Az Egyesült Államokban néhány tanuló havi húsz dollárért a spammerek rendelkezésére bocsátja egyetemi hálózati elérését. Így nem derülhet ki, hogy valójában melyik reklámozó cégtől származnak a kéretlen reklámok, mert minden jel az egyetem irányába mutat.

A patinás Massachusetts-i Tufts Egyetemen múlt hónapban derült ki, hogy a fájlcserélő hálózatok, a vírusok és a crackerek mellett újabb fenyegető veszéllyel kell megküzdeniük: a spammerekkel. Ezek a reklámozó cégek azért fizetnek a tanulóknak, hogy az egyetemi számítógépeiken keresztül küldhessék el több tízezer e-mail címre a spameket, mert így a kéretlen levelek eredeti küldője titkos marad.

A Tufts esetében akkor derült ki a turpisság, amikor reklamáló levelek kezdték elárasztani az egyetem nyilvános e-mail postafiókjait, mondta Lesley Tolman, a Tufts hálózati és telekommunikációs rendszerkarbantartója. A legnagyobb problémát nem a sávszélesség terheltsége jelentette, hanem hogy az ügy rossz fényt vetett az egyetemre.

Az egyetem számítástechnikai részlegének vezetői úgy vélik, hogy a jelenséget viszonylag könnyen kordában lehet tartani, mivel a levél elküldője könnyen lenyomozható. Emellett megtilthatják az egyetemi PC-k szerverként való használatát, ugyanúgy, mint amikor a Napster bénította meg az egyetemi hálózatokat.

“Nem irányíthatjuk a diákok által betöltött szoftvereket, és csak akkor cselekedhetünk, amikor már használják azokat. Nem tudjuk elkapni őket spammelés előtt.” – mondta Tolman. Emiatt a karbantartóknak továbbra is folyamatosan figyelniük kell a számítógépes rendszer eseménynaplóit, gyanús tevékenységek után kutatva. Tolman azt is elárulta, hogy az egyetemnek ez évente harmincezer dollárba kerül, ami egy átlagos tanári fizetés fele.