Bár a pénzmosás nem újkeletű jelenség, terjedése az internetes bankoláson belül mégis fokozódó aggodalommal tölti el a nemzetközi szervezeteket. Az online bankok egy jelentős része ugyanis kifejezetten nagyvonalúan bánik ügyfeleivel, s szinte semmilyen azonosító adatot nem követel meg. Ennek azonban egyenes következménye, hogy fiktív néven nyitott számláikon drogbárók, s maffiacsaládok mossák tisztára dollármilliárdjaikat

Tudják ám a karibi bankok, hogy mitől dobban meg potenciális ügyfeleik szíve. A Szent Vincent és Grenadine szigetén székelő United Bank Limited honlapja nyíltan hirdeti: bankunk szolgáltatásai a nap 24 órájában elérhetőek az interneten keresztül. Számlanyitás, pénzátutalás, devizaügyletek, értékpapírok vásárlása – egyetlen kattintással minden lehetséges. Az ügyfélnek nem kell mást tennie, mint felkapcsolódni a világhálóra, felkeresni az UBL bank online fiókját, s máris mehet a tranzakció. Zürichből, Moszkvából, vagy akár Bogotából, névtelenül, s minden kockázat nélkül.

A legtöbb karib-szigeti banknak megvan ugyanis az a felettébb előnyös tulajdonsága, hogy nem kérdez semmit. Bárki nyithat számlát, anélkül, hogy akár a nevét ellenőriznék. Daniel Thelesklaf például, aki egyébként a svájci pénzmosásellenes hatóság vezetője, Miki Egér néven nyitott számlát, a legcsekélyebb nehézség és akadékoskodás nélkül. A megtestesült Miki Egér ezután pénzt utalt át számlájára, s onnan vissza, ám a banknak szeme sem rebbent. Ennek tükrében persze nem is igazán csodálkozhatunk azon, hogy a világ pénzmosásellenes szervei szívükhöz kapnak a karib-szigeteki online bankok nevének hallatán.

Ezek a virtuális, avagy kiberbankok ugyanis az elmúlt években a nemzetközi pénzmosási tevékenység központi szereplőivé váltak. Dollár tízmilliárdok folynak át rajtuk: piszkos pénzek a kábítószer-, s a fegyverkereskedelemből, a prostitúcióból, valamint a gyermekpornográfiából. S bár mindegyikük rendelkezik központtal, alkalmazottakkal, bevételük döntő többsége mégis a világhálón kötött ügyletekből származik. Bevételek, üzletek, tranzakciók, amelyeket nem lehet követni, sem nyilvántartani, s végképp nem ellenőrizni. Az internet ugyanis ideális terep a sötét bankügyletek számára: hatalmas, átláthatatlan, s ami a legfőbb, a nyomokat szinte teljességgel lehetetlen megtalálni.