Az amerikaiak 61 százaléka szükségesnek tartja a halálbüntetést. A Christian Science Monitor című lap pénteken ismertetett felmérése szerint a halálbüntetés fenntartásáért leghatározottabban a republikánus párti kötődésűek, a férfiak és a fehérek állnak ki.

A 30 százalékos ellenző tábor döntő hányadát pedig a demokraták, a nők, a fekete bőrű, illetve idegen ajkú lakosság képviselői teszik ki.

Az egy hónappal ezelőtt végzett közvélemény-kutatás eredményét azzal kapcsolatban hozták nyilvánosságra, hogy hétfőn végzik ki Timothy McVeigh-t, az “oklahomai robbantót”, aki a vád szerint 1995-ben az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb terrorista merényletet hajtotta végre, felrobbantotta az Oklahoma City központjában levő szövetségi irodaházat, ami 168 ember életébe került.

Elemzők megjegyzik, hogy az 1990-es évek közepén – amikor az Egyesült Államok városaiban valóságos bűnözési hullám söpört végig – ennél is magasabb, 5:1 arányú volt az amerikaiak körében a halálbüntetést pártolók aránya az ellenzőkkel szemben.

Az utóbbi időben azonban lényegesen megingatta a szemet-szemért elv helyességébe vetett hitet egy sor olyan eset, amelyben ártatlan embereket ítéltek halálra. A vitát a McVeigh ügyében felmerült ellentmondások valószínűleg csak fokozni fogják.