A szoftveres szűrőktől a törvényi tiltásig sokféle védelmet kidolgoztak már a kéretlen elektronikus levelek ellen, de az igazi nagyágyút – a költészetet és a rajzokat – csak most kezdik bevetni. Kétségtelenül szükség van hatékony védelemre, hiszen tavaly 500 százalékkal nőtt a kéretlen levelek száma.

A Habeas.com augusztustól a levelek fejlécében elhelyezett kilencsoros haiku versekkel különbözteti meg a rendes e-mailt a spamtől, a MailFrontier új szűrőprogramja pedig kedves bábfigurák képével igazolja, hogy a levelet élő személy, nem pedig holmi gép küldte. Anne Mitchell, a Mail Abuse Prevention System volt jogtanácsosa, jelenleg a Habeas elnöke szerint nagyon fontos, hogy a címzettek csak a kért leveleket kapják meg, a kéretleneket ne. A felhasználónak nincs más dolga, mint aláírni, hogy nem küld reklámlevelet. Ezután úgy kell beállítania e-mail kliensét vagy levelező szerverét, hogy minden kimenő levél fejlécébe bekerüljön a kilencsoros vers.

Hasonlóképpen külön megjelölhetők a Habeastól kapott levelek. Mitchell például úgy állította be Pegasus levelezőprogramját, hogy a beérkező Habeas üzenetek tárgysora pirossal jelenik meg. “Elég egy pillantást vetnem a postámra, és máris tudom, mely levelek elolvasására érdemes pár percet szakítanom” – mondja. Amennyiben valaki megpróbálni kijátszani a szabályokat, és a szerződés aláírása nélkül használná a szerzői jog által védett haiku sorokat, súlyos következményekkel járó jogvédelmi pernek nézhet elébe. “Az a szépsége ennek a megoldásnak – mondja Mitchell -, hogy a szerzői jog védelme jól megalapozott, könnyen bizonyítható és több precedens értékű ítéletre támaszkodik.” A szolgáltatás egyéni előfizetőknek és internetszolgáltatóknak ingyenes, vállalatoknak 200 dollárba kerül évente.

Hagyományosabb fegyvert választott a MailFrontier. Szűrőprogramja, a Matador beépül a Microsoft Outlookba, és kifinomult algoritmusokat használ a potenciális spam azonosítására. (Az Outlook Expressszel együttműködő változatot őszre ígéri a cég.) Minthogy a spamküldők újabb és újabb technikákat dolgoznak ki a szűrők kijátszására, a MailFrontier azt ígéri, hogy a felhasználók visszajelzései alapján időről időre frissíteni fogja a Matadort. A program felismeri a kéretlen levelek egyéni vonásait, és ennek a digitális ujjlenyomatnak a másolatát elküldi a fejlesztőknek, akik az új verzióba beépíthetik a megfelelő szűrő algoritmust. A Matador úgy ellenőrzi, igazi levéllel vagy automata által küldött spammel van-e dolga, hogy a gyanús feladónak válaszlevelet küld. Például megkérdezi, hány bábu, cica vagy delfin látható a mellékelt képen. Minthogy a legtöbb reklámlevelet gép küldi, a visszakérdezésre nem érkezik válasz, s így erről a címről több spam nem kerül a postaládánkba. A fejlesztő szerint a Matador végső verziójának ára 20 és 30 dollár között lesz. Vállalatoknak szánt változata októberre várható.