Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


névváltoztatás

anetta # e-mail 2009.07.30. 16:06

Elég csupán a saját anyakönyvi kivonatot becsatolni, hiszen abban szerepel az édesanya neve. Az édesanya hozzájárulása nem kell.

viktoriaf # e-mail 2009.07.28. 20:29

Üdvözlök Mindenkit!

Elmúltam már 18 éves, szüleim még gyermekkoromban elváltak és szeretném a vezetéknevem az édesanyám vezetéknevére változtatni.Elég-e a kérelemnél édesanyám születési anyakönyvi kivonatát mellékelni vagy még az ő hozzájárulása is szükséges?
Több hivatalos szerv oldalán olvastam a névváltoztatásról és nem említették a hozzájárulást, csak azt hallottam, hogy kell.
Tudna valaki segíteni?
Előre is köszönöm!
viktoriaf

mamka # e-mail 2009.07.25. 22:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!!!!
Én 1955.12.17.-én szül.Anyám áll.gond.adott pár napos koromban.4-éves koromig voltam intézetben,majd áll.gond.ként Nevelő Szülökhöz kerültem 1960.-ban.
Ők nem álltak úgy anyagilag,hogy őrökbe fogadhassanak,de becsülettel felneveltek.
Most nem rég felbukkant a vérszerinti Anyám,és még most is letagadott a telefonon keresztül,azt mondta neki nincs családja,és nem az az Apám akinek a nevét viselem!!!
Kérdésem az lenne,hogy van e lehetőségem arra,hogy Ne a Vérszerinti Anyám neve legyen az Anyakönyvi kivonatomon,és ne olyan Apa neve aki nem is az apám,Anyám elmondása szerint! Ez igaz mert egy ismerős mondta hogy nem az az Apám akinek a nevét viselem.
Szeretném a Nevelő Szüleim nevét felvenni!!!!!!!!
Van rá lehetőségem?? Mert akkor megváltozna az életem,és lelkileg is rendbe jönnék!!!!!!!
Tisztelettel:mamka

Macsek65 # e-mail 2009.07.24. 19:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Névváltoztatással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Gyermekem Judit keresztnéven lett anyakönyvezve 1991. május 19.-én. Nagyon szeretné már régóta a neve után írni a "h" betűt, ami Európában (Angliában és Franciaországban) elfogadott forma. Nem tudom, hogy milyen lehetőség van rá, hogy ezt a formáját felvegye és használja utónevének, tehát Judith-ként. Nagyon szeretné így használni a nevét és ragaszkodna hozzá, hogy minden okiratán így szerepeljen a neve.
Nem tudom, hogy számításba vehető-e az indoklásnál, hogy az általános iskolai bizonyítványában és a diákigazolványában is így szerepel már a neve.
Az eljárás menetével tisztában vagyok, de nem tudom, indoklásnak mit írjak. Beadta már a kérelmet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban, ahol az ügyintéző telefonon közölte vele, hogy el kell küldeni egy nyilatkozatot a Magyar Tudományos Akadémiának, hogy megvizsgálja és eldönthesse, hogy gyermekem használhatja nevének ezt az általa tetsző változatát. Nem tudok sehol utánakérdezni, hogy milyen esetekben szokták engedélyezni vagy elutasítani a kérelmet.
És sajnos azt sem tudom, hogy mit fogadnak elfogadható indoknak, mivel a magyar utónév könyvben Judit-ként található meg ez a név. Nem igazán értem, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium miért köt bele a „h” betű felvételébe és használatba, mivel Magyarországon nagyon sok idegen eredetű név lett anyakönyvezhető és felvehető.

kisokos # e-mail 2009.07.22. 10:23

nart11,

  1. nem
  2. igen
  3. igen
  4. a bíróság döntését kell/lehet kérni

http://valasikezikonyv.hu
http://konfliktusmediacio.hu
http://pocaktoniesavalas.hu

nart11 # e-mail 2009.07.21. 20:07

Üdvözlök mindenkit a fórumon!

A kérdésem:

A vezetéknevem Nagy

A feleségem előző 2 házasságából származó gyerekek vezetéknevei:

Schalli (22 éves) illetve, Simon (16 és 13 évesek)

Arra gondoltunk, mindannyiunk nevét megváltoztatjuk az alábbiak szerint:

S.Nagy

Így mindannyian egy vezetéknéven lennénk a nevelt gyerekeim és én! Az Ő eredeti vezetéknevükre utalna az S. ill. az én vezetéknevemet is viselnék, én pedig felvenném miattuk a S. kezdő betűt!

A két fiatalkorú ( Simon ) Édesapja a válás szerint közös gyámsággal 2 hetenkénti láthatási joggal bír!

Ez nem akadályozza meg abban, hogy eddig 7 évvel a válás után egy forint gyermektartást sem fizetett!

A gyerekeket 5 éve én nevelem, egy háztartásban élünk, az édesanyjuk a törvényes feleségem!

Kérdések!

  1. Így a fenti formában lehetséges a névváltoztatás?
  2. Szükséges az édesapa engedélye?
  3. Illetve megakadályozhatja-e az édesapa a névváltoztatást!?
  4. Ha igen, milyen jogi úton lehet elérni a fenti célt!

Válaszukat várva maradok tisztelettel:
Nart11

gothicraven # e-mail 2009.07.05. 22:31

A google-n már körbenéztem. Elolvastam a jogszabályokat stb. Csak arra nem találtam választ, hogy a külföldi tényezők mennyire befolyásolhatják az ügyet. Ezzel a névvel senkit se sértenék :), a nevelőapám neve -szinte- kiejthetetlen. Ez a név közel áll hozzám, úgyhogy ragaszkodok (aztán meglátjuk).

Köszönöm a hozzászólásokat. :)

Legislator # e-mail 2009.07.04. 11:17

Kedves András!

A 2009 02 02-én írt hozzászólásodban említett hölgyet én is ismerem (a téma legnagyobb szakértője) és nagyon nagyra tartom, nagyon sokat tanultam Tőle, és még fogok is.

Sunshine after the rain.

anetta # e-mail 2009.07.04. 10:11

Meg lehet próbálni így is a Valerius nevet, de készülj föl rá, hogy nem engedélyezik, csa Valériusz formában, illetve találj ki olyan nevet mely külföldön is és itthon is jó lenne Neked. Nevelőapa neve nem tetszene? Az a lényeg, hogy a környezetedben élők személyiségi jogait ne sértse a névváltoztatás (pl. ne a szomszéd nevét válaszd).

monalisa1 #   2009.07.03. 22:31

Írd be a "névváltoztatás" kifejezést a Google keresőbe és a rengeteg talál közül az elsők bizonyára segítségedre lesznek.

gothicraven # e-mail 2009.07.03. 21:10

Sajnos nem, ez egy általam választott név. A családban nem fordul elő. Ezért is kérdéses.

anetta # e-mail 2009.07.02. 18:56

Amennyiben a nevelőapa neve a Valerius és Ő hozzájárul a névváltoztatáshoz, engedélyezni fogják.

gothicraven # e-mail 2009.07.02. 18:34

Üdv,

én is nem sokára szeretném kérvényezni a nevem megváltoztatását. A mostohaapám francia állampolgár, az édesapámat nem ismerem. A vezetéknevem: Valovics, és Valerius lenne az új. Okokat tudok felhozni, de szeretném ebben a formában (nem magyarosan: Valériusz) elfogadtatni. A külföldi kötődés elég ahhoz -ilyen esetben-, hogy elfogadják ebben a formában?

monalisa1 #   2009.04.07. 21:52

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
http://www.irm.gov.hu
és a megjelenő honlap bal oldalán található menűsorban a Közérdekű Információkra klinkelni, majd pedig a Anyakönyv, névváltoztatás alpontra.

jenniferk # e-mail 2009.04.07. 21:35

Kedves Grád András,

névváltoztatással kapcsolatban kérdeznék.
Angol keresztnevem, és arab vezetéknevem van. Magyar állampolgár vagyok, de ősszel szeretnék kitelepülni Angliába. Kérelmezhetek-e nem magyar vezetéknév cserét konkrétan lehetek-e Jennifer Green, Jennifer Al-Kalwi helyett vagy csak magyar vezetéknevet kérelmezhetek?

Köszönettel, JK

Grád András # e-mail 2009.02.14. 19:01

Kedves Anna123!

Az Ön által felhozott indokok közül a külföldre költözés tűnik a legjobb esélyűnek, én inkább erre hivatkoznék a helyében, mint arra, hogy a mostani nem tetszik, és igen nagy valószínűséggel meg fogja kapni az engedélyt. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Anna123 # e-mail 2009.02.14. 17:50

Névváltoztatással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. 26 éves vagyok, szeretném megváltoztatni az utónevemet. Két hagyományos magyar utónevem is van, de egyikkel sem tudok azonosulni gyerekkorom óta, mindegyik túl hosszú, és nem szeretem kimondani sem őket. Ez komoly problémát jelent a mindennapos ügyintézésekkor, stb. Szeretném, ha ezek helyett egyszerűen csak Anna lenne az utónevem. Az eljárás menetével tisztában vagyok, de nem tudom, indoklásnak mit írjak. Nem tudok sehol utánakérdezni, hogy milyen esetekben szokták engedélyezni vagy elutasítani a kérelmet.
A jelenlegi nevem nem tetszik, szándékosan igyekszem nem használni, a nyárra tervezett házasságkörésem előtt már szeretném, ha sikerülne a változtatás, ráadásul hamarosan külföldre szeretnénk költözni, ahol szintén sokkal egyszerűbb lenne egy olyan névvel, amit külföldieknek is egyszerű kimondani. De fogalmam sincs, hogy ezek közül mi számít elfogadható indoknak.
Fontos lenne, hogy elsőre elfogadják a kérelmemet, mert a házasságkötés és a külföldre utazás is csak ezután jöhetne szóba.

ObudaFan # e-mail 2009.02.05. 21:21

Megpróbálhatsz pert indítani az apa szülői felügyeleti jogának megszüntetéséért. Ha az sikerül, nem kell a hozzájárulása.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Mónik@ # e-mail 2009.02.05. 16:48

Jó napot!
Élettársi kapcsolatból született egy kisfiam 4és fél éves.Az apa(akit nem lehetne így nevezni)a gyermek születése óta nem látta őt,nem tartotta a kapcsolatot semilyen formában és nem fizetett gyerektartást(sz állam helyette 3 évre)
A házastársam szeretné örökbefogadni a kisfiam (mivel közösen neveljük 2 éves kora óta).
Ez az un. apuka most szabadságvesztését tölti,a gyámhivatalnak viszont nem nyilatkozott semit,hogy hozzájárul vagy sem.Nekem írt levelet,hogy 30ezer Ft-ért aláírja a papírokat.(de,ez nem garancia))
Voltam már bíróságon is,ahol az eredmény annyi lett,hogy a szülői felügyeleti jog a gyermekelhelyezés kapcsán engem illet. De ez még őt nem zárja ki?Hogyan lehetne az ő beleegyezése nélkül megoldani az örökbefogadást?Tudom ,hogy jogai vannak,de a kötelezettségei meg nem érdeklik..
Köszönöm előre is a segítségét!

sinus69 # e-mail 2009.02.02. 21:43

Huhhh...nem semmi.
Az egyik TB-s barátnőm mesélte micsoda nevek vannak, sokszor ők is ledöbbennek: Major Anna, Kisfiam János, Végh Béla, stb. Nem vicc, tényleg létező nevek ezek.

monalisa1 #   2009.02.02. 21:35

Az egyik szomszédomat úgy hívják hogy Kati Béla.
De tényleg.

sinus69 # e-mail 2009.02.02. 21:29

Amina
Az én nővérem Németországban él már nagyon régóta, ott telepedett le, stb... Vezetékneve pedig Tóth.
Mivel a német nyelvűek ezt a vezetéknevet nem úgy ejtik, mint a magyarok, egyértelmű volt az indoka. Beadta itthon a kérelmet, kifizette az illetéket, és minden további nélkül Berger lett belőle. Azóta nem röhögik körbe a választott hazájában...

Grád András # e-mail 2009.02.02. 21:11

Kedves Amina2009!

Be kell vallanom férfiasan, hogy magam soha életemben nem foglalkoztam névváltoztatással, viszont az Alkotmánybíróságon egy kolléganőm fél életében azt csinálta, és sokat mesélt az ilyen ügyekről. Nagyon érdekes neveket bírnak adni szülők a gyermekeiknek, és ezek némelyike olyan durva, hogy tényleg jogos, ha valaki meg akarja változtatni. Pl. akinek a vezetékneve Kandisz, annak nem biztos, hogy Ibsen leghíresebb drámájának női címszereplője után kellene keresztnevet választani. Sajnos a szülők vagy Ibsen-rajongók, voltak, vagy síkhülyék, mindenesetre sikerült nekik. Aztán vannak az Ondó, Reisz, Kuki stb. vezetéknevűek, mondjuk őket is meg tudom érteni. Szóval ilyesmikre gondoljon, amikor a saját nevével baja van! Minthogy nem tudom a valódi nevét, nem sokat mondhatok ilyen módon az esélyeiről, azért hoztam fel a példákat. Ha gondolja, esetleg írja meg e-mailben! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Amina2009 # e-mail 2009.02.01. 20:46

Kedves András,

köszönöm a gyors választ. Esetleg tudna példát mondani arra, hogy milyen indokkal fogadnák el a névváltoztatási kérelmet? Házasságot nem tervezek a közeljövőben:)

Grád András # e-mail 2009.02.01. 14:49

Kedves Amina2009!

A névváltoztatásról azt kell tudni, hogy a hatóság diszkrecionális joga, hogy engedélyezi-e, vagyis szabadon mérlegel. Ekként aligha tud bárki is itt ígéretet tenni az eljárás kimenetelére, legfeljebb jósolni lehet. Én speciel nem látom ígéretesnek a névváltoztatási kérelem sikerét egy határozott "csak"-ra, mint indokra alapítva. Még a szülőkkel való rossz viszony se tűnik igazán meggyőzőnek. Viszont mondok én mást: Ha történetesen férjhez megy, mindkettőtől egycsapásra és garantáltan megszabadulhat a kissé talán régies, de az Ön esetében célravezető -né toldattal, onnantól lehet mondjuk Kis Pálné. Ez egyszersmind a diploma gondját is megoldja, amit egyébként nem írnának át az új névre. Persze ha hajadonként szándékozik leélni az életét, ez az ötlet nem célravezető. :-) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu