Oroszország csakis a kivégzésekre bevezetett moratórium törlésével számolhat le a terrorizmussal – jelentette ki Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író.

A világhírű író sajtónyilatkozatában – amelyet az Eho Moszkvi rádióállomás ismertetett vasárnap – azt hangoztatta, hogy “előfordulnak olyan korszakok, amikor a társadalom, az állam megmentése érdekében szükség van a halálbüntetésre, s Oroszországban most éppen így vetődik fel a kérdés”.

Szolzsenyicin szerint Csecsenföld “még mindig befejezetlen fejezete Oroszország történelmének, az ország súlyos politikai problémája”, s ezért egyre terebélyesedik a terrorhullám. Az idős író emellett meg van győződve arról, hogy Európa – amely “diktálja” Moszkvának a halálbüntetés eltörlését – soha nem ment át oly súlyos megpróbáltatásokon, mint amilyeneket Oroszország élt és él meg.

Az orosz törvények ma is ismerik a halálbüntetést, de csakis esküdtbíróság hozhat ilyen súlyos ítéletet, viszont ezek a bírói testületek még nem alakultak meg az országban. Oroszország az Európa Tanácsba belépve vállalta a halálbüntetés eltörlését, s még Borisz Jelcin hirdetett moratóriumot a korábban kiszabott halálos ítéletek végrehajtására. Jelenleg csaknem ezer halálraítélt van az orosz börtönökben.