Az APEH kiemelt figyelemmel kíséri azokat a vállalkozásokat, amelyek kiutalást vagy átvezetést hajtanak végre az eva-befizetési számlájukról – írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság. A különféle adókötelezettségeket (pl. eva, szja), az adóbefizetéseket és a kiutalást az adóhatóság az adózó adószámláján (adófolyószámláján) tartja nyilván.

Az APEH nem tudja megakadályozni az eva-számlára érkezett pénzek átcsoportosítását, a jövőre esedékes adóbevallásig ugyanis az evázók csak előleget fizetnek. Ennek összege azonban utólag módosítható például tévesen megállapított előlegfizetés esetén – a ténylegesnél nagyobb árbevétel szerint fizetett előleget -, de az adózó az adószámlák közötti átvezetés lehetőségével is élhet. Az eva-számlákat érintő pénzmozgást azonban árgus szemekkel figyeli az APEH, így csak annak érdemes átutalást, átvezetést kérelmeznie, aki teljesen biztos abban, hogy a hatóság nem találhat kifogást a vállalkozás adózásán.

Az eva-törvény szerint az árbevétel 15 százalékában megállapított adóelőleget negyedévente kell megfizetni, így legkorábban áprilisban jelenhetne meg bevétel ezen a címen a büdzsében. Ezzel szemben a januári 2 millió után februárban további 30 millió forintot fizettek be az evázók – tudta meg a NAPI Gazdaság. Valószínűleg a jogszabályok pontos ismeretének hiánya játszhat szerepet az előírtnál korábban teljesített befizetésekben, de arra is akad példa, hogy a személyijövedelemadó-bevallásban visszaigényelt adót vezettetik át az eva-számlára, ezzel biztosítva a negyedéves adóelőleg teljesítését. A két hónap alatt felgyülemlett 32 millió forint egyébként elhanyagolható részét teszi ki az evából várt 16 milliárd forintos éves bevételnek.

Az APEH tájékoztatása szerint az evára történő bejelentkezés során elutasított mintegy 5000 vállalkozásból 1007 nyújtott be fellebbezést. Ezek közül 558-an végül bebocsátást nyertek az új adónembe, míg 255 fellebbező ügyét másodfokon kezelik. Az elutasítások főbb indokai közt szerepelt az adóhatóságnál, illetve a vámhatóságnál nyilvántartott végrehajtható köztartozás, vagy a meghatározott szervekhez való bejelentéshez kötött, az adóévben folytatott tevékenység (például jövedéki termékek forgalmazása). Az is kizáró ok volt, ha a vállalkozásnak a vizsgált időszakban nem volt bevétele. A fellebbezőknek jellemzően ezekben az esetekben kellett bizonyítaniuk eva-alkalmasságukat. Az adóhivatal akkor vonta vissza az elutasító határozatát, ha olyan új tény, körülmény jutott a tudomására, amelyik a határozat meghozatalakor még nem állt rendelkezésére: például a bejelentkezés december 20-i határnapján végrehajtott adósságrendezés. Újabb fellebbezésekre a rendelkezésre álló határidő eltelte miatt már nem számítanak. Az evát mintegy 60 ezer vállalkozás alkalmazza az év eleje óta.