A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy – nemzetközi elkövetői köröket kiszolgáló – Magyarországon kiépített bűnszervezet irányítójával, tagjaival és az elkövetésbe bevont személyekkel, összesen 70 vádlottal szemben, és többségük ellen fegyház- és börtönbüntetést indítványoz.

A vádirat lényege szerint egy jelenleg 49 éves, izraeli állampolgár férfi több évtizede jogszerűen Magyarországon tartózkodott. A férfi 2020. előtt, kezdetben öt, majd további három férfi társát bevonva kiépített egy olyan, alá-fölé rendeltségi rendben és konspiratívan működő szervezetet, amely külföldi bűnelkövetői körök számára lehetővé tette, hogy a bűncselekményeikből származó anyagi hasznot realizálhassák és tisztára moshassák. Ennek során

a bűnszervezet tagjai strómanok által alapított gazdasági társaságok részére nyittattak euró- és forintszámlákat, majd ezeket és az ezekhez tartozó netbanki eléréseket bocsátották a külföldi bűnelkövetői körök rendelkezésére a pénzmosás elkövetéséhez.

Egyes vádlottak az irányító férfi felé beszámolási kötelezettséggel és anyagi felelősséggel tartoztak az általuk beszervezett személyek tevékenységéért. Előfordult, hogy egyes strómanok a bankszámlákon bűncselekmények elkövetése folytán jóváírt összegek egy részét maguknak szerezték meg és a bűnszervezet tagjai felé nem számoltak el. Ilyenkor az izraeli vádlott a társai részére fizetett juttatásból ezeket az összegeket levonta, és társainak kompenzációként meghatározott mennyiségű, pénzmosásra használható bankszámlát kellett a rendelkezésére bocsátaniuk.

A bűnszervezet tagjai a lelepleződés elkerülése érdekében telefonon több esetben titkos, kódolt nyelven kommunikáltak, valamint az általuk használt telefonszámoknak jellemzően nem ők voltak az előfizetői, a telefonszámaikat rendszeresen cserélték. A bűnszervezet tagjai a bankszámlanyitásokhoz olyan SIM kártyákat vásároltak, melyek valós használói nem azonosíthatók, és a strómanoknak ezekhez a kártyákhoz tartozó telefonszámokat kellett megadniuk a bankszámlanyitás során. A bűnszervezet a lebukás veszélyének minimalizálása érdekében kiemelt figyelmet fordított arra is, hogy minden megnyitott céges bankszámlához más-más telefonszám tartozzon.

Az elkövetők a cselekményükkel több mint 3 milliárd 240 millió forint tisztára mosásához nyújtottak segítséget.

A Fővárosi Főügyészség a bűnszervezet irányítójával és 69 társával szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, a vád tárgya bűnszervezetben, különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosás, közokirat-hamisítás és más bűncselekmények. A főügyészség 34 vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására, emellett több vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett börtön-, valamint ezek mellett pénzbüntetés kiszabására is indítványt tett, valamint indítványozta a nyomozás során biztosított vagyon, pénz, bankszámlák, járművek és ingatlanok elkobzását.

Az elkövetésben részt vett az irányító férfi két fia is, őket nemzetközi elfogatóparancs alapján keresi a rendőrség.

Az ügyben 7 vádlott bűnügyi felügyelet alatt áll, egy terhelt más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztését tölti.

A BRFK gazdasági nyomozói 3,1 milliárd bűnös vagyont szereztek vissza!

A Vagyon-visszaszerzési Alosztály keresi, elemzi a bűncselekményekből szerzett vagyonelemek eredetét, útját és célállomását.

Munkájuk során a kriptoszámláktól a luxusvillákig mindent lefoglalnak az elkövetőktől, hogy kártalanítani tudják a sértetteket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban kiadott, a vagyon-visszaszerzésre fókuszáló, a biztosított vagyon egy részét bemutató videója:

A közvélemény számára a nyomozások egyik legismeretlenebb része a rendőrök vagyonvisszaszerzési feladata a büntetőeljárásban, hiszen

miután felderítik és elfogják a bűncselekmények elkövetőit, a nyomozókra aprólékos és sokszor szerteágazó feladat vár; a bűncselekmény útján megszerzett vagyon elvonása a bűnelkövetőktől és ennek biztosítása a sértettek, illetve az állam javára.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának Vagyon-visszaszerzési Alosztálya 2019. április 1-én alakult, az egység azóta folyamatosan támogatja a pénzmosás miatt indult eljárásokat, elemzi a bűnös pénzek fogadására használt bankszámlák forgalmát, az ugyanebből a célból alapított gazdasági társaságok működését, valamint keresi az elrejtett és a mindennapokban használt, szem előtt lévő vagyontárgyakat egyaránt. A gazdasági nyomozók mellett a vagyonvisszaszerzésre specializálódott alosztály munkatársai az eljárás kezdetétől részt vesznek az elsődleges nyomozati cselekményekben, a gyanúsítottak elfogásában és a kutatásokban is. Az évek alatt az alosztály módszerei folyamatosan fejlődtek, és számos nyomozásban voltak eredményesek. Részt vettek az albérletes csalások és az úgynevezett számlaváltós csalások eljárási cselekményeinél éppúgy, mint az eddig felderített legnagyobb magyarországi pénzmosó bűnszervezet felszámolásánál is.

A bűnszervezet, melyet a Magyarországon élő, 48 éves, izraeli állampolgárságú férfi irányított, 2021 májusában került a nyomozók látókörébe. A nyomozás 2022. május 9-ére jutott el az első rajtaütésig, ekkor a fővárosi rendőrök az Europol munkatársaival Budapesten és környékén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyszerre 24 helyszínen tartottak kutatást.

Ugyanebben az eljárásban

a vagyonvisszaszerzési nyomozók október 25-én egyetlen nap leforgása alatt két luxusvillát, tíz belvárosi lakást, hat garázst és tárolót vettek zár alá.

Az ingatlanok vásárláskori értéke megközelítette a 2,25 milliárd forintot, és valamennyi a bűnszervezethez volt köthető. A szervezet tagjait szintén a tavalyi évben fogták el, közülük négyen – beleértve azt a férfit, aki a nyomozás adatai szerint a vezetőjük volt – azóta is letartóztatásban vannak, hárman pedig bűnügyi felügyelet alatt állnak. Az októberi rajtaütésben a BRFK és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság mintegy 300 nyomozója 27 helyszínen hajtott végre kutatásokat, és bevetettek nemcsak kábítószer-, hanem különlegesen képzett pénzkereső kutyákat is.

A nyomozók a pénzmosással összefüggésbe hozható vagyonelemek keresésén túl számos tárgyi bizonyítékot is lefoglaltak.

Az Europol munkatársainak helyszíni támogatásával a Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály történetének legnagyobb akciójában a nap végére több mint 15,6 millió forintot, 8000 eurót, 2500 amerikai dollárt, 58 darab mobiltelefont, 22 darab laptopot és egy luxusterepjárót foglalt le, valamint 18 ingatlant vett zár alá. 

A vagyonvisszaszerzési nyomozók munkája a gyanúsítottak elfogása után vett még nagyobb lendületet. A nyomozás akkori adatai szerint

a pénzmosásra alapított 153 cég 613 bankszámlájára érkezett közel 5,3 milliárd forintnak megfelelő devizáról derült ki, hogy bűncselekményekből származik, amelyeket 26 országban 267 sértett sérelmére követtek el.

Az ügyben 2023. júniusában a nyomozók újabb, a bűncselekményekhez köthető vagyonelemeket biztosítottak; közel 48 millió forintot és egy luxusterepjárót foglaltak le, valamint egy fővárosi lakást vettek zár alá. A nyomozásnak 69 gyanúsítottja volt ekkor, ebből 17-en szervezők, öt embert pedig elfogatóparancs alapján kerestek. Az eljárásban 92 helyen tartottak kutatást, készpénzben 114 millió forintnak, bankszámlákon pedig 718 millió forintnak megfelelő összeget foglaltak le.

Az eljárásban a zár alá vett ingatlanokkal és a lefoglalt vagyontárgyakkal együtt 3,1 milliárd forintot, tehát a bizonyítottan bűncselekményből származó pénz 59,5%-át szerezték vissza.

A BRFK a sértetteknek eddig 380 ezer eurót és 148 ezer forintot adott vissza, a többi pénzösszeg jogosultjait pedig folyamatosan vizsgálják az eljárásban.

A vagyonvisszaszerzési nyomozók komplex tevékenységét 2022. május 1-étől revizorok is segítik, és az egység módszereit tekintve is folyamatosan fejlődik, beleértve a legmodernebb speciális szoftverek, számítástechnikai rendszerek használatát. A nyomozók a pénzmosási ügyeken túl a Kiberbűnözés Elleni Osztály munkáját is támogatják az online csalások elleni küzdelemben, amelyben az egyik hangsúly a kriptovalutákba fektetett vagyonon van. A legnépszerűbb Bitcoinon kívül Ethereumot és Dogecoint is foglaltak már le a rendőrök.

Hazánk 2022 májusa óta tagja a közel 50 országot tömörítő Pénzmosás Elleni Műveleti Hálózatnak, a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya pedig a nemzetközi hálózatban Nemzeti Kapcsolattartó Pontként működik.