A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet felhatalmazást adott a polgármestereknek, hogy helyi önkormányzati rendeletben szabályozzák a települések belterületén közterületeken és nyilvános helyeken a (Kormányrendelettel egyebekben összhangban álló) kötelező maszkviselést. Az alábbiakban megtalálhatóak városok szerint betűrendbe rendezve a helyi rendeleteket, hogy könnyen és gyorsan találja meg az Önre irányadó szabályokat. – Köszönjük a gyűjtést a Pro Veritate Egyesületnek!

FIGYELEM! Az oldalon található rövid kivonatok kizárólag a tájékozódást szolgálják, azok nem idézik szó szerint a jogszabály szerinti szöveget, továbbá nem biztos, hogy a még hatályos állapotot tükrözik, ezért javasoljuk, hogy tekintse meg az adott önkormányzat rendeletének hatályos szövegét!

Felhívjuk figyelmét, hogy a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 1. §-a értelmében sporttevékenység során, parkokban és zöldterületeken, illetve a hatodik életévét be nem töltött kiskorúnak nem kötelező maszkot viselni akkor sem, ha az önkormányzati rendelet egyébként külön nem nevesít ezt.

Települések (és kerületek):

Balmazújváros

Kötelező maszkot viselni nyitvatartási időben a piacon, továbbá ezidő alatt a Vasút sor Böszörményi-Vörösmarty utak közötti szakaszán, illetve a Zrínyi Miklós utca Vasút sor-Zrínyi M. u. 2. közötti szakaszán. Kötelező továbbá a maszkviselés a Penny, a Lidl, a Veres Péter u. 5. szám alatti Coop mögötti, és a Városháza mögötti parkolókban (nyitvatartási időben). Az előbbiek mellett kötelező maszkot használni a Mentőállomás területén, valamint a posta, a gyógyszertárak és az orvosi rendelőkhöz vezető járdán és környéki parkolókban nyitvatartási időben. Végezetül kötelező a maszkviselés az iskolák, óvodák, bölcsődék és a szakképzési centrum bejáratainak 30 méteres körzetén belül 7:00-8:30, illetve 15:00-17:00 között.

19/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Budapest (Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott területek)

A Margitszigeten található valamennyi közterületen és nyilvános helyen kötelező a maszkviselés, kivéve: ha az érintett fizikai állapota maszk viselését nem teszi lehetővé.

54/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Budapest I. kerület

A kerületben minden közterületen és nyilvános helyen kötelező maszkot viselni, kivéve: ha az érintett fizikai vagy egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé.

23/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Budapest II. kerület

A kerület minden közterületén és nyilvános helyén kötelező a maszkviselés.

43/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Budapest IV. kerület

Kötelező a maszkviselés a nevelési-oktatási, szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely, továbbá posták és gyógyszertárak, élelmiszer- és egyéb üzletek bejáratától számított 20 méteren belül; az egészségügyi szolgáltató bejáratától számított 50 méteren belül; a zebrától számított 10 méteren belül. Kötelező továbbá a játszóterek és kutyafuttatók határától 5 méteren belül; metró aluljárók és zárt összekötő terek határától, valamint az Újpesti Piac és Vásárcsarnok bejáratától számított 50 méteres körzetén belül. Végezetül kötelező a káposztásmegyeri Lóverseny téri óratorony 100 méteres körzetében.

41/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Budapest VIII. kerület

A kerületben kötelező maszkot viselni minden közterületen.

50/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Budapest IX. kerület

Kötelező a maszkviselés minden közterületen és nyilvános helyen.

31/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Budapest X. kerület

Minden közterületen és nyilvános helyen kötelező a maszkviselés. 8

2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Budapest XIII. kerület

A kerület közigazgatási területén lévő közterületeken és közhasználat céljára átadott magánterületeken kötelező a maszkviselés.

34/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Budapest XV. kerület

A kerület belterületi közterületein és nyilvános helyein – például: piacon, csarnokban, úton, utcán, parkolóban, játszótéren, kutyafuttatóban, dühöngőben, közösségi kertben, nyilvános illemhelyen – kötelező a maszkviselés.

21/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Debrecen

Kötelező a maszkviselés valamennyi piac és vásár területén, illetve játszótereken.

31/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Érd

Kötelező maszkot viselni a Budai úton; a Diósdi útnak az Aba és Emil utcák közötti területén; a Főtéren; a Pelikán, az Európa, és a Diósdi úti aluljáró feletti sétányon; a Balatoni útnak a Kövirózsa utca és a Pataki Cukrászda közötti területén; az Iparos útnak a Törökbálinti úti körforgalomtól az M7-ig tartó szakaszán (Bem téren); a Béke téri lakótelepen; az Érdi Piacon és parkolójában; valamint minden gyalogos aluljáróban. Kötelező a maszkviselés a vasúthoz tartozó területeken és azok 50 méteres körzetén belül is. Maszkot kell viselni a játszótereken és a fitneszparkokban, valamint azok 50 méteres körzetén belül; az önkormányzati, egészségügyi, a köznevelési, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmények bejáratától számított 50 méteres területen belül; végezetül az üzletek (ideértve a piacot is) bejáratától számított 20 méteres területén belül, valamint ezen üzletek parkolóiban.

27/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Göd

Kötelező a maszkviselés iskolák, óvodák, bölcsődék, élelmiszert forgalmazó üzletek, piac, dohányboltok, gyógyszertárak, orvosi rendelők, egészségügyi szolgáltatók, posták, pénzintézetek, bankautomaták, üzemanyag-töltőállomások, vasútállomás, vasúti megállók, buszmegállók természetes megközelítési útvonala mentén mért 50 méter távolságon belül; továbbá a piacon a nyitvatartási (és előkészületei-utómunkálatai) ideje alatt; játszótereken nem közeli hozzátartozó jelenlétében.

43/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Győr

Kötelező maszkot viselni minden közterületen és nyilvános helyen, amennyiben látótávolságon belül olyan személy is tartózkodik, aki nem egy háztartásban él Önnel. Kivétel ez alól, ha kerékpárral vagy motorkerékpárral közlekedik.

39/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Hajdúszoboszló

Kötelező a maszkviselés a bölcsődék, köznevelési intézmények, játszóterek, kutyafuttatók, egészségügyi és szociális intézmények, közigazgatási szervek, piacok területén, ezek bejáratai előtt, valamint a közszolgáltatók, üzletek, bankok, posták, gyógyszertárak, lottózók, trafikok, bejáratai előtt. Kötelező továbbá maszkot viselni, ha nem egy háztartásban élő két vagy több fő bármely közterületen (vagy nyilvános helyen) találkozik.

28/2020. (XI. 12.) önkormányzati rendelet

Kazincbarcika

Mindenki köteles maszkot viselni az összes belterületi közterületen, kivéve az alábbi helyeken: Völgy-park, Herbolyai-tavak, Csónakázó-tó, Jubileumi Park. Tilos továbbá a közterületi játszóterek látogatása.

38/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Komárom

Kötelező maszkot viselni a nevelési- oktatási intézmények, az egészségügyi- és szociális intézmények, a kereskedelmi- és vendéglátó üzletek, a hivatalok, a társasházak és a szolgáltatók (különösen bank, posta) bejáratától számított 100 méteren belül, továbbá a játszótereken, és a buszmegállókban.

15/2020. (XI. 12.) önkormányzati rendelet

Mátészalka

A település teljes belterületén, valamennyi közterületen és nyilvános helyen kötelező a maszkviselés.

22/2020. (XI. 12.) önkormányzati rendelet

Miskolc

Valamennyi nyilvános és közterületen kötelező a maszkviselés.

33/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Mosonmagyaróvár

Maszkot kell viselni a játszótereken, a piacokon, buszmegállókban, a temetőkben; továbbá kötelező a bevásárlóközponthoz, üzlethez kapcsolódó, a vásárlók számára a kialakított parkolókban, árkádokban, külső eladótereken.

39/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Nyíregyháza

Kötelező a maszkviselés valamennyi közterületen és nyilvános helyen.

29/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Ózd

Kötelező maszkot viselni a Városközponti és az Újvárosi piacon, a vasútállomáson, buszpályaudvaron, valamint a oktatási-nevelési intézmények 100 méteres körzetében.

14/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Paks

Kötelező a maszkviselés az Atom tér, a Barátság útja, továbbá a Dózsa György Út teljes közterületnek vagy nyilvános helynek minősülő területén, továbbá: játszótéren, kutyafuttatóban, megállóhelyen, piacon és parkolójában, a Paksi Atomerőmű Zrt. közforgalmú parkolójában. Kötelező továbbá maszkot viselni üzletek, vendéglátóhelyek, bevásárló központok, egészségügyi, nevelési és szociális intézmények, közigazgatási szervek, illetve a posta parkolóiban és a bejárataiktól számított 50 méteres körzetben.

31/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Pécs

Minden nyilvános helyen és közterületen kötelező a maszkviselés, beleértve az áruházak nyilvános vevői parkolóit is, de kivételt képeznek a Dömörkapui úttól, az Ángyán János utcától, a Bárány utcától és az Erdész utcától északra eső közterületek, nyilvános helyek.

45/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Püspökladány

A Zrínyi és Szent István utcák által határolt (1618/20. helyrajziszámú) piacon kötelező a maszkviselés, amelynek betartatása a piac üzemeltetőjének felelőssége.

18/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Salgótarján

Kötelező a maszkviselés valamennyi közterületen és nyilvános helyen.

32/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Siófok

Kötelező maszkot viselni a Fő téren, minden közhasználatú parkolóban, a kutyafuttatók területén, továbbá minden buszmegállóban, pályaudvaron és vasúti peronon. Játszótereken 14 év fölött kötelező a maszkviselés. Egyébként minden más közterületen javasolja a város a maszk viselését.

46/2020. (XI. 12.) önkormányzati rendelet

Sopron

Minden közterületen kötelező a maszkviselés, kivéve zöldterületeken, például: parkban, parkerdőben, erdőben, játszótéren, szabadtéri edzőparkban és a kutyafuttatók területén.

19/2020. (XI. 11) önkormányzati rendelet

Szeged

A város teljes belterületén, valamennyi közterületen és nyilvános helyen kötelező a maszkviselés.

44/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Szolnok

Maszkot kell viselni minden közterületen és nyilvános helyen, ahol vásárlás, szolgáltatás igénybevétele, hivatalos ügyintézés, bölcsődei, óvodai, iskolai gyermekkíséret, vallási szertartás, temetés, vagy beltéri összejövetel céljából várakozik.

14/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Szombathely

Kötelező a maszkviselés a Fő téren, a Belsikátoron és Külsikátoron, a volt Gyöngyös Áruház melletti árkádsoron, a Szent Márton utca és Hunyadi út közötti gyalogos aluljáróban, üzletek és bevásárlóközpontok parkolójában, a Szűrcsapó utca – Rohonci út – DOMUS Áruház Rohonci úti bejáratánál lévő parkoló – a DOMUS Áruház Szűrcsapó utcai bejáratánál lévő parkoló által határolt területen lévő közterületeken és nyilvános helyeken; végezetül a buszmegállók, illetve a bölcsődék, óvodák, általános iskolák bejáratának 10 méteres körzetében.

39/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Tatabánya

Kötelező maszkot viselni a megállóhelyeken és a tömegközlekedési eszközre várakozás során általában, továbbá a Kond Vezér utcai, a Konzum és a termelői piacon, illetve a termelői átadóponton.

31/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelet

Zalaegerszeg

Maszkot kell viselni a buszmegállókban, a busz- és vasútállomáson, a piacokon és vásárokon, bevásárlóközpontok parkolóiban, illetve a nevelési és oktatási intézmények bejáratától számított 20 méteres körzeten belül történő várakozás során.

33/2020. (XI. 12.) önkormányzati rendelet