A Legfelsőbb Bíróság hétfői végzésében jogszerűnek nyilvánította a tavaly februári vasutassztrájk utolsó napját is. Az elsőfokú és másodfokú ítélet még elmarasztalta a tiltakozó szakszervezeteket, jogszerűtlennek ítélte a munkabeszüntetést.

A Legfelsőbb Bíróság hétfői végzése szerint jogszerű volt a 2000. februárjában megtartott kéthetes vasutassztrájk utolsó napja is – közölte Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke. A Mozdonyvezetők Szakszervezete és a másik két reprezentatív vasutas szakszervezet 2000. február 1-jétől két hét héten keresztül sztrájkot szervezett és irányított a Magyar Államvasutak Rt.-nél a kollektív szerződésért, a bérmegállapodásért és a rendezett munkaügyi kapcsolatok kialakításáért.

A megállapodások 2000. február 22-én jöttek létre a munkáltató és a szakszervezetek között. A MÁV Rt. bírósághoz fordult, hogy minősítse jogellenesnek a sztrájk utolsó napját. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság első fokon, a Fővárosi Bíróság másodfokon a MÁV kérelmének megfelelően jogellenesnek nyilvánította a sztrájk utolsó napját. A jogerős végzés ellen a szakszervezetek felülvizsgálati kérelemmel éltek, ezt követően hozta meg döntését a Legfelsőbb Bíróság.