A pártalapítványok gazdálkodását az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi. A pártalapítványok ellenőrzése alapján a Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Megújuló Magyarországért Alapítvány, valamint az Új Köztársaságért Alapítvány gazdálkodásának törvényessége és átláthatósága alapjaiban nem volt biztosított.

A pártok a demokrácia fontos elemei, alapítványaik pedig túl azon, hogy a működésüket segítik elő, érdemben hozzájárulhatnak a törvényalkotás és a végrehajtás jobb, hatékonyabb működéséhez is. A pártalapítványok tudományos, ismeretterjesztő, kutatási és oktatási tevékenységet is végeznek, és működésük költségvetési támogatása pártjuk jogosultsága alapján történik.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik) alapította Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Párbeszéd Magyarországért Párt (PMP) által létrehozott Megújuló Magyarországért Alapítvány, valamint Demokratikus Koalíció (DK) által létrehozott Új Köztársaságért Alapítvány a 2019-2020 évekre nem biztosította a törvényes és átlátható, a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát sem a párttagok, sem a többi állampolgár számára.

Az ÁSZ szakembereinek mindhárom alapítvány esetében a 2019-2020. évek gazdálkodásának törvényessége és átláthatósága területén lényeges törvénysértésekkel kellett szembesülniük.

A Jobbik Magyarországért Alapítvány a 2019-2020. években, az Új Köztársaságért Alapítvány 2019-ben nem tett eleget a törvény által előírt beszámolási kötelezettségének, ugyanis nem készített a Számv. tv. szerinti éves számviteli beszámolót, a tevékenységéről szóló éves jelentést.

Ezáltal a felhasznált közpénzekre vonatkozó gazdálkodása átláthatóságát, a költségvetési támogatás felhasználásának elszámoltathatóságát nem biztosította.

Az éves beszámoló megalapozottsága nem felelt meg a törvényi előírásoknak 2019-2020. években a Megújuló Magyarországért Alapítványnál, 2020-ban az Új Köztársaságért Alapítványnál, mivel az általuk nyújtott támogatások elszámolása során nem a törvényi előírások szerinti bizonylatok alapján jegyeztek be adatokat a számviteli nyilvántartásokba.

A bizonylatok hiánya miatt az éves beszámolók nem voltak megalapozottak, nem biztosították gazdálkodásának átláthatóságát.

A Jobbik Magyarországért Alapítványról szóló jelentést ITT, a Megújuló Magyarországért Alapítványról szóló jelentést ITT, az Új Köztársaságért Alapítványról szóló jelentést pedig ITT érhető el.