Az Európa Tanács tagországai úgy döntöttek, hogy a háborús időkre is kiterjesztik a halálbüntetés tilalmát

Az Európa Tanács 44 tagországának külügyminiszterei, illetve külügyminisztériumi képviselői vilniusi találkozójukon fogadták el az erre vonatkozó jegyzőkönyvet, amelyet 36 ország – köztük Magyarország – nyomban aláírt, három állam – Írország, Málta és Svájc – pedig azonnal ratifikált is. Nyolc ország egyelőre nem írta alá a jegyzőkönyvet, köztük Törökország és Oroszország, amelyek a halálbüntetés tilalmát kimondó eredeti egyezményt sem fogadták el. Egyelőre kivár az aláírással Albánia, Azerbadjzsán, Bulgária, Horvátország, Örményország és Szlovákia is. Az aláírók között találhatók viszont a halálbüntetést korábban alkalmazók, mint például Ukrajna, ahol Európa utolsó kivégzését hajtották végre 1997-ben.

Az Európa Tanács tagállamai az Európai Emberi Jogi Egyezmény keretében tiltották meg a halálbüntetés alkalmazását a 6. Jegyzőkönyvben. Ez azonban még lehetőséget biztosított arra, hogy háború vagy háború közvetlen veszélye, illetve “kivételes körülmények” esetén ehhez az igazságszolgáltatási eszközhöz nyúljanak. Ezt a lehetőséget szünteti meg a most aláírt 13. Kiegészítő Jegyzőkönyv, amely akkor lép hatályba, ha legalább tíz államban a parlament is megerősíti.

Walter Schwimmer, az Európa Tanács főtitkára a szervezet nevében büszkeségét fejezte ki az aláírás miatt. Reményének adott hangot egyúttal, hogy az aláírás döntő jelentőségű lépés a halálbüntetés világszintű megszüntetése felé. Az Európa Tanács nem fog takarékoskodni az erőfeszítésekkel ez utóbbi elősegítésének érdekében – tette hozzá Schwimmer.