Hennagyij Moszkal, az ukrán kisebbségi és migrációs állami bizottság elnöke szerint az év eleje óta előállított illegális bevándorlók hivatalos száma – 16 000 fő – feltehetően csak a tényleges létszám 10 százalékát teszi ki, ám az ENSZ adatai az Ukrajnában élő mintegy 6 millió illegális külföldi bevándorlóról “szintén távol állnak a valóságtól”.

Moszkal elmondta kedden Kijevben, hogy a legtöbb illegális bevándorló Afganisztánból és Srí Lankáról érkezik. Ukrajna számukra 100 százalékig tranzitország, nem ott akarnak élni, hanem az európai közösség valamelyik országában – tette hozzá. Az állami bizottság elnöke kiemelte, hogy a legtöbb illegális bevándorló Ukrajnából az Európai Unióval határos Lengyelországba, Magyarországra és Szlovákiába utazik tovább.

Moszkal szerint minél keményebben lép fel Oroszország az illegális migráció ellen, annál több gondja lesz Ukrajnának. A moszkai túszdráma után Oroszország szigorúbb intézkedéseket kezdett életbe lépni az illegális migráció leküzdésére. Azoknak, akik illegálisan élnek Oroszországban, Ukrajnán kívül nincs hova menekülniük. Az Ukrajnában elfogott illegális bevándorlók között ugyanakkor a csecsenek aránya csak század százalékokban fejezhető ki. Kedd reggel az ukrán határőrség több mint 160 délkelet-ázsiai személyre bukkant egy Kamaz teharautóban a közép-ukrajnai Zsitomir megyében.