A rendőrség állományának folyamatos csökkenése miatt ideiglenesen akár be is zárhatják a tatabányai rendőrség fogdáját – értesült az X-Press.

Végvári István rendőr ezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság
vezetője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a nagy ügyfélforgalmú tatabányai rendőrkapitányság tavaly is megőrizte a néhány évvel ezelőtt kivívott első helyét, mivel felderítési mutatói hatvan százalék fölötti értéket értek el. A rendőri állomány csökkenése azonban azt eredményezheti, hogy csökkenteni kell a három éve működő fogda befogadó képességét, végső esetben pedig be kell zárni azt. A tatabányai rendőrségen jelenleg körülbelül annyian dolgoznak, mint húsz évvel ezelőtt, azonban az akkori két-háromezer bűncselekménnyel szemben, tavaly 5200 ügyben kellett eljárniuk.

Mindennek ellenére a belügyminisztérium politikai államtitkráa úgy látja, hogy ismét vonzó lett a rendőri pálya. Mint mondta, a következő négyéves ciklus végére a magyar rendőrség elfelejtheti a létszámgondokat. Kontrát Károly elmondta: a polgári kormány rendezte a rendőrség 4,5 milliárd forintos adósságát. Kétezer új gépkocsi állt szolgálatba, és kiteljesedett a Robotzsaru program. A következő négy évben a rendőrség újabb kétezer személygépkocsit vehet át, kétezer új rendőrt állíthat munkába, továbbá kétezer új lakást vehetnek birtokba a rend őrei. Kontrát Károly hangsúlyozta, hogy most a kapitányságok elsőrendű feladata a létszám stabilizálása. Utalt arra, hogy a rendőri fizetések az elmúlt év közepétől 70-80 százalékkal emelkedtek.