Igen, az.
A laikusság-szótagszám függvény egy iksznégyzet függvényre hasonlít.
Én csak tudom, annó vagy 15 oldalas ellenkérelmet írtam egy perben, szerintem a bíró el sem olvasta. Azóta már látom, hogy azt másfélben kellett volna...
Lelépő bérlővel szembeni fellépési lehetőség l
Vacak szerződésszöveg. Pedig olyan tudományosnak látszik; gondolom, legalább három oldal hosszú.
Bekes Csaba,
A határozott idejű szerződések főszabály szerint nem mondhatóak fel a lejáratuk előtt, KIVÉVE ha a felek ettől eltérően állapodnak meg.
Ti pedig pont ezt tettétek, a te szempontodból eléggé bután.
„A határozott időtartamra szóló szerződés Bérlő általi határidő előtti felmondása esetén Bérbeadó a kaució visszatartásával élhet.”
Tehát ti kifejezetten beleírtátok a szerződésbe, hogy idő előtti felmondás esetén megtarthatod a kauciót, és kész.
Természetesen, ha a szerződésnek megfelelően nem történik meg írásban a felmondás, akkor addig a bérlő nem mondta fel a szerződést.
Ha követelésed van, akkor én mind a szerződésben megállapodott címre, mind a szerződésben szereplő lakcímére (feltételezem, ellenőrizted a lakcímkártyáját és a személyi igazolványát a szerződés megkötésekor) elküldeném a fizetési meghagyást. Adj össze mindent, ami szerinted jár (lakbér, rezsi, káreset a bérleménybe), és kínáld meg vele.
Mik voltak azok a bizonyos, belengetett "jogkövetkezmények"?
Az.első leveled kézbesítési fikcióval közöltnek tekinthető, a szerződést viszont nem mondtad fel.
A szept-dec lakbért szerintem sehogy sem tudod leverni rajta, hiszen te magad mentél elébe a károd csökkentésének azzal, hogy a szerződés nemfizetés miatti rendkívüli felmondás mellőzésével hoztál egy másik bérlőt.
Akkor most mit akarsz tulajdonképpen?
Leverni rajta a helyreállítás költségét, amit a kaució nem fedezett? 1-2 havi lakbértartozását is?
Hát van neki hivatalos állandó lakcíme, küldj neki oda bizonyítékokkal (felújításról számlák-+fotó előtte/utána) egy fizetési felszólítást, ha ez eredménytelen, FMH-t.
Sziasztok!
Van egy kiadott lakásom, amire 2025.12.31-ig érvéynes határozott idejű bérleti szerződésem van többek között lentebb beidézett tartalommal.
A történet annyi, hogy: a bérlő nyárelején pedzegette talán Fb Messengerben(?), hogy augiusztusig maradna(nem volt tiszta, hogy eleje, vagy vége). Ezt követően a rezsit is foghíjasan kezdte fizetni, illetve az utolsó két havi lakbért+közös költséget már nem is utalta. Nem jelezte, mert a megkereséseimre nem is nagyon reagált, de feltételezem, hogy az elmaradt lakbért a 2 havi kaucióban \"lelakottnak\" gondolta (szerződésünk szövege szerint, ha ő mond fel idő előtt, akkor bukja a kauciót). Augusztus előtt elkezdtem érdeklődni, hogy mikor távozik, irosgatott több verziót is 1-2 naponta, végül kifutottunk az augusztusból, végül nem írt semmit. Kerestem korábban használt szoc.médiás csatornákon, telefonon, de nem értem el.
Írtam neki egy tértivevényes levelet a bérleti címre(ezt rögzítettük kapcsolattartásra a szerződésben) aug 1-én, amiben felszólítom az elmaradt bérleti díjak, és rezsiszámlák haladéktalan rendezésére(19-20.pont), és szerződésben is rögzített kapcsolattartási kötelezettségre(26.pont).. Egyben jeleztem a 4. pont szerinti igényemet a a lakás ellenőrzésére, valamint felhívom figyelmét az ezek nem teljesítéséből származó \"jogkövetkezményekre\"
Vártam pár napot, majd semmi reakció után megjelentem az ingatlannál, ahol a lépcsőházban összefutok egy lakóval, aki közli, hogy egyébként a kulcs nála van, mert a bérlő ott hagyott neki egy kis íróasztalt. Bemegyek a lakásban ott megtalálom a postai értesítőt a tértivevényes levelemről, és majd 2 -3 hét elteltével én is visszakapom a levelet lakcímamre \"Nem kereste\" postai jelzéssel. (Megjegyzem, a kitakarítatlan lakásban az álatala felragasztott bútortapétákat is letépdeste, az eredeti felületeket roncsolóan, a vizesblokkok is hajaktól eldugultan voltak, még szerencse, hogy szándékos egyéb kárt nem tapsztaltam...)
Időközben szeptember 1-től sikerült újra kiadni a helyrehozott lakást.
Szerintetek tehetek valamit? Ha, igen, ennek érdekében írjak esetleg egy második levelet is, amiben közlöm vele, hogy helyszíni megjelenésem idejétől fogva, és az ott tapasztaltak alapján felmondottnak tekintem a szerződésünket, vagy az bekövetkezettnek tekinthető a cselekedetei alapján? Ha írok neki, akkor a szerzződésben megállapodott kapcsolattartási címre(a bérlemény címe) nyilván nincs értelme már címeznem. A szerződésben szerepel egy másik településre szóló lakcíme, de az meg nem is tudom, hogy ezek után hivatalosnak tekinthető levelezési címe-e...
Vonatkozó részek a szerződésünkből:
\"
...
2. A bérbeadó az 1. pontban részletesen körülírt társasházi lakásingatlant megtekintetten, rendeltetésszerű használatra alkalmas hibátlan állapotában, részben bútorozottan és gépesítetten a jelen szerződéssel kizárólag lakás céljára, határozott időtartamra bérbe adja, a bérlő pedig azt bérbe veszi. A bérlet 2024.01.01-től lép életbe és 2025.12.31-ig tart. A bérleti szerződést a Felek közös megegyezéssel meghosszabbíthatják. A határozott időtartamra szóló szerződés Bérlő általi határidő előtti felmondása esetén Bérbeadó a kaució visszatartásával élhet. A határozott időre szóló bérleti szerződés a rögzített időtartam elteltével megszűnik, ha azt a Felek közös megegyezéssel nem hosszabbítják meg.
3. A bérbeadó szavatolja, hogy a szerződés időtartama alatt harmadik személynek nincs olyan joga a bérlet tárgyán, amely a bérlőt a használatban korlátozná vagy akadályozná.
4. A lakáshasználatot a Bérbeadó csak az alábbiakban felsorolt esetekben zavarhatja:
- nagyobb karbantartási, javítási munkák elvégeztetése,
- a Bérlő köteles tűrni a Bérbeadó részéről a lakás személyes ellenőrzését. A Bérlő köteles a lakásba a Bérbeadót beengedni a lakás állapotának megtekintésére. Amennyiben a Bérbeadónak nem sikerül időpontot egyeztetnie a Bérlővel 2, azaz kettő napon belül a lakás ellenőrzésére, akkor a Bérbeadó jogosult bemenni a lakásba a Bérlő jelenlétének hiányában is.
Bérbeadó a bérlemény használóját az ingatlan rendeltetésszerű használatában egyéb esetekben nem akadályozhatja.
...
8. Szerződő felek megállapodnak abban, hogy jelen szerződés aláírásának napjától, a bérleti díjon felül a bérlő viseli a bérlemény valamennyi felmerülő és közüzemi díját (víz, villany, gáz, csatorna, esetlegesen telefon, tv, internet, stb.), a közös költségeket, biztosítását.
...
19. Ha a Bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a bérleti díjat és/vagy egyéb díjhátralékát nem fizeti meg, a Bérbeadó a Bérlőt - a következményekre való figyelmeztetéssel - a teljesítésre írásban felszólítja. Ha a Bérlő a felszólítást nem veszi át, vagy ha az átvétel ellenére a bérleti és/vagy egyéb díjhátralékát nyolc napon belül nem fizeti meg, a Bérbeadó további nyolc napon belül írásban a szerződést felmondhatja.
20. A felek rendkívüli felmondásra okot adó magatartásnak tekintik, ha a Bérlő:
• a bérelt ingatlant rendeltetésellenesen használja, rongálja,
• a bérelt ingatlant a Bérbeadó engedélye nélkül albérletbe, vagy más személy használatába adja, vagy a jelen szerződésben vállalt egyéb lényeges kötelezettségét megszegi,
• a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti,
• a Bérbeadóval vagy a szomszédokkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsít.
Amennyiben a Bérlő a kifogásolt magatartást folytatja vagy megismétli, akkor a Bérbeadó felmondással írásban felmondhatja a bérleti szerződést.
21. Amennyiben azonban a Bérlő a szerződést nem a szerződésben foglaltak szerinti rendes felmondással szünteti meg, vagy a határozott időn (1 év) belül bontja fel, vagy olyan magatartást tanúsít, amely megalapozza a Bérbeadó rendkívüli, azonnali hatályú felmondását, úgy a Bérlő a kaució összegét (2 havi bérleti díj) elveszíti és azonnali hatállyal ki kell költöznie a lakásból.
A kaució összege nem lakható le, nem jár vissza, nem vonható le belőle semmilyen közüzemi díj (víz, csatorna, villany, gáz, hődíj, telekommunikáció stb.), közös költség, lakásbiztosítási díj hátralék, amely a Bérlőt terheli addig a dátumig, amíg a bérleményt bérli, ha a Bérlő határozott időn belül (1 év) távozik bármilyen felmondás esetén.
22. Ha a bérlő vagy a vele együttlakó személyek magatartása szolgál a felmondás alapjául, a Bérbeadó a Bérlőt - a következményekre figyelmeztetéssel - a magatartás megszüntetésére vagy megismétlésétől való tartózkodásra írásban felszólítja. A felmondást nem kell előzetes felszólításnak megelőznie, ha a kifogásolt magatartás olyan súlyos, hogy a bérbeadótól a szerződés fenntartását nem lehet elvárni. A felmondást írásban kell közölni.
...
26. Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a jelen megállapodásban foglaltak megvalósítása érdekében szükség szerint folyamatosan együttműködnek. Ennek megfelelően időben tájékoztatják egymást, nem csupán a jelen megállapodásban foglaltak teljesítéséről, hanem minden olyan kérdésről, amely a szerződés teljesítésére kihatással lehet.
Bérbeadó telefonszáma: XXX
Bérlő telefonszáma: XXX
...
30. A Szerződő felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy a jelen okiratba foglalt szerződéssel összefüggésben a másik félnek küldött jognyilatkozatokat a Bérbeadó esetében a jelen okiratban rögzített lakcímre, míg a Bérlő esetén a bérelt ingatlan címére kötelesek megküldeni tértivevényes levélben. A felek kötelesek a feltüntetett okiratszám, lakcím- és telefonszám esetleges változást a másik félnek haladéktalanul írásban bejelenteni.
31. A felek megállapodnak, hogy a másik félhez intézett írásbeli nyilatkozatot kézbesítettnek kell tekinteni a kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon, ha a postai küldemény „nem kereste”, postai jelzéssel érkezett vissza a feladónak, illetve kézbesítettnek kell tekinteni azon a napon, amikor postai küldemény a feladónak visszaérkezett, ha a postai küldemény „elköltözött”, „ismeretlen helyre költözött” „átvételt megtagadta”, „cím nem azonosítható”, „címzett ismeretlen”, „kézbesítés akadályozott” értelmű postai jelzéssel érkezett vissza a feladónak.
32. A Szerződő Felek kötelezik magukat, hogy a fenti nyilatkozatok közlésére és kézbesítésére vonatkozó megállapodásukra tekintettel gondoskodnak arról, hogy a fentiekben megadott kézbesítési címen e Szerződés megkötésétől kezdve a Szerződés megszűnéséig folyamatosan rendelkezzenek a postai küldemények átvételére jogosult személlyel /képviselővel/. Ennek elmulasztása esetén, az átvételre jogosult személy/képviselő hiányára, előnyök szerzése végett a mulasztó fél nem hivatkozhat.
33. A jelen szerződést a felek érvényesen csak írásban módosíthatják. Írásbeli módosítás hiányában a módosítás érvénytelen, az joghatás kiváltására alkalmatlan.
34. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk., valamint az 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezései az irányadók.
35. Szerződő felek megállapodnak abban, hogy az esetleges jogvitákat elsődlegesen békés úton, tárgyalások útján rendezik, s csupán akkor fordulnak bírósághoz, ha a tárgyalásos rendezés nem vezetett eredményre. Szerződő felek megállapodnak, hogy a jelen szerződésből eredő valamennyi peres eljárásban alávetik magukat a XXX Járásbíróság kizárólagos illetékességének.\"\"
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02