külföldi ajándékozás illetékötelezettsége

InfoVoyager (törölt felhasználó) # 2025.09.27. 21:14

Sziasztok! Mostanában keresek egy új online kaszinót, mert a régi platformom nagyon unalmas lett, ugyanazokat a játékokat ismétli. Van valami tippetek, ahol változatos játékok és normális bónuszok is vannak?

Niki2025 # 2025.09.27. 15:20

eulimen
Hagyd a hamut,szerintem Lali nem nézte meg a válaszokat:-)

eulimen # 2025.09.26. 20:22

@drbjozsef

a Németországi egyenes ági rokonokról már nem is beszélve
Miféle illetéket?
Valóban, köszönöm. Itv. 17. szakasz (1) p), ill. w)
Hamut szórok a fejemre, a hozzászólásom teljes terjedelmében ostobaság.

Szomorú örökös # 2025.09.26. 15:29

Niki2025

Tegyük fel,hogy legközelebb csak egy helyre írsz és nem 4 téma alá ugyanazt.

Egészen pontosan 6 az a 4, én megszámoltam!
Mondjuk ezt floodolásnak hívják és minden fórumon szabálytalan. :-D

drbjozsef # 2025.09.26. 14:06

(a Németországi egyenes ági rokonokról már nem is beszélve. Ott minden ügylet illetékmentes.)

drbjozsef # 2025.09.26. 14:05

Ha nem akarod letejelni annak rendje és módja szerint az ajándékozási illetéket,

Miféle illetéket?
A testvérek között az ajándékozás és az öröklés évek óta illetékmentes.

eulimen # 2025.09.26. 13:56

ehát elméletileg nem adóköteles,mert nem bankszámlára utalja!
Ahogy azt a Móricka elképzeli. Az adó (illeték) alanya nem a bankjegy, hanem a megajándékozott, aki ugye belföldi...
Persze mehetnél a testvéred után Svájcba, vagy a szüleid után Németországba úgy hogy ott maradsz, le is telepedsz, és fusson utánad (akár nemzetközi jogsegéllyel) a NAV ha tudmást szerez a kinti kp-ügyletről.

elég felmutatni ,a kölcsön közleményt,meg tanúzni?
nem rossz ötlet a 20 évre nyújtott kamatmentes kölcsön lepapírozása (amit sosem fizetsz vissze ugyebár, az legyen a hitelezők baja) de ha meg akarod spórolni az ajándékozási illetéket, akkor ne fáradj már el annyira légy szíves, hogy egy tisztességes, teljes bizonyító erejű magánokiratot ne tudj rittyenteni az ügyletről. Két tanúval.
Különben a telefonon hadonászott banki közleményedet körberöhögi a NAV ügyintézője.

a Nav,ha megkeres mit kell tenni,mit kell mondani???
A NAV bármikor felhívhat arra, hogy igazold a vagyonszerzésed forrását, az adózás rendjéről szóló törvény pedig rögzíti:
2. § [A szerződés tartalom szerinti minősítésének követelménye (valódisági klauzula)]
"Az adóhatóság eljárásában a szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményt valódi tartalma szerint minősíti."
Ha nem akarod letejelni annak rendje és módja szerint az ajándékozási illetéket, hanem inkább 5 éven keresztül rettegésben akarsz élni, hogy ha megkapirgálják és előveszik, akkor nemcsak az ügylet valódi tartalma szerinti adót, hanem még a bírságot is rádverik (és be fogják szedni, mert ha nem fizeted meg kamatostul, előbb-utóbb elárverezik az ajándékba kapott ingatlanodat).
A döntés és annak kockázata egyedül a tiéd.
És ne csodálkozz azon, ha a nagyösszegű kölcsönnel a NAV szembeállítja a jövedelmed, és egyből vélelmezi, hogy ez nem más, mint rejtett ajándékozás.
Ennél már az is sokkal tisztább, ha az ajándékozó vesz magának egy házat, és téged tesz meg haszonélvezeti jog jogosultnak, és te fogsz benne lakni. Persze a haszonélvezet nem örökölhető.

Niki2025 # 2025.09.26. 13:48

Szia! Tegyük fel,hogy legközelebb csak egy helyre írsz és nem 4 téma alá ugyanazt. Választ másik helyen találsz. Köszönöm

Lali # 2025.09.26. 13:20

Sziasztok!
Tegyük fel Én itthon dolgozok a Tescoba sima melósként, Testvérem Svájcban dolgozik és kézpénzbe kapok tőle 20 millió forintot !külföldön! amikor kint vagyok nála svájcban!,. Tehát elméletileg nem adóköteles,mert nem bankszámlára utalja!

Kérdés, Ha én ezt itthon felrakom a saját bankszámlámra és veszek Lakást belőle,akár csak 20%önrészt fizettem ki belőle ,többi hitel akkor a Nav,ha megkeres mit kell tenni,mit kell mondani???

Másik: Szüleim Németországban dolgoznak 5-10 miillió forintos utalást küldenek a magyar számlámra és nekik is magyarországon van a bankszámlájuk az Otp Banknál onnan küldik (" Közleménybe írják= "KÖLCSÖN ,vagy Kölcsönbe kapom és úgy veszek lakást házat akkor,ha megkeresnek a hivatalból,hogy mégis honnan szereztem akkor ,elég felmutatni ,a kölcsön közleményt,meg tanúzni?

Papírt nem írunk Róla,egyébként, ha kell egyátalán bizonyítani a hivatalnak a pénz szerzést!
Nem a kölcsön vissza jutás miatt ,mert az nem lényeg!

Kovács_Béla_Sándor # 2025.09.10. 05:50

+1

drbjozsef # 2025.09.10. 04:09

Itt van takkra az eseted :

https://ado.hu/…telezettseg/

drbjozsef # 2025.09.10. 04:07

devaypi1,

A vagyonszerzési illetéket értelemszerűen mindig a szerző fizet, a megajándékozott, sohasem az ajándékozó.

Hogy ő mit fizetett Németországban, irreleváns a magyar NAV szempontjából, hacsak nem a magyar NAV-nak fizette azt a te nevedben.

devaypi1 # 2025.09.09. 18:00

Németországi nagybátyám nagyobb összeget utalt nekem a Magyarországon lévö bankszámlámra. Németországban ezért az összegért ajándékozási adót v illetéket fizetett. Én a NAV-nál bevallottam ezt az ajándékba kapott összeget, de azt is, hogy Németországban ez már fizetett ajándékozási illetéket. Akkor még erröl nem tudtam bizonyítani, mert az ügy folyamatban volt. Most a NAV kirótt rám 18% ajándékozási illetéket. Szerintem, ha bizonyítom, hogy a nagybátyám Németországban már fizetett ezért, akkor Magyarországon nem kell fizetnem. Mit tanácsolnak? Köszönöm.