A média nem sért személyiségi jogot, ha megtagadja olyan vélemény közzétételét, amely ellentétes az adott lap nézeteivel és felfogásával

A média nem sért személyiségi jogot, ha megtagadja olyan vélemény közzétételét, amely ellentétes az adott lap nézeteivel és felfogásával – fogalmazott a Legfelsőbb Bíróság abban a perben, amelyet egy magánszemély indított, amiért az újság megtagadta hirdetésének megjelentetését.

Egy magánszemély a következő hirdetést akarta közzétenni egy hirdetési újságban 1997. február 14-én: “Ön is léphet a packázó hivatalok, emberi jogait sértő bírósági ítéletek ellen! Küldjön esetleírást, válaszborítékot!” A hirdetés azonban nem jelent meg, mert a lap kiadója megtagadta annak közlését. A felperes ezután beperelte a hirdetési újság kiadóját, mondván, megsértette a véleménynyilvánításhoz való személyiségi jogát. A jogsértés megállapításán túl arra kérte a bíróságot, hogy kötelezze a lap kiadóját a hirdetés közzétételére, valamint 100 ezer forint nem vagyoni kár megtérítésére.

A bíróság jogerős ítéletében elutasította a kérelmet. Az indoklás szerint az újság kiadója nem sértette meg az alkotmányban, valamint az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában rögzített véleménynyilvánítás szabadságát azzal, hogy megtagadta a hirdetés megjelentetését.

A sajtóra vonatkozó jogszabályok által meghatározott körben ugyanis a kiadónak joga és egyben kötelessége is elbírálni azt, hogy mit jelentet meg. Jelen esetben a hirdetés az abban megnevezett intézmények jó hírnevének megsértésére alkalmas, s ezért azok beperelhették volna a lapot. A kiadó így jogosan tagadta meg a közzétételt.

További részletek a Népszabadság cikkében