Elfogadta a kormány a pénzmosás elleni törvénycsomagot és a lobbitörvény tervezetét.

Ettől Varga Mihály azt várja: a jövőben könnyebb lesz azonosítani a hitelintézeteknél elhelyezett betétek, pénzeszközök tulajdonosait, így megszűnnek az anonim betétek és értékpapírok. A korábbi törvény hatályát több tevékenységre kiterjesztik. Ezután a hatóságok vizsgálhatják az ügyvédi letéteket kezelő ügyvédek, a pénz és értékpapír őrzését végző közjegyzők, a könyvvizsgálók működését. Az összes, 2 millió forintot meghaladó készpénzfizetéskor igazolni kell majd a tényleges pénztulajdonos személyét. Az ellenőrzés kiterjedne az egymillió forintot meghaladó készpénz ki- és behozatalára a határon. Varga közölte azt is, a bankoknak az ügyfél azonosítását minden egymással összefüggő ügyletnél el kell végeznie.

Borókai Gábor kormányszóvivő bejelentette, hogy benyújtják a parlamentnek a lobbitörvény tervezetét. Eszerint a lobbizás nem terjedhet ki a jogalkotók egyedi döntéseire, mint ahogy tilos lesz az ilyen jellegű érdekérvényesítés két állami szerv között is. A javaslat értelmében tilos bármely vagyoni vagy más előny nyújtása a lobbizással érintett szervezet vagy képviselője részére. Borókai közölte azt is, november 1-jétől ismét ingyenessé válnak a fogmegtartó kezelések. A kormány novembertől 1,5 százalékkal – kamatokkal együtt 1,7 százalékkal – növeli a nyugdíjakat, január 1-jéig visszamenőleg. Ez vonatkozik a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban, illetve a nyugdíjminimumhoz kötött ellátásban részesülőre is. A kabinet döntött arról is, hogy 200 millió forintot kap a MÁV, és várhatóan hasonló összeget a Volán az úgynevezett nagybérlet – tehát az öszszes budapesti tömegközlekedési eszközre érvényes bérlet – létrehozásával kiesett bevételeik fedezetéül. A kormány felhatalmazta a közlekedési minisztert, tárgyaljon Demszky Gáborral arról, hogy a főváros a BKV esetében biztosítson ugyanilyen támogatást.

A Népszava kérdésére – a kormányfő mikor válaszol arra, hogy ígérete ellenére nem készültek el szeptember végéig a helyreállítási munkák a Beregben – a kormányszóvivő tagadta, hogy a miniszterelnök megjelölt volna ilyen időpontot. Szerinte Orbán arról beszélt, hogy a tél beállta előtt tető lesz minden árvízkárosult feje fölött. Ugyanakkor a miniszterelnök helyszíni látogatása során, márciusi parlamenti felszólalásában, továbbá több rádiós interjújában és a kormányszóvivői tájékoztatón is szeptember végét, illetve “a nyár végét” jelölte meg a munkák befejezésének időpontjaként. Augusztusban ezt a határidőt szeptember végére, október közepére módosította. Kijelentései az interneten bárki számára hozzáférhetőek (többek között a www.meh. hu címen).