Tulajdonos felelőssége a bérlőkért

Meriel # 2013.12.12. 05:55

Tisztelt fórumozók!

Az én problémám, jobban mondva a társasházban lakóké, a következő: az egyik lakásban albérletben lakó fiatalok elviselhetetlenek, olyan hangerővel kiabálnak egymásnak - ami szerintük szimpla beszélgetés - és hallgatnak hangosan zenét, akár bőven tíz után, ami több lakó nyugalmát is sérti. Egyéb problémákról nem beszélve.
A lakókkal beszélni, jobb belátásra bírni őket nem lehet. Többször és többen jelezték a problémát a tulajdonosnak, aki elrendezte annyival, hogy felnőttek, ő erről nem tehet.
Olyan kérdésem van, hogy jól sejtem-e, hogy ilyenkor van a lakás tulajdonosának is felelőssége? Tehát, ha ez az állapot fennáll továbbra is, akkor ellene fel lehet lépni valamiféle módon? Jogi eszközökkel is akár.

A válaszokat, tanácsokat előre is köszönöm!

ttip # 2013.12.12. 09:55

A tulajdonos a bérlők viselkedéséért nem felel. A hangoskodó lakókra rendszeresen rá kell hívnotok a rendőrséget, illetve birtokvédelmi eljárást kell indítanotok.

ragyasdezso # 2013.12.12. 10:14

Már hogy ne felelne!
20. § (1) A tulajdonostárs köteles:
c) a szükséges intézkedést megtenni ahhoz, hogy a vele együtt lakó személy, valamint az, akinek lakása használatát átengedte, betartsa a b) pont és a 16. § rendelkezéseit.
(16. § A tulajdonostársat külön tulajdona tekintetében megilleti a birtoklás, a használat, a hasznok szedése és a rendelkezés joga; a tulajdonostárs e jogait azonban nem gyakorolhatja a többi tulajdonostárs joga és törvényes érdeke sérelmével.)

pazs # 2013.12.12. 10:38

És a hangoskodás ezek közül melyiket sérti?

ttip # 2013.12.12. 11:00

A "köteles a szükséges intézkedést megtenni ahhoz" és a "felel a bérlő magatartásáért" nem ugyanaz.

A tulajdonos a bérlő tudomására hozza a házirendet, és felszólítja a bérlőt annak betartására.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.12. 11:30

Ott a pont.

ZsuTib # 2013.12.15. 10:54

Tisztelt Ügyvéd!
Tanácsadásra lenne szükségem.
3-4 hónapja bérlek egy ingatlant a főbérlővel megkötöttünk egy szerződést is.
A héten egy végrehajtói foglalási jegyzőkönyvet vett fel egy végrehajtó.
A főbérlőnek banki elmaradása van az ingatlanra, amit velünk nem közölt.
A végrehajtó a jegyzőkönyvben felvette az adataimat és az ingatlannal kapcsolatos fizetni valókat. A jegyzőkönyvben bele írta, hogy ezentúl a bérleti díjat tartsam vissza a főbérlőtől és innentől kezdve neki kell fizetnem. Majd közölte, hogy készfizető kezese lettem így a tulajdonosnak.
Közöltem a főbérlővel ezeket a dolgokat és ezek ellenére kérte tőlem a havi bérleti díjat.
Kérdésem: Kinek kell fizetnem és ezzel a bérleti szerződésem a tulajdonossal érvényét veszítette-e?
Ebben az esetben valóban készfizető kezese lettem a tulajdonosnak?
Köszönöm a választ!
Zsuzsanna

ZsuTib # 2013.12.15. 12:17

Tisztelt Ügyvéd!
Tanácsadásra lenne szükségem.
3-4 hónapja bérlek egy ingatlant a főbérlővel megkötöttünk egy szerződést is.
A héten egy végrehajtói foglalási jegyzőkönyvet vett fel egy végrehajtó.
A főbérlőnek banki elmaradása van az ingatlanra, amit velünk nem közölt.
A végrehajtó a jegyzőkönyvben felvette az adataimat és az ingatlannal kapcsolatos fizetni valókat. A jegyzőkönyvben bele írta, hogy ezentúl a bérleti díjat tartsam vissza a főbérlőtől és innentől kezdve neki kell fizetnem. Majd közölte, hogy készfizető kezese lettem így a tulajdonosnak.
Közöltem a főbérlővel ezeket a dolgokat és ezek ellenére kérte tőlem a havi bérleti díjat.
Kérdésem: Kinek kell fizetnem és ezzel a bérleti szerződésem a tulajdonossal érvényét veszítette-e?
Ebben az esetben valóban készfizető kezese lettem a tulajdonosnak?
Köszönöm a választ!
Zsuzsanna

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.16. 12:31

Majd közölte, hogy készfizető kezese lettem így a tulajdonosnak.
Ezt félreértetted. Csak akkor leszel kezes, ha nem a végrehajtónak fizetsz.

A bérleti szerződés hatályát ez nem érinti. Mondhatni, nem a te dolgod.

ObudaFan # 2013.12.16. 12:34

A végrehajtó felé kell fizetned. Ezzel jogszerűen teljesítesz, tehát emiatt nem mondhatja fel a bérleti szerződést.