névváltoztatás


wers # 2019.10.04. 08:29

Mit változtatott meg a jegyző? 3000 Ft-ért?

wers # 2019.10.04. 08:35

A születési anyakönyvi kivonatoddal az okmányirodába kellett volna menned, de most is megteheted, akik javítják a nyilvántartásban az nevedet, és kapsz új igazolványt. Mivel a hivatal hibája, ezt ingyenesen kell javítaniuk. Jobb lett volna mindezt a házasságkötés előtt, hiszen tudtad, hogy nem jó a személyi igazolványod. De erre felszólíthatott volna az anyakönyvvezető is, mikor bejelentkeztetek. De már történelem.

Utána az anyakönyvvezetőhöz kell menni.

Kirácska # 2019.10.04. 13:32

Wers!

A lánykori nevemet használtam még le nem zajlott a hitel felvétel. Ma pedig felvettem a férjem nevét Csikné.....
El akartam menni még esküvő előtt, de az anyakönyvvezető azt mondta felesleges, hiszen úgyis új okmányokat kapok, amint felveszem a férjem nevét. Ezért nem is mentem intézni.
Ha, az okmányaimat megkapom és újra időpontot kérek az anyakönyvvezetőhöz, ismét 3000ft-os illeték bélyeg fejében fogja kijavítani a nevem?

viv91 # 2019.10.06. 12:02

Három éves kislányomat egyedül nevelem egy éves kora óta, az akkori párom a nevére vette viszont megromlott a kapcsolatunk így külön váltunk. Amíg együtt éltünk se foglalkozott a kicsivel, azóta se viszi túlzásba. Szeretném megváltoztatni a nevét, egy apasági teszt ilyenkor segíthet? Nem akar lemondani róla, viszont foglalkozni se szokott vele, gyerektartást se fizetett. Nincs jó hatással a kislányomra hogy néha néha feltűnik az életében, ezen szeretnék változtatni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.06. 12:08

Ez nem éppen névváltoztatási probléma.

lajcsó # 2019.10.06. 12:45

"egy apasági teszt ilyenkor segíthet?"
Ezt neked illene a legjobban tudnod!

rigoz # 2019.10.06. 16:12

Névváltoztatáshoz nem kell az apasági vélelem megdöntése.

"Apasági teszt" csak akkor segíthet ezen, ha abból kiderülne, hogy nem az tekinthető a gyermek apjának, aki eddig annak volt tekintve.

Mint Lajcsó topiktárs utal rá, Önnek kell tudni, illetve megalapozottan gyanítani, hogy ki a kicsi apja valójában.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.06. 18:23

Az apasági perek megindításának elég szigorú határideje van. S pont az anya nem nagyon tud arra hivatkozni, hogy korábban nem sejtette.

wers # 2019.10.07. 05:40

a házassági anyakönyvi kivonatban ismét egy A betűvel kevesebb szerepel, mert nem azt veszik alapul mi van írva az Születési anyakönyvi kivonatomba, hanem azt, hogy a személyimen milyen név szerepel.

Ezt még mindig nehezen értem, hogyan tudták megerőszakolni az anyakönyvet. Ha az anyakönyvben a születési név Marianna, akkor azt nem lehet csak úgy megváltoztatni. Valamint a személyi okmánynak kell azonosnak lennie az anyakönyv adataival, és nem fordítva.

Szóval, még nem tudom (ill. fel sem fogom), mit tett a jegyző 3000 Ft-ért.

El akartam menni még esküvő előtt, de az anyakönyvvezető azt mondta felesleges, hiszen úgyis új okmányokat kapok, amint felveszem a férjem nevét

Azért ez érdekes jó tanács volt, amikor utána meg a nem javított személyi okmányt okolja, hogy nem jó a név a házassági anyakönyvin.

Nekem ez elég káosz.

wers # 2019.10.07. 05:42

Ma pedig felvettem a férjem nevét Csikné.....

Nem, azt te augusztus 3-án vetted fel, amikor kimondtad az igent. Max. a személyi okmányon még nem az szerepelt.

Kirácska # 2019.10.07. 20:24

Wars!

Nekem is káosz az egész helyzet... Amit ma megtudtam az az, hogy a jegyző utána nézett az anyakönyvi kivonatomnak a rendszerben. Azt, mondta, hogy 1989-ben az anyakönyveztető hibázott, mert a rendszerbe úgy irt be, hogy Mariann, de az anyakönyvi kivonatomban pedig Marianna van. Állítólag ezért írták minden okmányomra, hogy Mar-ian.
Augusztus 3.-án mèg nem vettem fel a férjem nevèt, maradt a leánykori nevem. Most Október 4.-én ment-em az anyakönyveztetőhöz és 3000ftos illetèk bélyeg ellenében, kiadott egy új házassági anyakönyvi kivonatot, amin már, úgy szerepelek, hogy Csiknè.
Most annyit tanácsolt, hogy keressem fel a XI kerületi hivatalt, ahol annak idején kiadták anyukámnak az anyakönyvi kivonatom, és kérvényezzem, hogy a rendszerben írják át a nevem Marianná-ra. És, hogy mivel hivatalból hibáztak ingyen kell (kellene) minden okmányomon a nevem kijavítani. Szóval teljes a káosz. Kislányom anyakönyvi kivonatát és újra kell kérnem, ha -át irták a nevem, valamint hamarosan szülök addigra el kell intéznem, vagy a fiam anyakönyvi kivonatát is újra kell majd "csináltatni" . A jegyző szerint, így az okmány irodában nem fogják elfogadni, a nevem hiába, vinnèm az anyakönyvi kivonatom... :(

Kirácska # 2019.10.07. 20:25

Elnézést! Telefonról írtam, az pedig javított wers!

wers # 2019.10.08. 04:20

Most már értem. Akkor mégsem jó a születési anyakönyvi bejegyzésed.
Szerintem is ha a hivatal hibázott nem kérhetnek a javításért semmit.

de az anyakönyvi kivonatomban pedig Marianna van. Állítólag ezért írták minden okmányomra, hogy Mar-ian.

Nem, ezt nem így van. Ha a kivonaton Marianna szerepel a személyes adat és lakcím nyilvántartásba az alapján kell felvenni a nevet. Ők nem látják az anyakönyvet, csak a kiadott kivonatot. Teljesen külön nyilvántartás és hivatal volt mindig is.

De ez már a múlt, helyre kell tenni. (egyébként dönthetsz úgy is, hogy akkor a neved legyen Mariann)

Ivetto # 2020.04.05. 09:50

Kedves Forum!

Egy égetően fontos kérdésem lenne, és nagy dilemmában vagyok. Remélem a jogszakértők tudnak nekem ebben segíteni.

Kijött egy hír mi szerint eltörlik Magyarországon a nemváltást.

Itt van az ominózus törvényjavaslat.

https://index.hu/…valtoztatas/

Ezt úgy kell értelmezni, hogy akinek 10-12 éve megvan minden szakvéleménye, választott neve, és neme szerint él attól is elveszik ezt, és visszaállítják a biológiai nemét, illetve nevét?
Nem tudom elképzelni, hogy 100% férfi külsővel bemegy valaki a postára és Kovács Rozália néven kikér egy levelet, vagy akár orvosnál ez mekkora megaláztatást jelentene, vagy egy általános ügyintézésnél.

Jól értelmezem a törvényjavaslatot? Mert nem hiszek a szememnek. Tulajdonképpen egy új adatot vezetnek be a meglévő nem mellé, születési nem néven, és ez a születési nem váltja fel az irataidon a mostani nemet. Nem arról van szó, hogy visszamenőleg érvényesítik, hanem hogy minden magyar állampolgár, nem csak a transzok, kap egy új adatot az anyakönyvi kivonatára, ami kromoszóma alapján van elbírálva. Ha a náluk lévő dokumentomokon valahol jelezve van, hogy nekem volt nemváltásom, akkor ezt az új adatot nyugodtan felvihetnék az alapján.
De remélem tévedek és én értelmezek félre valamit.

Mert például ez érdekes lenne abban az esetben is ha valakinek női kromoszómája van , de férfi neve vagy hasonló esetek.

Kérem segítsenek a kérdés értelmezésében, legfőképpen az érdekelne hogy ilyen szintü emberi jogcsorbítás lehetséges e hogy aki 12 éve így él beolvadva a társadalomba azzal is megtehetik -e ezt vagy csak az újakra vonatkozna? Konkrétan ezzel egy életet tennének tönkre.

Várom válaszukat.

alfateam # 2020.04.05. 10:53
Ivetto # 2020.04.05. 11:00

Most akkor tulajdonképpen visszamenőleg hatályos vagy elképzelhetetlen és törvény nem lehet visszamenőleges?

Ivetto # 2020.04.05. 11:32

Olvastam ott is.

Nem értem visszamenőleg hatályos e.

alfateam # 2020.04.05. 12:03

Ezt is olvastad?

Cikkünk első változatában tévesen szerepelt, hogy a kormány a nemváltoztatás lehetőségét szünteti meg, a hibáért elnézést kérünk.

Ivetto # 2020.04.05. 12:13

Olvastam igen.

Itt csak a szóhasználatba kötöttek bele, attól függetlenül a lényeg ugyanaz marad.

Mert egy személyiben pl a születési név lesz benne, és a születési nem e szerint.

De a fő kérdésem továbbra is az amit nem tudok hogy ez hatályos e visszamenőleg?

alfateam # 2020.04.05. 12:26

Majd a közlönyből megtudod.

Yvone # 2021.01.29. 20:45

Kedves Fórum!
Nevem, S-né Z. Yvone! Húsz éves szakmai múltam alatt kialakult, hogy csak lánykori nevemen ismernek. Szeretnék nevet változtatni, nincs szándékomban elválni. Lehetséges-e az S-né elhagyása és csak Z. Yvone-ként használni nevemet?

Köszönöm a segítséget: Yvone

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.30. 11:46

Igen.

bbalasz # 2021.03.25. 16:02

Tisztelt Fórum,
a segítségeteket kérném névváltoztatás témakörben.
Nevem Balogh Balázs, és nevemet szeretném egy betűvel megtoldani nevelőapám utónevének (László) kezdőbetűjének felvételével: Balogh L Balázs. Úgy látom, hogy ez nem egy hétköznapi ötlet, és nem is találok rá nagyon precedenst.
Szerintetek megoldható, vagy nagyon elvetemült az ötlet?
Köszönettel
BB

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.25. 16:33

Felvett névként, megkülönböztető névként a mindennapi érintkezésben minden különösebb procedúra nélkül használhatod (bemutatkozáskor, névjegyen, nem hivatalos aláíráskor stb.)
De szerintem ezt így anyakönyvezni nem fogják, mert az L. nyilván nem egy utónév.

drbjozsef # 2021.03.25. 19:10

Hivatalos aláírásra miért nem? Az nem olyan, amelyiet akarsz? Van rá előírás? Van akinek egy krikszkraksz...