A májusi spam-tevékenységek nagyrészt követték az előző hónapokban megfigyelt trendeket, a képeket tartalmazó kéretlen levelek arányában április során tapasztalt visszaesés tovább folytatódott – derül ki a májusi Symantec Spam Report-ból.

A képeket tartalmazó kéretlen levelek aránya tovább csökkent 16 százalékra. Áprilisban 27, márciusban pedig még 37 százalék volt az arányuk. Az image spamek esetében a csúcspontnak január tekinthető, akkor még a teljes spam forgalom 52 százalékát tették ki. A képet tartalmazó spamek visszaesésével párhuzamosan megnövekedett azon kéretlen levelek száma, melyek a szövegtestben elhelyezett, a hivatkozott képekre mutató linkeket, beágyazott URL címeket tartalmaznak.

Túl sok a spam

Bár az image spamek száma visszaesett, összességében a spamek aránya nem változott, a teljes e-mail forgalom 65 százalékát továbbra is kéretlen levelek teszik ki. A szélhámos és csaló spamek aránya márciusban még csak 9 százalék volt, májusra azonban elérte a 13 százalékot.

Folytatódott a múlt hónapban megfigyelt trend, mely szerint a 419-es típusú spamek új lendületet kaptak. Most olyan alfajták tűntek fel, melyek karrier lehetőségekkel kecsegtetik a címzetteket.

Spam-eloszlás

22 százalékra tehető a termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak Szintén 22 százalékot tesznek ki a pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi “lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet. 18 százalékos hasít ki az egészségügyi spam, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdet. 16 százalék részesedéssel negyedik az internet spam, amely internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánl.

A spamek eredetét vizsgálva némileg megváltozott a kontinensek közötti sorrend:

  1. Észak-Amerika
  2. Európa (korábban harmadik)
  3. Ázsia (korábban ötödik)
  4. Dél-Amerika (korábban második)
  5. Ausztrália/Óceánia (korábban negyedik)
  6. Afrika