Civil szervezetek heves tiltakoznak az ellen a francia belügyminiszteri törvényjavaslat ellen, amely megregulázná a vándorló életmódot folytató romákat. A francia belügyminiszter javaslata szerint büntetni kell azokat a romákat, akik nem a nekik kijelölt táborhelyeken telepednek le.

Franciaország egyike azon kevés államnak, ahol a romák – főként a szórakoztatóiparban és a kereskedelemben dolgozva – ma is nagyszámban vándorló életmódot folytatnak, ezért egy évekkel ezelőtt hozott rendelet szerint minden ötezer főnél nagyobb településnek táborhelyet kell biztosítania számukra. A telepek nagy részét azonban a települések legtávolabb eső részein, gyárak között, autópályák, szeméttelepek szomszédságában alakították ki, ezért a romák többsége nem használja őket. A májusban kinevezett belügyminiszter, Nicolas Sarkozy most véget kíván vetni az “illegális telepeknek”, ezért október végén a kormány által is elfogadott törvénytervezete szerint közel nyolcszázezer forintnyi büntetésre és lakókocsijuk elkobzására számíthatnak azok a vándorlók, akik nem a számukra kijelölt táborhelyen telepednek le.

Sarkozy az elmúlt hónapokban több vándorlóellenes kijelentésével is felhívta magára a figyelmet: szerinte az utazók alapvető magatartása az agresszív koldulás, a bérházak közösségi területein való lebzselés és a magántulajdonra irányuló “invázió”, amelyet szigorúbb rendőri fellépéssel meg kell akadályozni. A törvényjavaslat ellen több civil szervezet is felemelte a hangját, és keményen bírálják a miniszter szerintük cigányellenes politikáját. A Párizs környéki polgármesterek szintén igazságtalannak és túl keménynek tartják Sarkozy tervét, közülük húszan úgy döntöttek: közös stratégiát dolgoznak ki a településeiken élő cigányok megvédésére.