Április elsejétől az írható CD-k csak hologramos matricával kerülhetnek forgalomba, amely azt jelzi, hogy a lemezre megfizették a jogdíjat. Az adatlemezekre a jogdíj jelenleg 36 forint, az írható audió CD-kre pedig 56 forint.

Április elsejétől az írható CD-k csak hologramos matricával kerülhetnek forgalomba, amely azt jelzi, hogy a lemezre megfizették a jogdíjat. A matricát az Artisjus gyártatja Németországban, és minden jogdíjat fizető terjesztőnek ingyen biztosítják. A szerzői jogvédő egyesület ezzel kapcsolatos közleménye januárban látott napvilágot, ebben a kereskedőknek március 31-ig adtak haladékot, hogy meglévő készleteiket értékesíthessék.

A szerzői jogi törvény engedi az ún. magáncélú másolást, azaz saját célra vagy baráti körben megengedett a jogvédett anyagok másolása is. Ez a szabály azonban még a “kazettakorszak” legelejéről való, és akkoriban a zenei anyagoknak csak analóg duplikálására volt lehetőség.

Árba épített jogdíj

A digitális korszak új helyzet elé állította a szerzőket és a kiadókat, a gyakorlatilag minőségromlás nélküli másolás elterjedése szerintük túl nagy bevételkiesést okozott. Ezért a nyolcvanas évektől Európa-szerte új szabályozás lépett életbe: kompenzációképpen minden üres hanghordozó árába be van építve a jogdíj, miközben a magáncélú másolás továbbra is engedélyezve van.

Hangmásolásért 56 forint

A CD-kre a szabályozást 1996-ban terjesztették ki. Ez persze azt is jelenti, hogy saját, jogvédelem alá nem eső hangfelvételeket, adatokat is csak jogdíjjal terhelt árú hanghordozókra lehet felmásolni. Az adatlemezekre a jogdíj jelenleg 36 forint, az írható audió CD-kre pedig 56 forint.

A hologramos matricák bevezetését a nagyobb márkák kizárólagos importőreivel egyeztetve határozta el az Artisjus. A cégek ebben látják az ún. “szürkeimport” fékezésének a biztosítékát. A kisebb boltok ugyanis könnyen megtehetik, hogy nem fizetnek jogdíjat a külföldről behozott CD-kre, az olcsóbb lemezekből pedig természetesen többet is tudnak eladni.