A négy magyarországi újságíró-szervezet vezetői kedden Budapesten megállapodtak abban, hogy bizottságot hoznak létre az 1996-os médiatörvény új változatának kidolgozására – tudatta az MTI-vel Wisinger István, a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) elnöke.

Wisinger István elmondta: a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének kezdeményezésére Kiút-1. címmel tanácskoztak a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ), a Magyar Újságírók Közössége (MÚK), a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Sajtószakszervezet képviselői.

A résztvevők – újságírók, médiaszakemberek, szociológusok és a tudományos élet képviselői – megvitatták a hazai időszerű médiakérdéseket, különös tekintettel Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozását akadályozó médiaproblémák elhárítására.

  • A keddi médiatanácskozás a Nemzetközi Újságíró Szövetség februári munkalátogatása nyomán kiadott tényfeltáró jelentés megállapításainak szellemében vitatta meg a legégetőbb magyar sajtóproblémákat – közölte a MÚOSZ elnöke.

Wisinger István jelezte: a médiatörvény új változatának kidolgozásában a négy újságíró-szervezet számít a Külügyminisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia, valamint Michael Lake, az Európai Unió budapesti nagykövetének közvetlen támogatására és közreműködésére.

Az ősszel megrendezik a Kiút-2. médiatanácskozást, és ott már szeretnék ismertetni a médiatörvény új változatát, amely tartalmazza majd a Nemzetközi Újságíró Szövetség júniusi szöuli világkongresszusán elfogadásra javasolt ajánlásait is.

A mostani tanácskozás részvevőit levélben üdvözölte Pokorni Zoltán oktatási miniszter.

A MAKÚSZ-t Szikora József elnök, a MÚK-ot Kósa Csaba elnök, a MÚOSZ-t Wisinger István, míg a Sajtószakszervezetet Gyöngyösy Árpád képviselte.