KRESZ és a járda fogalma

Jennyfere # 2010.06.24. 08:08

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni a következő témában:

Mi számít pontosan járdának?
Én ezt találtam, de szerintem nem elég poontos:

Járda fogalma:

Az útnak, a gyalogosok számára, az úttesttől szintkülönbséggel esetleg padkával elválasztott része.

A gyalogút nem minősül járdának. A járda lehet az úttesttel azonos magasságban is, ha attól növényzettel, korláttal vagy más egyéb módon elválasztják.

A más egyéb mód az előbbi példákból úgy tűnik, hogy bármi olyan, ami pótolja a szintkülönbséget, és észreveszed. Szintkülönbség nem volt. A más színű lekövezés és a csatorna beleszámít a más egyéb módok közé? Sajna az egész környéket újrakövezték, és beleestem egy ilyen csapdába. A közterület szerint járdán parkoltam. Az utca elején lévő táblák között (sem megállni tilos) sem olyan nem volt, ami mutatná, hogy ott járda van. Mi van akkor, ha mondjuk tél van és nem látszik a csatorna/más kő?

De mondjuk lehet, hogy oké, járdának számít, csak dirket ilyen szarul van megcsinálva, hogy lehessen büntetni. Lehet ilyen esetben méltényossági alapon a büntetés legalább csökkentését kérni? Ha igen, mit kellene beleírni, milyen hivatalos szófordulatokat kell használni?

Köszönöm a válaszokat.

Üdv, Jenn