A megismételt országos cigány elektori gyűlésen is a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) szerezte meg – két kivétellel – az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) mandátumait.

Az 53 fős testületben az ott eddig meghatározó Lungo Drom mostantól csupán két helyet mondhat magáénak; az utolsó előtti helyen került be Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az OCÖ eddigi elnöke, a Lungo Drom vezetője, míg utolsóként a vele egy koalícióban induló Bogdán János. A legtöbb szavazatot a DRK egyik vezetője, Horváth Aladár, a miniszterelnök romaügyi főtanácsadója kapta, aki a januári – a Legfelsőbb Bíróság által később megsemmisített eredményű – voksoláson még a 26. helyen végzett. A másfél hónappal ezelőtt a DRK-jelöltjeként a legnagyobb támogatást szerző Pálfi Miklós, aki azóta Harmadik Erő Szövetség néven saját koalíciót hozott létre, a testületbe jutáshoz szükséges voksok alig ötödét szerezte meg. Az eredményhirdetést követően Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke arról beszélt, ezzel az elektori gyűléssel bebizonyosodott, hogy a magyarországi cigányság képes a demokratikus normák, a törvényesség tiszteletben tartásával választani.

Horváth Aladár – elsősorban az elektoroknak mondva köszönetet, “méltóságteljes, higgadt, szép” közreműködésükért – annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a most megválasztott testületet ne ossza meg a kételkedés, a bizalmatlanság; mint mondta, az új OCÖ támogatni fog minden értelmes elképzelést. Hozzátette, a szegénység enyhítését célzó programokat nem csak a romák, hanem minden erre rászoruló magyar állampolgár érdekében kívánják végrehajtani, jelezve egyben azt is, hogy fontos célnak tartja a választási törvény kisebbségeket érintő kitételeinek módosítását. Kolompár Orbán, a DRK-ban résztvevő Magyarországi Cigány Szerveztek Fórumának elnöke arról beszélt, hogy a következő ciklus egyik feladata a kisebbségi önkormányzatok megerősítése, s ebben a Lungo Drom szervezeteire is számítanak. – Lehetőséget fogunk teremteni, hogy mindenki hozzáférjen a munkához – fogalmazott Kövesi Vilmos, a szintén a DRK-ban induló Cigány Szervezetek Országos Szövetségének alelnöke.

Részt vesz az új Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) munkájában, és segíteni kívánja azt Farkas Flórián, s így tesznek majd a testületből most kikerült tagok is. Erről az OCÖ eddigi elnöke, a Lungo Drom vezetője kevéssel a választási eredmény kihirdetése után beszélt az MTI-nek. Hozzátette: gratulál, jó munkát kíván mindazoknak, akiket szombaton választottak be a képviselő-testületbe. A politikus az MTI érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni arról, fontolgatja-e, hogy óvással él az elektori gyűlésen történtekkel kapcsolatban, mint tette azt a január 11-i választást követően.