Még a nyáron megkezdheti működését az a közismert tudományos szakértőkből álló testület, amelynek feladata a korrupcióellenes kormányzati stratégiával kapcsolatos döntések előkészítése és figyelemmel kísérése lesz. Dávid Ibolya szerint a nemzetközi együttműködést segítheti, hogy az ENSZ a nyáron megkezdi egy korrupcióellenes egyezmény tervezetének kidolgozását.

Kiválasztották azt a 15 főt, akikből megalakulhat az a civil testület, amelynek létrehozását a februárban elfogadott korrupcióellenes kormányzati stratégia írt elő

  • mondta el Márki Zoltán, az Igazságügyi Minisztérium (IM) főcsoportfőnöke. A testület tagjai között az ENSZ két szakértője is helyet kap, míg 13 főt az igazságügyi-, a belügy- és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kért fel a közös munkában való részvételre. Bár egyelőre nem hozták nyilvánosságra a testület leendő tagjainak névsorát, de az IM főcsoportfőnöke elárulta, hogy valamennyien a magyar tudományos élet közismert tagjai közé tartoznak. A testület várhatóan augusztusban kezdi meg működését, s a kormányzati stratégia végrehajtásának, valamint a korrupcióval kapcsolatos közvélemény- és egyéb kutatásoknak a figyelemmel kísérése és elemzése, továbbá az ennek alapján szükséges kormányzati döntések előkészítésében való részvétel lesz a feladata.

További részletek az eVilággazdaság cikkében