Csalás, pénzmosás, összeesküvésben való részvétel címén szerdán Houstonban vádat emeltek Andrew Fastow, a csődbe jutott Enron cég volt pénzügyi vezetője ellen.

Fastow bűntársaival együtt meghamisította a cég pénzügyi mérlegét, különféle látszatbefektetésekkel elrejtette a cég adósságait, és mindeközben jogtalan haszonra tett szert a vállalat és a részvényesek rovására. A hatóságok kezdeményezték a törvénytelen tevékenységből származó 37 millió dollár zárolását és elkobzását. Fastow az eddigi legprominensebb vállalati vezető, aki ellen az igazságügyi minisztérium bűnvádi eljárást kezdeményezett. Az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet ugyancsak vádeljárást kezdeményezett Fastow ellen.

Michael Kopper, az Enront csődbe juttató pénzügyi machinációk egyik szereplője augusztusban vádalkut kötött a hatóságokkal: vállalta, hogy visszafizet 12 millió dollárt, amelyre jogtalanul tett szert, és információkkal segíti az ügy feltárását. Egy szövetségi csődbíró kedden zöld utat adott az Enron hitelezőinek, hogy pert indítsanak Fastow és az Enron kilenc más korábbi vezetője, köztük Jeffrey Skilling, Kenneth Lay és Michael Kopper ellen csalás, kötelességszegés, bűnös hanyagság és egyéb vádpontok alapján egy texasi bíróságon.