Fel kell jelenteniük ügyfeleiket az országos rendőr-főkapitányságon a könyvelőknek, könyvvizsgálóknak, adószakértőknek, ha ügyfeleik bizonylatai között gyanús tranzakciót találnak. De ugyanígy kell eljárniuk például az autókereskedőknek is.

A pénzmosás elleni küzdelemben újabb hadszíntér nyílik. A kormány ugyanis úgy döntött: könyvelők, könyvvizsgálók, adószakértők kötelesek feljelenteni ügyfeleiket, ha bizonylataik között gyanús, pénzmosásra utaló jelet találnak. Minden ilyen szolgáltató cégnél, legyen az egy egyéni vállalkozó könyvelő, ki kell jelölni valakit, aki kapcsolatot tart, vagyis – ahogyan a könyvelők értékelik – feljelentést tesz az országos rendőr-főkapitányságon. Zara László, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint nem szerencsés, hogy ezt az üzleti szférára rótták, inkább a rendőrség, vagy az adónyomozók feladata kellene, hogy legyen:

“Inkább érzem oda tartozónak, mintsem kiszélesíteni egy meg nem becsült 30-40 ezres rétegre, könyvelőre, könyvvizsgálóra, adószakértőre, de mondhatnám itt az autókereskedőket, vagy akármilyen kereskedőket, akikre a rendelet kiterjed.”

Ezután ugyanis az autókereskedőknek is figyelniük kell vásárlóikra. Amennyiben készpénzben, kétmillió forint feletti összeget fizetnek ki, és a kereskedő úgy ítéli meg, hogy gyanús ügyletből származhat a pénz, fel kell jelentenie a vásárlót a rendőrségen. Ha nem teszi, és lelepleződik a pénzmosás, büntetésre, akár két év szabadságvesztésre is számíthat. Ugyanez vonatkozik a könyvelőkre is. Ezért az adószakértő attól tart, egyre többen könyvelnek majd feketén. Az igény is megnő rá, ugyanis a feketekönyvelő biztosan nem tart kapcsolatot a rendőrséggel, így az ügyfeleiről sem szerez tudomást a rendőrség.