovabbi fenyegetozesek hangzottak el.

LAME # 2019.09.26. 16:52

Bocsanat, ha melleutok, gyerek mellett csak telefonrol irok es annyira pici itt minden igy.

LAME # 2019.09.26. 17:05

Drbjozsef

Annak idejen a kozut kezeloje javasolta ezt a bekoto megoldast a kozut vizcsapjanak kikerulese miatt.
Ez egy gondozott, fuvesitett terulet volt, amig a szomszed ide nem koltozott. Az utat leromboltak, fu kipusztult... es elvarja, hogy mi tegyuk rendbe, mert nem tudja kitolni az o altala elkatyusitott uton ababakocsit pl.

drbjozsef # 2019.09.27. 04:54

gerbera317,

Tehát te az "útmenti ingatlan" fogalmát úgy értelmezed itt, hogy ha állnak egymás mellett a házak, de felhajtót csak egy épít, a többi meg leszarja hogy építsen magának és ezt használja, akkor az utcában mindenki használhatja ezt a felhajtót, így az építője, a saját kapuja előtt sem parkolhat közvetlenül?
Igaz, közterület, nem saját.

Szerintem az "útmenti ingatlan" itt a behajtó mögött lévő ingatlan, nem a fél kerület.

drbjozsef # 2019.09.27. 05:02

LAME,

Őszintén? Nem sokat tehetsz.

A közterületre épített felhajtó nem a sajátotok.
Ha akarnak a szüleid harcolni, akkor beleállhatnának, de ha jól értelek, ez nem tenne jót az egészségüknek.

Szóval jó ötletem nincs.

Közút kezelőjénél, esetleg a helyi önkormányzatnál lehet érdeklődni, mi a helyzet a saját felhajtó építésével. Mármint, hogy kötelezhető-e a szomszéd saját felhajtó építésére. De ebben sem lennék biztos.