Választási győzelme esetén hároméves költségvetést készítene az Orbán-kabinet – derült ki a keddi hajdúszoboszlói kihelyezett kormányülés után. A fürdővárosbeli tanácskozáson a kormány tízmilliárd forinttal fejelte meg a Széchenyi-terv turizmusfejlesztési fejezetének keretösszegét. A kormányülésnek otthont adó régiónak emellett 13 kilométernyi utat ígért a kabinet. A tervekkel ellentétben a zsebszerződésekről – idő hiányában- már nem tudtak tárgyalni.

Tízmilliárd forinttal emelte meg a Széchenyi-terv 18 milliárdos turizmusfejlesztési pályázati keretét a kormány keddi hajdúszoboszlói kihelyezett ülésén – jelentette be Orbán Viktor kormányfő az ülést követő sajtótájékoztatón. A kormány emellett elfogadta az egészségturizmus tízéves fejlesztési tervét is, amelyhez majd a Mikola István egészségügyi miniszter által már tavasszal beharangozott népegészségügyi programot is igazítani kell. Ezt ősszel tárgyalja majd a kabinet.

A fejlesztés célja, hogy az elkövetkezendő három-négy évben megduplázódjon, vagyis 80-100 ezerre nőjön az egészségturizmusból élők száma hazánkban. A tízmilliárdos keretet termálfürdő-fejlesztésre, illetve az ehhez kapcsolódó kereskedelmi és szálláshelyek kialakítására lehet fordítani. Pályázni már idén is lehet, ám a pénzekhez várhatóan csak jövőre jutnak majd hozzá a jelentkezők. Eddig egyébként ötezer pályázat érkezett a gazdasági tárcához a turizmusfejlesztési pályázatokra, és 2100-an kaptak is támogatást.

A miniszterelnök szerint az a jó gazdaságpolitika, amely “az ellenkezőjét csinálja a világban zajló folyamatoknak”. Amikor a világban fellendülés tapasztalható, óvatos gazdaságpolitikára van szükség; most viszont, amikor stagnál a világgazdaság, Amerikából és Európából sem jó hírek jönnek, akkor a Széchenyi-tervnek köszönhetően is jó remény van arra, hogy a magyar gazdaság, ha csekély mértékben is, de növekedjen. A kabinet számításai szerint egyébként a Széchenyi-terv minden költségvetési forinthoz további négy forint magántőkét mozgósít.

A kormányfő elmondta azt is, hogy a kormányülést követően helyi vállalkozókkal is találkoztak a kormánytagok, akik felvetették, hogy csökkenteni kellene az idegenforgalmi adót és növelni a turisztikai támogatásokat. A miniszterelnök közlése szerint a kabinet egyetértett ezekkel a felvetésekkel, de konkrét lépésre e téren a 2003-2005 közötti, reményei szerint hároméves költségvetés ad majd lehetőséget.

Hajdúszoboszló közlekedési gondjaival kapcsolatos kérdésekre válaszolva Orbán Viktor elmondta: még ebben az évben megkezdődik a 4-es számú főút elkerülő szakaszának építése. Tájékoztatása szerint az út 6 kilométeres szakasza 2002 végére, további 7 kilométeres szakasza, vagyis a teljes elkerülő út pedig 2003 végére készül el. E kérdéskör kapcsán kijelentette: a kormány szeretné, ha a debreceni repülőtér komoly légikikötővé válna. A tárgyalások már megindultak a Fidesz alelnök Kósa Lajos irányítása alatt álló debreceni városvezetéssel – közölte a miniszterelnök.

A kormány az előzetes terv szerint Hajdúszoboszlón tárgyalt volna a zsebszerződések ügyéről, de a kormányfő megfogalmazása szerint “kifutott az időből”. A témáról szerdán tanácskozik a Boros Imre PHARE-miniszter vezette kormányzati munkacsoport, s várhatóan döntés születik arról, milyen formában vásárolják fel a zsebszerződésekkel érintett földeket.