Óriási az érdeklődés a kismamáknak hat évig nem fizetett jövedelmepótló támogatás iránt. Rengetegen próbálják megtudni, hogyan juthatnának visszamenőleg a pénzhez. A kormány a jogerős bírósági döntés ellenére egyelőre nem akar fizetni, a Legfelsőbb Bíróságtól vár állásfoglalást.

Három gyeses kismama és egy szemfüles ügyvédnő 100 milliárdos plusz kiadással fenyegeti az államkasszát. A kismamáknak járó, de az elmúlt hat évben ki nem fizetett jövedelempótló támogatás a Somogy Megyei Bíróság szerint visszamenőleg át kell utalni, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium szerint viszont nem kell fizetni. A Tények értesülései szerint az Államháztartási Hivatal a Pénzügyminisztériummal egyeztetve fogalmazta meg a Legfelsőbb Bíróságnak írt felülvizsgálati kérelmet. A hivatal és a minisztérium azt szeretné elérni, hogy a jogerős bírósági döntés ellenére ne kelljen kifizetni mintegy félmillió, 1996 és 2002 között gyesen lévő kismamának a havi 6700 forintos jövedelempótló támogatást.

Hegedűs Miklós a GKI Gazdaságkutató Rt. munkatársa szerint pótköltségvetés nélkül nehezen képzelhető el, hogy az állam ki tudna ennyi pénzt fizetni a jogosultaknak. Előzőleg egy kaposvári ügyvédnő egy tévedésből hat évig hatályban felejtett kormányrendeletre hivatkozva indított pert az államháztartási hivatal ellen. A Somogy Megyei Bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy a kismamáknak jár a pénz.

Kolláth György alkotmányjogász szerint a törvény betartása nemcsak az állapolgárok, hanem a kormány kötelessége is. Kolláth szerint a kormány pánikba esett és kapkod. A Pénzügyminisztérium szóvivője kedden elismerte, hogy hiba csúszott a törvényalkotásba. Tegnap a kormányszóvivő közölte, hogy a kormány a Legfelsőbb Bíróság döntéséig nem kommentálja az ügyet. Az ügyben az Egészségügyi Minisztérium délután kiadott egy sajtóközleményt, melyet nem sokkal később visszavont. Az újabb nyilatkozatot a tárca holnapra ígéri.