Alkotmányellenes a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek az a rendelkezése, amely kizárja a körjegyzőségi kijelölést tartalmazó döntés bíróság előtti megtámadását – tudatta az Alkotmánybíróság hétfőn közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az Alkotmánybíróság megsemmisítette a törvénynek azt az előírását, amely a belügyminiszter döntése ellen nem biztosít további jogorvoslatot. A határozat indokolása tartalmazza, hogy a megsemmisített rendelkezés azért alkotmánysértő, mert megakadályozza a bírósági jogvédelem, mint az önkormányzatokat megillető alapvető jog igénybe vételének lehetőségét.

A közlemény szerint a bírói jogvédelmet kizáró rendelkezés lehetetlenné teszi annak a garanciális jellegű alkotmányos követelménynek az érvényesülését, amely az önkormányzati rendszer működési alapelveként határozza meg az önkormányzatok igazságszolgáltatás általi jogvédelmét. A törvény vonatkozó rendelkezése az alábbi szöveggel marad hatályban: “A körjegyzőséghez tartozó községeket – ha az érdekeltek nem tudnak megállapodni – a megyei közigazgatási hivatal vezetője jelöli ki. A lakosság érdekeit sértő kijelölés ellen a képviselő-testület a belügyminiszterhez fordulhat.”