Az Állami Számvevőszék vizsgálata komoly hiányosságokat tárt fel a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának informatikai rendszerében. Kiderült, egy kezdő hacker is simán áttöri a VPOP védelmi rendszerét. A vámhatóság szerint a hiányosságok nem veszélyeztetik a költségvetés bevételeit – írja a Magyar Hírlap.

Komoly hiányosságokat találtak a számvevők a vám- és pénzügyőrség informatikai rendszerének vizsgálata során. Így például az államtitok körébe tartozó – elektronikus formában őrzött – adatok sincsenek tökéletes biztonságban a testületnél. Egy esetleges vészhelyzet pedig nagy kockázatot jelent a rendszer számára, a folyamatos működés is csorbát szenvedhet.

A számvevők szerint a pénzügyőrség ügykezelése és belső kontrollja nem megfelelő, szándékos és rosszindulatú adatmódosítás esetén például nincs lehetőség a manipuláció utólagos felderítésére. A kontroll hiánya miatt viszont nem tekinthetők megbízhatónak a mérlegadatok sem. A vámhatóság informatikai rendszere három alapvető hiányosságot mutat. A rendszerből nyomtalanul elveszhetnek adatok, sőt könnyedén el is lophatók azok, s ami még fontos: nincs garantálva az üzembiztos működés. A jelentésből az szűrhető le, hogy a rendszer bármikor összeomolhat. Aki egy kicsit is ért az informatikához, milliárdokat tüntethet el az adatsorok közül. Kész csoda, hogy eddig nem érte kalóztámadás a rendszert, ámbár lehetséges, hogy ez már megtörtént, csak éppen a hiányosságok miatt nem derült rá fény.

A VPOP szóvivője szerint az ÁSZ által feltárt informatikai hiányosságok nem veszélyeztetik az előírt költségvetési bevételeket. Az elmúlt évben 400 millió forintos informatikai fejlesztést hajtottak végre a szervnél, ezt követően nem fordult elő rendszer-meghibásodás, és illetéktelen behatolás sem történt. A hackerek támadásaival szemben két héten keresztül tesztelték a rendszert, sikeres feltörést azonban nem regisztráltak.