Öt művészeket és kiadókat tömörítő közös jogkezelő egyesület közel negyven perben támadja meg bíróságon az igazságügyi miniszter határozatait, amelyekkel az összes jogdíjra nézve elutasította a 2024-es inflációs értékkövetést. A kérelem szerint a jogkezelők mind eljárási, mind tartalmi szempontból megfelelően előkészített díjszabásokat nyújtottak be, azok miniszteri elutasítása jogsérelmet okoz.

A művészeket képviselő jogkezelők beadványukban hangsúlyozzák, hogy a díjszabásokat szabályszerűen állították össze, ahhoz minden olyan iratot, indokolást csatoltak, amelyet a jogszabályok megkövetelnek. A 2023-ban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) előtt hónapokig zajló eljárásban a jogdíjfizetők nem jeleztek tiltakozást, a kulturális tárca támogatta a jogdíjmegállapítást, és az SZTNH jóváhagyási javaslattal terjesztette elő a díjszabásokat az igazságügyi miniszternek. Mindezek ellenére a miniszter azokat váratlanul elutasította.

A miniszter a jogdíjak inflációkövetésére a korábbinál részletesebb indokolást kért számon elutasítása egyetlen indokaként, annak ellenére, hogy a közös jogkezelők – állításuk szerint – a miniszter 15 éve következetesen alkalmazott jogértelmezésének megfelelően jártak el az iratok összeállításakor, és az infláció mértékéről és annak következményeiről a miniszter hivatalból tudott már a díjszabás benyújtását megelőzően.

Ezért a jogkezelők beadványa szerint a miniszter hibát vétett, amikor a díjszabásokat visszautasította. Az inflációs korrekció megtagadása sérti a tulajdonra és a művészeti élet szabadságára vonatkozó alkotmányos jogokat is, veszélyeztetve a zenei és irodalmi szerzők, előadók, vizuális művészek, filmszerzők megélhetését, valamint a hangfelvétel- és filmelőállítók, könyv- és zeneműkiadók bevételeit. Emellett a jogkezelők azt is sérelmezik, hogy az eljárásban nem kaptak lehetőséget álláspontjuk kifejtésére, így nem tudták a művészeket védő érveiket előadni sem.

A keresetet indító jogkezelők és az általuk képviselt kör:

  • Artisjus: zenei és irodalmi szerzők, zeneműkiadók
  • Előadóművészi Jogvédő Iroda: előadóművészek
  • Filmjus: filmszerzők, filmelőállítók
  • Hungart: vizuális művészek
  • MAHASZ: hangfelvétel-előállítók

Mi a jogdíjtarifák elfogadási folyamata?

A közös jogkezelők a jogi szabályozás szerint évente nyújtanak be új jogdíjközleményt, amelyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előtt zajló jóváhagyási eljárásban

  • a kultúráért felelős miniszter, valamint
  • a jelentős felhasználók és felhasználói érdekképviseletek véleményezésével kell megvédeniük.

Végül a formális jóváhagyásról az igazságügyi miniszter dönt.

Hogyan biztosítja a törvény a jogdíjak értékkövetését?

A művészek számára eleve hátrányos rendelkezés, hogy az inflációkövetést a közös jogkezelési törvény értelmében csak nagyon késve tudják alkalmazni (a 2024-es időszakra a 2022-es éves inflációt tudnák legfeljebb emelésként alkalmazni). Tehát ha a miniszter jóváhagyná a díjszabásokat, egyelőre akkor is késne a jogdíjak értékkövetése.

Mely jogdíjakat érinti az elutasítás, és melyeket nem?

Az elutasítás nem érinti hátrányosan a százalékosan meghatározott jogdíjakat (pl. online, belépős koncert/fesztivál, rádiós, tévés jogdíjak). Viszont hátrányos a tételesen, összegszerűen meghatározott jogdíjakra, pl. gépzenei területen, amiből minden szerző más elhangzásai alapján arányosan részesül (ráosztás).