Ma és holnap tárgyal a kormány a jövő évi költségvetésről, amit már jövő szerdán a T. ház elé kell terjesztenie a kabinetnek.

A Világgazdaság értesülései szerint, két héttel ezelőtt a Pénzügyminisztérium (PM) által tervezett kiadások és a szaktárcák által igényelt összegek között még 1400 milliárd forintos szakadék tátongott. A jövő évi költségvetés makroszámításai az augusztusban elkészült, és a brüsszeli bizottsághoz eljuttatott uniós gazdasági előcsatlakozási programon alapulnak. Akkor 2003-ra a kormány 4-4,5 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált, míg az éves átlagos infláció az idei 5,5 százalékról, 5 százalékra morzsolódik.

Mind a kormányfő, mind pénzügyminisztere az elmúlt hetekben többször hitet tett az idei szokatlanul magas államháztartási hiány csökkentése mellett. A kormány hivatalosan a bruttó hazai termék (GDP) 5,5-6 százalékára teszi az idei várható hiány mértékét, ami 750 milliárd forintot jelentene, ám az elemzők az 1000-1200 milliárdos hiánynak nagyobb valószínűséget adnak.