Házszám megállapítása önkormányzati hatósági jogkör.
A már megállapított házszámot az ingatlannyilvántratásba (tulajdoni lap, térkép) is be kell jegyezni.
Házszám megállapítása iránti kérelmet az nyújt be, akinek szüksége van rá. Egyébként általában hivatalból is történhet.
Ha valaki önkényesen kezd el házszámot használni, azt az okmányiroda nem feltétlenül vizsgálja, főleg, ha az ő nyilvántartásában is szerepel egy ugyanilyen házszám. Legfeljebb a két számhoz tartozó telek nem lesz azonos....de ez már csak téged fog érdekelni, ha pl utólag megállapítják a helyes házszámot, és neked kell minden iratodban javíttatni, és valamennyi ismerősödet, netán üzletfeledet értesíteni.
Olyan is előfordul, hogy két teleknek van ugyanolyan házszáma kibiggyesztve. Ha a postás ismeri a tulajdonost, akkor ebből nagy zűr nem szokott származni, kivéve, ha pl mentőt kell hívni, és a mentő két házzal feljebb vesztegel a zárt kapu előtt, majd téves riasztás címén szépen visszakocsikázik a telephelyére.... a betegről meg inkább ne beszéljünk.
Szóval cipőt a cipőboltból.... házszámot az önkormányzattól...
Házszám
Hát nem tudom, mi vettünk egy új építésű 4 lakásos ikerházban egy házrészt. Az építtető végig hrsz-t használt megjelölésként.
Megnéztük, "alattunk" volt a 11. sz. ház, "felettünk" a 15. szám, kitettük a házra, hogy 13., és kész.
Aztán megbeszéltük, hogy mi leszünk a 13/a, a szomszéd a 13/b. és így tovább.
Aztán kitöltöttem a bejelentőt, bevittem az önkormányzathoz, csont nélkül bejelentettek a 13/a-ba.
De lehet, hogy ez így szabálytalan volt, nem tudom, minden esetre már évek óta mindenki (a helyi önkormányzat is) a 13/a-ba címzi a leveleinket.
A házszám igénylés kinek a feladata? Épült egy társasház 10 lakással(mindenki telekhánydot vett, és vállalkozói szerződéssel épültek a lakások) aminek már meg is van a jogerős használatbavételi engedélye, és már mindenki be is költözött. Bementem lekcímbejelentő papírokat kérni, és közölték, hogy ide nem tudok bejelentkezni, mivel még házszámot sem igényelt senki. Ezt nem az építőnek kellett volna intézni? Úgy gondolnám, hogy igen, de ha Ő nem kérvényezi, és a lakók igen, az esetleges költségéket követelhetem rajta?
Előre is köszi a segítséget.
A házszámokat a 253/1997 (XII. 20.) Korm. rendelet 40. §-ának (6) bekezdése szerint helyi önkormányzati rendelet szerint kell megállapítani, elhelyezni. Hatósági eljárás, határozatot kell hozni. Irány az illetékes polgármesteri hivatal.
Házszám ügyben kérek információt... Egy korábban üres telekre épített ikerház közvetlen szomszédai Pl. X u. 1 és X u. 5, akkor automatikusan alkalmazható az újonnan épült ingatlanra az X u. 3 házszám postai címként? Vagy külön eljárásban kell ezt kérvényezni? Ha a telken ikerház található, egy utcafronti és egy hátsó lakással akkor az utcafron felőli lesz az A a hátsó fél pedig a B jelzésű?
A válaszokat előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02