Az SZDSZ már tett lépéseket a párton belül működő jogi tényfeltáró csoport vizsgálatait követően, bár a legtöbb esetben csak nyilvánossá tehetik a különféle visszaéléseket, jogi lépésekre nem mindig van lehetőség – tudta meg a Magyar Hírlap Szent-Iványi István frakcióvezetőtől.

Eddig egy esetben tett feljelentést SZDSZ-es politikus a párt jogi tényfeltáró csoportjának vizsgálatai alapján – mondta Szent-Iványi István, az SZDSZ frakcióvezetője. Pető Iván és Haraszti Miklós február végén tett hétpontos feljelentést a Fővárosi Ügyészségen ismeretlen tettes ellen a Magyar Televízióval kapcsolatban. A rendőrség nyomozást rendelt el.

Az SZDSZ-en belül néhány hónapja alakult egy munkacsoport, amely különböző visszaéléseket vizsgál ki. A parlamenti eszközök kimerülőben vannak, eddig az összes, az SZDSZ által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítását megtagadta az Országgyűlés – jelentette ki Szent-Iványi István.

A munkacsoport egy részét képviselők alkotják. Õk interpellálnak a parlamentben, illetve ők tájékoztatják a nyilvánosságot a szakértők, ügyvédek és jogászok által feltárt gondokról. A jogi csoport feladata a jogi helyzet tisztázása és az információk beszerzése – tudtuk meg a frakcióvezetőtől. A csoport munkája után az SZDSZ politikusai teszik meg a szükséges lépéseket.

Az SZDSZ májusban az Alkotmánybírósághoz fordult, mert több pontban is aggályosnak tartotta a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvényt. Előtte Mádl Ferenc köztársasági elnököt kérték, ne lássa el kézjegyével a jogszabályt, hanem küldje vissza megfontolásra a parlamentnek.

A csoport segített a képviselőknek a szabolcsi konzervgyári botrányával kapcsolatban is. Kis Zoltán szabaddemokrata képviselő írásbeli kérdést tett fel a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek. A képviselő arra kíváncsi, hogy valóban Járai Zsigmond korábbi pénzügyminiszter és Torgyán József exagrárminiszter megállapodását követően döntött-e a kormány arról, hogy a térségben található konzervgyáraknak százszázalékos állami kezesség mellett 2,3 milliárd forint hitelt nyújt.

A legtöbb ügyben azonban az SZDSZ csak a nyilvánosságot tudja tájékoztatni, jogi lépésekre nem mindig van lehetőség – közölte Szent-Iványi.

Legutóbb az ingatlanjuttatási albizottság döntéseinek felülvizsgálatát, és a törvénysértő szerződések semmissé tételét kezdeményezte Béki Gabriella és Hankó Faragó Miklós a legfőbb ügyésznél.

Az SZDSZ által indított Tetthely nevű akciósorozat is összefügg a jogi csoport munkájával – jegyezte meg a frakcióvezető. A munkacsoport a jövő évi választásokig folytatja tevékenységét. Remélhetőleg a következő parlament nem gördít akadályokat a vizsgálóbizottságok felállítása elé, és tisztán lehet majd látni ezekben az ügyekben is – tette hozzá Szent-Iványi István.