hiányzó törzskönyvvel adásvételi


p_andrea # 2009.03.30. 19:20

Helló! Ha valaki megszerez valami módon egy autó törzskönyvet, van mód arra, hogy bármiféle megbízás, vagy adásvételi nélkül eladja a kocsit?

p_andrea # 2009.03.30. 21:26

Konkrétan a történet annyi, hogy van/volt egy hitelből vett autóm, amit összetörtek. Egy ismerős fiúnak volt egy használaton kívüli háza, aminek az udvarában elhelyeztük. Mivel nem volt pénzem a javíttatásra, lejárt a műszaki engedélye (így a forgalmi engedély is, ugye)?
Én nagyon balga állat (hintem a hamut a fejemre és szaggatom a ruhámat) kiadtam az autó törzskönyvét a kezemből. Tegnapelőtt hallottam, hogy a fiú megszereltette az autót, és el is adta. Én neki sem meghatalmazást sem megbízást nem adtam sem a javításra, sem az eladásra, és adás-vételi szerződés sem jött létre közöttünk soha.
Ezek után előfordulhat, hogy valahogyan mégis, akár hamis adás-vételivel is eladta az én tulajdonomat? És én ezt hol és hogy tudom bizonyítani? Érvényes forgalmim ugye nincs, és a törzskönyv sincs már nálam. Mivel a hitel közben már teljes mértékben ki lett fizetve, elég, ha azzal a papírral bevonulok az okmányirodába? Vagy ilyenkor mi van? Mert hivatalosan a rendszám sem lett leadva.
Tudom, hogy több dolgot is elszúrtam, de azért jó volna tudni azt is, hogy ilyenkor mit tehetek hivatalosan. Rendőrségen feljelentés? Meg persze utána a sok bünti befizetése. Ezek után ő majd jól kiszámláz nekem sok pénzt a tárolásra? Számlája a javíttatásról nem nagyon hiszem, hogy lenne, mert ő legfőképp a mindent feketén-számla-nélkül típushoz tartozik, így azt gondolom nem nagyon fogja tudni rám verni, vagy igen? Én nem kértem, hogy megcsináltassa...
Ha esetleg valami még nem világos, akkor ma (hétfő) már nem leszek, de kedden igyekszem pótolni a hiányosságokat.
Kösz!

guba # 2009.03.31. 05:51

Ismeretlen tettes ellen tegyél feljelentést lopás gyanújával.

p_andrea # 2009.03.31. 06:53

Köszi, azt hiszem mindenképpen ez lesz. Előtte azért még bemegyek azt hiszem az okmányirodában, hogy elvesztettem a törzskönyvet, de szeretném újra forgalomba helyzeni a kocsit, mit kell tennem...
Ilyenkor ugye megmondják nekem, hogy már nem is az enyém a kocsi? És esetleg az adás-vételiből is adnak másolatot, amivel mehetek a rendőrségre?

monalisa1 # 2009.03.31. 18:27

Szerintem tedd azt amit guba javasolt és ne csínálj egy "csavart" a dologban. Mert ha még a törzskönyv sincs a birtokodban...

Monalisa
laikus hozzászóló

béla71 # 2009.06.24. 14:46

Sziasztok!
Szeretneém kérni egy jogász segítségét egy gépjárművel kapcsolatos ügyben. Sajnos átmeneti pénzzavarba kerültem és így sürgősen szükségem volt rövid időre négyszázezer forintra. Felhívtam egy ismerősőmet akiban megbíztam, hogy nyújtson költcsönt részemre. Ő azonban mondván, hogy sajnos velem is bármikor történhet valami, ezért fedezet szükséges. Csak egy tehermentes fedezetem volt a kb. 4 millió forint értékü személygépkocsim. Ő csak úgy volt hajlandó kölcsönt adni a részemre, hogy egy bianco adásvételi szerződést íratott velem alá. A szgk-t részére átadtam az összes iratával együtt, kivéve a törzskönyvet, annak biztosítékául tartottam vissza, hogy az adásvételi szerződéssel ne lehessen visszaélni. Külön a kölcsönről nem készült írásbeli megállapodás. A kölcsön lejártának napján nem tudtam elérni, így nem tudtam részére a kölcsönt visszafizetni. Másnap pedig közölte, hogy az auto az ő tulajdona, mert megvásárolta és részére a törzskönyvet adjam át. Ebben az esetben mint törzskönyvi tulajdonosnak van -e lehetőségem az eredeti állapot visszaállítására? Másról sajnos nem tudom bebízonyítani csak a dátumról, hogy utólag lett az adásvételire írva, amely időpontban bizonyíthatóan nem történhetett adásvétel.
A szakszerű jogi tanácsot előre is köszönöm.

honeybear45 # 2009.06.24. 14:55

Az adásvételi szerződésen gondolom szerepelnek tanuk is, akik igazolják az adásvétel megtörténtét. Valamint egy adásvételi szerződés kötelező tartalmi kelléke is egyébként. Ha nincs rajta tanu azért jobb eséllyel indulhatsz.
Csak hogy tudd, törzskönyv nélkül is át lehet íratni egy gépjárművet, hogy köröztetik a törzskönyvet, majd miútán a Magyar Közlönyben megjelent a körözés, ezt követően 15 nappal rendelhető az új - adásvételi szerződés szerinti - tulajdonosnak.
Szerintem elég nehéz igazolni, hogy az a dátum nem lehetett mert...

béla71 # 2009.06.24. 15:28

Jogilag,ha a dátum egyértelműen valótlan,abban az esetben is érvényes az adásvételi? Az átírást már megakadályoztam.

honeybear45 # 2009.06.26. 10:32

Mit jelent az, hogy jogilag valótlan??? Egy kicsit pontosabban nem lehetne leírni?

Sandoristvan77 # 2021.02.24. 19:26

Üdv!

Autó vásárlás előtt állok. Az eladó a napokban honosította autóját, amely a saját nevére került. A törzskönyvet még nem kapta kézhez.

Kérdésem, hogy adásvételi szerződés elkészítése után elhozhatom-e a gépjárművet törzsköny nélkül? A törzskönyvet később adja át részemre.

wers # 2021.02.25. 05:16

Nagy gond nem lehet belőle. Írjátok be a szerződésbe, hogy még nem készült el a törzskönyv. Elkészül az elég gyorsan, kb, egy hét.

Szomorú örökös # 2021.02.25. 05:26

wers

Elkészül az elég gyorsan, kb, egy hét.

Én csütörtökön voltam átíratni a kocsit, hétfőn már jött is a törzskönyve.

wers # 2021.02.25. 05:34

Igen, nekem is gyorsan megérkezett. Most lakcímre küldik, nem lehet a hivatalban átvenni. Legalábbis nálunk nem. (mellesleg időpontot foglalni sem)

drbjozsef # 2021.02.25. 05:38

Sandoristvan77,

Elhozni elhozhatod, a saját kockázatodra, azt nem tilos, ha az eladó odaadja.

Átíratni nem tudod a törzskönyv nélkül szerintem, és ha kifutsz a 15 napból, büntetni is fognak.

Szomorú örökös # 2021.02.25. 05:43

wers

mellesleg időpontot foglalni sem

Nálunk lehetett simán. Sőt az volt a legszebb, hogy mikor odaértem, ott állt a hivatal előtt egy rakás ember, aki be szeretett volna jutni, én meg szinte elsők között mehettem be eléjük, mert volt regisztrált időpontom. Mondjuk ha a szemek gyilkolni tudnának, én már rövid idővel később nem éltem volna. :-D

wers # 2021.02.25. 05:49

Átíratni nem tudod a törzskönyv nélkül szerintem, és ha kifutsz a 15 napból, büntetni is fognak.

Azért ez nem épp így van. Látják, hogy milyen stádiumban van a törzskönyv. Az átírási eljárást kell kezdeményezni 15 napon belül. Onnan indul az általános ügyintézési határidő, a 21 nap.

wers # 2021.02.25. 05:50

Nálunk lehetett simán

Minden időpont foglalt hónapokkal előbb.

drbjozsef # 2021.02.25. 05:52

Ilyen fejlett a rencer, hogy "ők látják" ?
Ez szuper, akkor egyáltalán mi a fene szükség van magára a kártyára? Anélkül is mindent lát a hivatal ezek szerint...

wers # 2021.02.25. 05:58

Kíváncsiságból megnéztem, Székesfehérváron az nagy Kormányablakba semmi szabad időpont a kicsiben május 26-ra most még lehet foglalni, de fele belelt.

A gépjármű kereskedők hajnalban azzal ébrednek, hogy a felnyíló új nap időpontjait hamarjában lefoglalják. Pórnép meg nem tud foglalni, így kénytelenek a kereskedőnek fizetni az átírási maceráért.

wers # 2021.02.25. 06:04

drbjozsef, rendesem félreértettél.

Látják, hogy új törzskönyv van készülőben. Elfogadják az átírási kérelmet de felfüggesztik az eljárást ameddig a törzskönyvet nem pótolják. Más, a pl. az eladó nem találja. Ha nem látják, hogy új törzskönyv készülőben van, akkor az eladónak a bejelentése alapján (elveszett, ellopták, megette a kutya stb.) indítanának új törzskönyv igénylést.

De az átíráshoz megvárják az új törzskönyvet.

drbjozsef # 2021.02.25. 08:13

wers,

Köszi, igen, akkor félreértettem, ez így eléggé logikus és jó, ha így történik.
Bár a kérdésem ettől még megmaradt, igaz, lényegében költői, szóval nem szükséges megválaszolni. :)

wers # 2021.02.25. 08:17

Ez lenne a kérdésed?

Ez szuper, akkor egyáltalán mi a fene szükség van magára a kártyára?

Hát, izééé... valamit magyaráznak róla.... (talán az a 6.000 Ft)

wers # 2021.02.25. 08:20

Köszi, igen, akkor félreértettem, ez így eléggé logikus és jó, ha így történik.

Így kellene. Megjegyzem sokszor csak mondják, hogy így nem tudják átírni és elküldik a vevőt. De a törvény nem kötelezi a sommás eljárást. Indítsa el és vegye fel az átírási kérelmet.