Mintegy harminc évvel az első kezdeményezés után az EU-tagállamok megegyeztek a közösségi szabadalomról, amely javíthat az Európai Unió versenyképességén. Magyarország az egy főre jutó szabadalmak számát tekintve az első 10 között van a világon – írja a Bruxinfo.

Közel három évtizedes vitának vetettek véget az Európai Unió tagállamai azzal, hogy megegyeztek a közösségi szabadalom ügyében. A kompromisszum értelmében, amelyet március 21-én hagynak jóvá a tagállamok, a jövőben egyetlen kérelem benyújtásával, a jelenlegi ár feléért az unió 25 tagországban érvényes szabadalmi oltalomhoz lehet majd jutni.

Jelenleg körülbelül 50 ezer euróba kerül az Európai Unió nyolc országában érvényes szabadalom megszerzése. Az egységes közösségi szabadalomra ennek az árnak nagyjából a feléért, 23 ezer 805 euróért lehet majd szert tenni, ráadásul azt egyszerre 25 országban ismerik majd el. Az Európai Unióban pillanatnyilag ötször többe kerül egy szabadalom, mint az Egyesült Államokban. További részletek az origó-n.