A fideszes Farkas Flórián irányította szervezet szerint az elektori gyűlésen jogállamban példa nélüki jogsértések történtek

A Lungo Drom választási koalíció a Legfelsőbb Bíróság előtt megtámadta az Országos Választási Bizottság elutasító határozatait, amelyeket a testület múlt szombaton, az Országos Cigány Önkormányzat választása kapcsán az ülés helyszínén hozott.

A Lungo Drom benyújtotta a kifogását megalapozó bizonyítékokat is. A Legfelsőbb Bíróság döntése az ügyben három napon belül várható.

A vasárnap hajnalig tartó, botrányos jelenetektől sem mentes elektori gyűlésen az újonnan felálló Országos Cigány Önkormányzat 53 mandátumából 52-őt a Demokratikus Roma Koalíció jelöltjei szereztek meg, miután – egy kivétellel – csupán e szervezet indulói kerültek fel a szavazólapra.

A budapesti gyűlésen – amelynek helyszínén mintegy 2700 elektor regisztráltatta magát – 1347-en járultak az urnákhoz szombaton késő éjszaka. A Lungo Drom választási koalíció nem vett részt a szavazásban: szimpatizánsai előzőleg elhagyták a termet és hazautaztak, mert az Országos Választási Bizottság megalapozatlannak találta és elutasította a gyűléssel kapcsolatos panaszaikat.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke szerint rosszak az országos kisebbségi önkormányzatok választását szabályozó törvények, de ezzel nem magyarázható, hogy “olyan, sorozatos jogsértések, csalások történtek szombaton, amelyek példátlanok a magyar jogállamban”.

Szavai szerint többen mandátum nélkül vettek részt a tanácskozás munkájában, és – mint mondta – azokat, akik a Demokratikus Roma Koalíció fehér sáljában vagy szegfűvel érkeztek a bejárathoz, vizsgálat nélkül engedték a terembe. Megemlítette, hogy a rendezők nem kértek személyi igazolványt az elektoroktól beléptetéskor, nem úgy, mint négy és nyolc évvel korábban.

A Lungo Drom elnöke közölte, ha beadványaik Magyarországon elutasításra találnak, nemzetközi fórumokhoz fordulnak.