A punch-card rendszerét a náci német vezetés rendelkezésére bocsátó IBM-et háborús bűnrészességgel vádolja öt, a második világháborúban meghurcolt cigány. 20-20 ezer dollárt követelnek jóvátételként a cégtől.

A Genfben zajló per vádirata szerint a punch-card rendszernek a németek rendelkezésre bocsátása megkönnyítette és felgyorsította a náci adminisztráció működését. A náci vezetés számára lehetővé tette, hogy a nyilvántartásba vetteket könnyebben katalogizálják – “zsidó”, “cigány”, “homoszexuális”, “politikai” kódokkal -, hozzájárulva ezzel a még nagyobb tömegeket érintő népirtáshoz.

A Dehomag, az IBM egykori német leányvállalata, amely a kérdéses “Hollerith” punch-card gépeket készítette, a nácik irányítása alá került röviddel a II. világháború kitörése előtt – védekezik a vád ellen az IBM. A vád szerint azonban, “a náci gyilkosságok részben adminisztratív elkövetett büntettek voltak, így az IBM, amely ennek a rendszernek a magját adta, és tudta, hogy milyen célokra használják, bűnrészes” – mondta a Bloombergnek Henri Sambuc, a felperesek ügyvédje.

A felperes öt cigány közül négyen Franciaországból és Németországból származnak, egy pedig Lengyelországban született, később Svédországba vándorolt ki. A háború idején mind az öten gyerekek voltak, és elvesztették legközelebbi hozzátartozóikat. A mostani genfi per nem az első, amelyet Holocaust túlélők az IBM ellen indítanak. Tavaly februárban egy amerikai ügyvéd már kezdeményezett hasonló pert a Deep Blue ellen, ám a keresetet egy hónappal később visszavonta. A visszakozás oka az volt, hogy a per elhúzódása veszélyeztette volna a háború alatt koncentrációs táborokba hurcoltak számára létrehozott, 4,4 milliárd dolláros német alapból történő kifizetések elindítását.

Az alapba olyan cégek adakoztak bőkezűen, amelyek a náci idők alatt is működtek Németországban – például a DaimlerChrysler, a Deutsche Bank vagy az IBM. A cégek a pénzen nyugalmat kívántak vásárolni: az adakozás feltétele az volt, hogy minden háborús bűnrészesség miatt indított pert ejtenek ellenük. Ötletet és lökést adott az IBM ellen indított perekhez Edwin Black 2001-ben megjelent IBM and the Holocaust című könyve. A könyv részletesen ismerteti, hogy a punch-card rendszerrel hogyan kódolták a koncentrációs táborokba küldötteket: 12-es kódott kaptak a cigány rabok, nyolcassal a zsidókat jelölték, a D4 pedig a meggyilkolt fegyencekre utalt.